Vijest bez ključne informacije (je klikbejt)

Praktikujući  “copy-paste” novinarstvo, portal “BHDijaspora” nije preuzeo linkove iz teksta koji su prenijeli te su tako uskratili čitateljima najbitniju informaciju iz članka.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Klikbejt;

IT kompanija ESET koja proizvodi sigurnosni softver poput poznatog “NOD32” antivirusa, 24. oktobra je na svom zvaničnom blogu objavila da su testiranjem aplikacija iz “Google Play” trgovine otkrili njih 29 koje su sadržavale trojanca. Nekoliko domaćih portala je prenijelo vijest o tome, uključujući portal “BHDijaspora” koji je 6.11. objavio članak sa ovakvim naslovom.:

ODMAH IZBRIŠITE OVE APLIKACIJE Zaražene su i pljačkaju vas

Iako bi se, prema naslovu, dalo zaključiti da se u tekstu nalaze nazivi spornih aplikacija, to nije slučaj. Ni jedna aplikacija nije navedena imenom.  

Kao izvor u članku se navodi “Daily Mail”, međutim prema strukturi teksta pronašli smo da je članak prenijet sa portala “24 Sata” koji je objavljen nekoliko sati ranije pod naslovom: “Provjerite telefone: Zaražene aplikacije žele vas opljačkati

Iako ni u članku objavljenom na portalu “24 Sata” također nisu navedena imena aplikacija, naslov to nije ni obećavao. Međutim, njihov članak je sadržavao relevantne linkove i na članak “Daily Maila” i na zvanični blog kompanije ESET i oba su sadržavala informacije o nazivima aplikacija.

Na taj su način mogli doći i do sigurnosnih protokola koji su čuvali bankovne podatke, prenosi Daily Mail.

Nakon što je sigurnosna tvrtka ESET otkrila opasne aplikacije, obavijestili su Google koji ih je uklonio. Međutim, otprilike 30.000 ljudi je instaliralo te aplikacije, navode iz ESET-a na službenom blogu We Live Security.

“Autor” članka na portalu “BHDijaspora” ni “copy-paste” članka nije uspio napraviti kako treba, pa će zbog toga članak dobiti ocjenu klikbejt, jer članak ne sadrži informaciju o kojim je aplikacijama riječ.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 08. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Lažne izjave, pogrešni pečati, nepostojeći zakoni i izmišljeni porezi

Sedmicu iza nas obilježili su klikbejt naslovi u kojima su "gostovali" novo...

Lažna vijest
Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize III

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Klikbejt
Nije otkrivena nikakva “istina” o Zoranu Milanoviću

Nije otkrivena nikakva “istina” o novom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milano...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me