Vijest bez ključne informacije (je klikbejt)

Praktikujući  “copy-paste” novinarstvo, portal “BHDijaspora” nije preuzeo linkove iz teksta koji su prenijeli te su tako uskratili čitateljima najbitniju informaciju iz članka.

Raskrinkali smo
BH dijaspora Klikbejt;

IT kompanija ESET koja proizvodi sigurnosni softver poput poznatog “NOD32” antivirusa, 24. oktobra je na svom zvaničnom blogu objavila da su testiranjem aplikacija iz “Google Play” trgovine otkrili njih 29 koje su sadržavale trojanca. Nekoliko domaćih portala je prenijelo vijest o tome, uključujući portal “BHDijaspora” koji je 6.11. objavio članak sa ovakvim naslovom.:

ODMAH IZBRIŠITE OVE APLIKACIJE Zaražene su i pljačkaju vas

Iako bi se, prema naslovu, dalo zaključiti da se u tekstu nalaze nazivi spornih aplikacija, to nije slučaj. Ni jedna aplikacija nije navedena imenom.  

Kao izvor u članku se navodi “Daily Mail”, međutim prema strukturi teksta pronašli smo da je članak prenijet sa portala “24 Sata” koji je objavljen nekoliko sati ranije pod naslovom: “Provjerite telefone: Zaražene aplikacije žele vas opljačkati

Iako ni u članku objavljenom na portalu “24 Sata” također nisu navedena imena aplikacija, naslov to nije ni obećavao. Međutim, njihov članak je sadržavao relevantne linkove i na članak “Daily Maila” i na zvanični blog kompanije ESET i oba su sadržavala informacije o nazivima aplikacija.

Na taj su način mogli doći i do sigurnosnih protokola koji su čuvali bankovne podatke, prenosi Daily Mail.

Nakon što je sigurnosna tvrtka ESET otkrila opasne aplikacije, obavijestili su Google koji ih je uklonio. Međutim, otprilike 30.000 ljudi je instaliralo te aplikacije, navode iz ESET-a na službenom blogu We Live Security.

“Autor” članka na portalu “BHDijaspora” ni “copy-paste” članka nije uspio napraviti kako treba, pa će zbog toga članak dobiti ocjenu klikbejt, jer članak ne sadrži informaciju o kojim je aplikacijama riječ.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 08. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od satire do vijesti - opet

Satirična vijest iz 2015. godine o djevojčici koja je zatrudnila od vakcine...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira
Lažna vijest
Portal “Narodni” o ubistvu Davida, operaciji Lepe Brene i bratu Jale Brata

Video-snimci koje je Davor Dragićević objavio na Facebook grupi “Pravda...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Klikbejtom do smrti

I pored toga što javne ličnosti ne uživaju – i opšteprihvaćeno je da...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me