Vijest koja to nije

Portal “Slavenski jutarnji” objavio je članak u kojem prenosi tekst satiričnog karaktera koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna kao stvarnu vijest.

“Osoba koja se u haškoj sudnici otrovala nije Slobodan Praljak, general, redatelj, inženjer”, rekao je kasno sinoć u emisiji “Na rubu znanosti“ Hrvatske televizije, akademik Abdulah Sidran, sarajevski književnik, dugogodišnji prijatelj Slobodana Praljka“.

Sarajevski pisac je šokirao i voditelja i gledateljstvo nakon što je rekao da je, po njegovim saznanjima, “pravi Slobodan Praljak, moj prijatelj i suradnik, poginuo u ljeto 1992. godine od četničkog snajpera dok je postavljao daske kojima je oblagao mostarski Stari Most kako ga srpski agresori ne bi srušili“, piše portal.

U članku dalje stoji kako je na sličan način “ubijen” i Emir Kusturica, kao i lažni Abdulah Sidran koji je podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, kojeg su snajperom u ratu ubili pripadnici Armije BH.

Kao izvor vijesti navedena je “Slobodna Bosna”. Originalna vijest je zapravo satirični tekst iz rubrike “Frljoka” na navedenom portalu.

Frljoka?

U rubrici “Frljoka” na portalu Slobodne Bosne se objavljuju tekstovi satiričnog karaktera. Satirični portali i članci sami po sebi nisu problem, međutim mogu to postati ukoliko drugi portali iste prenesu bez naglašavanja da je u pitanju satira. U tom slučaju ti članci pretenduju da se predstave kao istinite i stvarne vijesti.

U ovom konkretnom slučaju, portal "Slavenski jutarnji" uradio je upravo navedeno. Članak su potpisali samo imenom ovog medija - “Slobodna Bosna”, te su iz razloga pokušaja predstavljanja satire kao stvarne vijesti dobili ocjenu “lažna vijest”.

Na osnovu poređenja fotografija koje su objavljene uz ova dva članka - na portalu "Slobodna Bosna" i "Slavenski jutarnji", - također možemo primijetiti da je originalna fotografija isječena kako bi se sakrila oznaka "Frljoka" koja otkriva da je u pitanju satira.

Slobodna Bosna:

 

Slavenski Jutarnji: 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može "izaći na crtu" NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me