Viralna fotografija ne prikazuje “Judin poljubac” vlasnika i bika

Fotografija bika koji navodno trenutak pred smrt ljubi svog vlasnika koji ga je “izdao” viralna je već nekoliko godina i nazvana je “Judin poljubac”. Međutim, zabilježeni momenat ne predstavlja izdaju, već spontani trenutak nježnosti između bika i “preskakača bikova.”

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Bosanska dijaspora Prenošenje lažnih vijesti; Index Lažna vijest;

Na Facebooku se godinama dijeli fotografija “poljupca” muškarca i bika, uz navode da se radi o “izdaji” iz koje bi korisnici trebali da izvuku pouku. 

Momak sa lijeve strane gajio je ovog bika od njegovog rođenja.

Godinama je brinuo o njemu, a zatim ga prodao matadorskoj areni.

Bik je tog dana imao svoju prvu koridu.

Matadori su ga u početku plašili da bi "zabavili" publiku, a onda su počeli da ga bodu mačevima.

Bježao je po areni, međutim, preplašen i iscrpljen, pun povreda, ugledao je u publici poznato lice, svog vlasnika, čovjeka koji ga odgajio.

Potrčao je ka njemu prestravljen i pun nade u zaštitu i počeo da ga ljubi.

Muškarac je uzvratio poljubac, i otišao korak unazad. To je sve što je čovjek učinio.

Matadori su prišli i sa leđa ubili ovo divno stvorenje, koje je i dalje gledalo sa nadom u čovjeka koji ga je izdao.

Uvijek te izda onaj kome najviše vjeruješ, onaj najbliži.

Najranija zabilježena javna objava ove fotografije i priče na našem govornom području je u Facebook grupi Udruženje za zaštitu životinja “Opstanak”  2.9.2015. Od tada se fotografija i priča dijele svakih nekoliko mjeseci na javnim profilima, stranicama i u grupama na Facebooku. Fotografiju i priču su u posljednja tri mjeseca podijelile stranice Unainfo (13.10), Miloš Milošević (14.10), Siguran taxi BG, (14.10), Strukovno udruženja taxi-preduzetnika Sitab (14.10), Twisted (28.10), Dajdža Rile (3.11), Ženstvena (4.11.) i VKinfo.ba (7.12) i profili Dana Mitrovic (10.10), Mirjana Mira Urzikic (10.10), Babic Dusan (12.10), Rada Basaric (12.10), Jovica Mladenovic (12.10), Nikola Erceg (13.10), Miroslav Manasic (14.10), Mirko Plavsic (14.10), Nebojsa Janjic (14.10), Ivana Antic (15.10), Tatjana Bakoč (15.10), Dalibor Stankovic (16.10), Lončarević Klaudija (17.10), Valentina Medved (17.10), Arpad Akša (18.10), Kole Lutalica (21.10), Sasa CM (21.10), Žarko Damjanović (23.10), Goran Puletic (3.11), Milica Petković (3.11), Vera Balog Bella (4.11), Milorad Trtica (5.11), Kay Kazuya (10.11), Ljubica Stosic Ex Memic (10.11), Nemanja Mihajlovic (10.11), Miros Lav (18.11), Željko Bradvica (29.11), Ermana Malovčić (7.12) i Adisa Zukanovic (8.12).

Priča se može naći i u online medijima. Najraniju objavu fotografije i priče smo pronašli na hrvatskom portalu Index. Priča je u formi članka objavljena na anonimnom portalu Bosanska dijaspora 1.2.2020, a kao ilustracija je objavljena fotografija “poljupca” navodnog vlasnika i bika.  

Šta su činjenice?

Fotografija se već godinama dijeli na engleskom i španjolskom govornom području uz istu pouku. Fotografiju s pričom o “izdaji” su koristili i aktivisti/ce za prava životinja kao argument protiv okrutnosti prema životinjama (1, 2). Korištena je i kao ilustracija peticije protiv tradicije koride i mučenja i ubijanja bikova. Autor peticije u popratnom tekstu priznaje da nije siguran da li je fotografija autentična. 

Prema pisanju portala za provjeru činjenica AFP en español (AFP na španjolskom), fotografija sa istom porukom cirkuliše barem od 2012. godine i podijeljena je na hiljade puta. No, priča uz fotografiju ne odgovara onome što se vidi na njoj. 

U stvarnosti je muškarac sudjelovao u proslavi s bikovima u Španjolskoj u kojoj bik nije ubijen, a njegov poljubac bio je spontana gesta kada mu se približila životinja koju nije odgajao.

Muškarac sa fotografije je “recortador” - osoba koja na proslavama sa bikovima preskače bikove i, za razliku od matadora u koridama, životinju ne ubija niti povređuje. Primjer jedne ovakve proslave se može vidjeti ovdje

AFP en español je pronašao fotografa koji je uslikao “poljubac”, Eduarda del Campa, koji je rekao da je fotografija “izvađena iz konteksta”, te je ustupio originalnu fotografiju i dao njenu pravu lokaciju i datum.

"Fotografija je snimljena u areni za bikove Estella (Navarra) 9. kolovoza 2011. u takmičenju recortadora kompanije RuedoArte."

Kompanija RuedoArte organizuje proslave sa bikovima i u njihovoj galeriji fotografija sa Estella arene za bikove može se pronaći originalna fotografija. AFP je kontaktirao predstavnika te kompanije Ignacia L. Caubillu, koji je potvrdio da je bik sa fotografije uzgojen na njihovom ranču i da ga nije odgojio Óscar Holgado, mladić sa fotografije.

Holgado je “preskakač bikova” (recortador) iz Valencije, na čijem se Twitter profilu može pronaći fotografija njegovog “poljupca” s bikom. Za AFP je potvrdio da se on nalazi na fotografiji, a otkrio je i okolnosti u kojima je ona nastala.

“Bik je prišao pregradi i podigao lice, bilo da me nanjuši ili da vidi šta to tamo ima", prisjetio se, "podigao je nos i poljubio me. To nije prvi put da to radim", naglasio je”.

Holgado je rekao i da je on samo preskakač, ne uzgajivač stoke, kao i da nije odgojio bika. Dodao je da preskakači ne ubijaju bikove niti im nanose bol, te da ne postoji razlog da se životinja ubije nakon ovakvih proslava. Ovo potvrđuje i Uredba o bikovskim spektaklima zakona provincije Navarra, u kojoj je održana proslava zabilježena na viralnoj fotografiji.

“Ovo su spektakli u kojima se, bez smrti stoke, sudionici natječu u preskakanju stoke ili postavljanju prstenova na njih”.

Fotografija “Judinog poljupca” ne prikazuje momenat iz priče o bezosjećajnom vlasniku koji je prodao jednog od svojih bikova i tik pred smrt ga “poljubio”. Stoga objavama fotografije i priče u Facebook grupi Udruženje za zaštitu životinja “Opstanak” i na portalu Index dajemo ocjenu lažna vijest. Sva ostala prenošenja i objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 15. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sinteza popularnih teorija zavjere o pandemiji u viralnoj Facebook objavi

Facebook objava koja u sebi sadrži brojne netačne tvrdnje i teorije zavjere...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me