Raskrinkavanje.ba

Vijest o planiranom atentatu na Macrona u Ukrajini je izmišljotina

Navodi da su ukrajinske vlasti spremale atentat na francuskog predsjednika kako bi za to optužile Rusiju i izazvale odjek na Zapadu potekli su iz “deepfake” snimka.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock 

Na portalu Borba (.info) 15. februara 2024. godine objavljen je članak o navodnom izvještaju televizije France 24 po kojem je u Ukrajini pripreman atentat na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“France 24” šokirao svet: U Kijevu spreman atentat na Makrona!

U članku se navodi da su atentat pripremale ukrajinske vlasti te da je zbog tog saznanja Macron otkazao putovanje u Ukrajinu.

Ukrajinske vlasti pripremale su pokušaj ubistva francuskog predsednika Emanuela Makrona, tokom njegove neuspele posete Kijevu. Upravo je ta okolnost izazvala iznenadno otkazivanje putovanja francuskog lidera, prenosi France 24.

Navodi se i da su obavještajne službe Francuske presrele prepisku organizatora i izvršioca atentata, koji su planirali da okrive “ruske specijalne službe” za ubistvo francuskog predsjednika, kako bi Kijev izazvao reakciju Zapada. 

Ovaj tekst podijeljen je na VKontakte profilu portala Borba (.info). 

Šta su činjenice?

Fact-checking portal Lead Stories bavio se analizom tvrdnji o planiranom atentatu na Macrona u Ukrajini. Ovaj portal navodi da su se tvrdnje o atentatu pojavile nakon što je francuska publikacija Challenges 11. februara 2024. godine objavila da je francuska predsjednička administracija rekla da će Macronov put u Ukrajinu od 13. do 14. februara 2024. biti odgođen iz sigurnosnih razloga. 

Administracija nije detaljnije elaborirala “sigurnosne razloge”, a dva neimenovana francuska zvaničnika odgađanje posjete potvrdili su za list Politico, ne navodeći razloge. 

Međutim, navodi o atentatu na francuskog predsjednika u Ukrajini nisu tačni. Oni su potekli iz deepfake videosnimka u kojem je lažiran prilog iz emisije televizije France 24 i u kojem su iznesena navodna saznanja o planu za atentat.

Atentat Kijev

Slika: Prikaz deepfake priloga televizije France 24 koji je izvor netačnih tvrdnji o atentatu/Izvor:

Televizija France 24 osporila je autentičnost videosnimka u članku objavljenom 15. februara 2024. godine. 

Viralni video navodno prikazuje isječak iz jedne emisije vijesti FRANCE 24 na kanalu na francuskom jeziku. U njemu voditelj objavljuje da je francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio put u Ukrajinu jer su francuske tajne službe presrele komunikaciju o pokušaju atentata na njega. Ali vijest je lažna, a video je deepfake.

U članku je objavljen i video s detaljnim objašnjenjem kako je lažiran snimak televizijskog priloga. Navedeno je da je uzet prilog iz vijesti koje je čitao voditelj Julien Fanciulli, a koji je emitovan u ponedjeljak 12. februara. Međutim, glas i trake s naslovom na ekranu su izmijenjeni. 

Tvrdnje o planu atentata na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavljene na portalu Borba (.info) ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 15.02.2024

Borba (.info): “France 24” šokirao svet: U Kijevu spreman atentat na Makrona!

Ukrajinske vlasti pripremale su pokušaj ubistva francuskog predsednika Emanuela Makrona, tokom njegove neuspele posete Kijevu.

  • Lažna vijest