Vijest koja to nije

Portal “Slavenski jutarnji” objavio je članak u kojem prenosi tekst satiričnog karaktera koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna kao stvarnu vijest.

Ocijenjeni članci
Slavenski jutarnji Lažna vijest;

“Osoba koja se u haškoj sudnici otrovala nije Slobodan Praljak, general, redatelj, inženjer”, rekao je kasno sinoć u emisiji “Na rubu znanosti“ Hrvatske televizije, akademik Abdulah Sidran, sarajevski književnik, dugogodišnji prijatelj Slobodana Praljka“.

Sarajevski pisac je šokirao i voditelja i gledateljstvo nakon što je rekao da je, po njegovim saznanjima, “pravi Slobodan Praljak, moj prijatelj i suradnik, poginuo u ljeto 1992. godine od četničkog snajpera dok je postavljao daske kojima je oblagao mostarski Stari Most kako ga srpski agresori ne bi srušili“, piše portal.

U članku dalje stoji kako je na sličan način “ubijen” i Emir Kusturica, kao i lažni Abdulah Sidran koji je podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, kojeg su snajperom u ratu ubili pripadnici Armije BH.

Kao izvor vijesti navedena je “Slobodna Bosna”. Originalna vijest je zapravo satirični tekst iz rubrike “Frljoka” na navedenom portalu.

Frljoka?

U rubrici “Frljoka” na portalu Slobodne Bosne se objavljuju tekstovi satiričnog karaktera. Satirični portali i članci sami po sebi nisu problem, međutim mogu to postati ukoliko drugi portali iste prenesu bez naglašavanja da je u pitanju satira. U tom slučaju ti članci pretenduju da se predstave kao istinite i stvarne vijesti.

U ovom konkretnom slučaju, portal "Slavenski jutarnji" uradio je upravo navedeno. Članak su potpisali samo imenom ovog medija - “Slobodna Bosna”, te su iz razloga pokušaja predstavljanja satire kao stvarne vijesti dobili ocjenu “lažna vijest”.

Na osnovu poređenja fotografija koje su objavljene uz ova dva članka - na portalu "Slobodna Bosna" i "Slavenski jutarnji", - također možemo primijetiti da je originalna fotografija isječena kako bi se sakrila oznaka "Frljoka" koja otkriva da je u pitanju satira.

Slobodna Bosna:

 

Slavenski Jutarnji: 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Lažni stogodišnjak reklamira "ljekoviti čaj"

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak sa upitom da provjerimo tačnost navo...

Lažna vijest Prikriveno oglašavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me