Viralna fotografija ne dokazuje da je slijetanje na Mjesec prevara

Fotografija koja upućuje na zaključak da se đon čizama s Armstrongovog svemirskog odijela ne podudara s otiskom čizme na površini Mjeseca dijeli se kao “dokaz” teorije zavjere da do slijetanja na Mjesec nikada nije ni došlo.

Foto: The U.S. National Archives

Na ovom Twitter profilu 5. augusta objavljena je fotografija na kojoj su čizme svemirskog odijela Neila Armstronga upoređene s njegovim navodnim otiskom čizme na površini Mjeseca. Budući da đon čizme s prve fotografije ne odgovara otisku đona na Mjesečevoj prašini, objava je popraćena sljedećim komentarom: 

Prevara koja traje decenijama i nikom ništa. Ne čudi me što lažu čudi me što im verujete.

Iako se u objavi eksplicitno ne navodi da je slijetanje na Mjesec prevara, poređenje po kojem se đon čizme svemirskog odijela ne podudara s otiskom đona na Mjesecu, uz navedeni komentar, jasno upućuje na taj zaključak.

Ovaj tweet u vrijeme pisanja ove analize imao je 843 “lajka”, 98 odgovora na tweet te 110 retweetova

 

Šta prikazuju fotografije?

Ovdje, međutim, nije riječ ni o kakvoj prevari niti su fotografije dokaz da se slijetanje na Mjesec nije desilo. Ovom se objavom pokušava ponuditi još jedan fiktivni dokaz za jednu od najpoznatijih teorija zavjere – onu da se slijetanje na Mjesec nikad nije desilo i da je cijela priča velika prevara američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA). 

Neil Armstrong je, naime, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, i to 1969. godine u sklopu misije Apollo 11. U misiji su, pored Armstronga, učestvovali i astronauti Buzz Aldrin i Michael Collins. 

Na prvoj fotografiji je zaista odijelo Neila Armstronga, koje je fotografisao američki astronom  Phil Plait, piše AFP Fact Check. Tom fotografijom opremljen je članak o naporima muzeja Smithsonian National Air and Space Museum da konzervira odijelo, a koji je objavljen u online magazinu Slate. 

No, prema podacima NASA-e i američke Nacionalne galerije umjetnosti, otisak đona čizme na površini Mjeseca prikazan na drugoj fotografiji nije Armstrongov, nego od njegovog kolege Buzza Aldrina (1, 2).

Iako bi se iz fotografije poređenja moglo dodatno zaključiti da su Armstrong i Aldrin imali različite čizme, to nije tako. Oba člana misije Apollo 11 koji su bili na površini Mjeseca imali su identične čizme na koje su se obuvale dodatne, lunarne čizme, čiji je đon zapravo napravio trag s fotografije. 

Dr. Cathleen Lewis, ekspertica za svemirska odijela pri Smithsonian muzeju, potvrdila je ove informacije za AFP Fact Check, navodeći da su svi astronauti koji su kročili na Mjesec nosili dodatne lunarne čizme: 

“Svih dvanaest Apollo astronauta koji su hodali po površini Mjeseca nosili su lunarne cipele”, rekla je ona. 

“Ove velike galoše imale su plavi silikonski đon koji je ostavio prepoznatljiv otisak u prašini na površini Mjeseca”.

Na ovoj fotografiji, koju je objavila NASA, može se vidjeti Aldrin kako silazi iz lunarnog modula u čizmama koje je opisala Lewis. Na fotografiji je zabilježen prizor “stvaranja” traga na površini Mjeseca – i to lunarnom čizmom Neila Armstronga. 

No, na fotografiji Armstrongovog odijela nema lunarnih čizama, jer one, kao ni čizme Buzza Aldrina, nisu vraćene na Zemlju. Ove čizme predstavljaju predmete koje su članovi misije ostavili na površini Mjeseca, a to su uradili kako bi oslobodili prostor u modulu za uzorke koje su uzeli s površine Mjeseca. 

Ovo je za AFP potvrdila i dr. Lewis: 

“Lunarne cipele, sistemi za održavanje života i druga oprema smatrani su dodatnim teretom“, rekla je ona. 

“Svaki gram koji su ostavili na površini Mjeseca značio je da mogu donijeti dodatni gram lunarnih uzoraka”

Smithsonian National Air and Space Museum, s druge strane, ipak posjeduje lunarne čizme, ali one koje su vratili astronauti misije Apollo 17, naveo je Reuters. Fotografija ovih čizama može se pogledati na ovom linku.

Shodno navedenim činjenicama, analizirana objava dobija ocjenu teorija zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 11. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me