Vijest koja to nije

Portal “Slavenski jutarnji” objavio je članak u kojem prenosi tekst satiričnog karaktera koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna kao stvarnu vijest.

Ocijenjeni članci
Slavenski jutarnji Lažna vijest;

“Osoba koja se u haškoj sudnici otrovala nije Slobodan Praljak, general, redatelj, inženjer”, rekao je kasno sinoć u emisiji “Na rubu znanosti“ Hrvatske televizije, akademik Abdulah Sidran, sarajevski književnik, dugogodišnji prijatelj Slobodana Praljka“.

Sarajevski pisac je šokirao i voditelja i gledateljstvo nakon što je rekao da je, po njegovim saznanjima, “pravi Slobodan Praljak, moj prijatelj i suradnik, poginuo u ljeto 1992. godine od četničkog snajpera dok je postavljao daske kojima je oblagao mostarski Stari Most kako ga srpski agresori ne bi srušili“, piše portal.

U članku dalje stoji kako je na sličan način “ubijen” i Emir Kusturica, kao i lažni Abdulah Sidran koji je podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, kojeg su snajperom u ratu ubili pripadnici Armije BH.

Kao izvor vijesti navedena je “Slobodna Bosna”. Originalna vijest je zapravo satirični tekst iz rubrike “Frljoka” na navedenom portalu.

Frljoka?

U rubrici “Frljoka” na portalu Slobodne Bosne se objavljuju tekstovi satiričnog karaktera. Satirični portali i članci sami po sebi nisu problem, međutim mogu to postati ukoliko drugi portali iste prenesu bez naglašavanja da je u pitanju satira. U tom slučaju ti članci pretenduju da se predstave kao istinite i stvarne vijesti.

U ovom konkretnom slučaju, portal "Slavenski jutarnji" uradio je upravo navedeno. Članak su potpisali samo imenom ovog medija - “Slobodna Bosna”, te su iz razloga pokušaja predstavljanja satire kao stvarne vijesti dobili ocjenu “lažna vijest”.

Na osnovu poređenja fotografija koje su objavljene uz ova dva članka - na portalu "Slobodna Bosna" i "Slavenski jutarnji", - također možemo primijetiti da je originalna fotografija isječena kako bi se sakrila oznaka "Frljoka" koja otkriva da je u pitanju satira.

Slobodna Bosna:

 

Slavenski Jutarnji: 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Morgana Freemana o maskama i “eksperimentu da se vidi ko je sljedbenik (?!)”

Morgan Freeman je na svojim profilima na društvenim mrežama više puta podrž...

Lažna vijest
Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Džaferović nije “van sebe” zbog Novalića, niti je rekao “pustite ga odmah”

Trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dao je izjavu...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me