Viralna fotografija ne prikazuje predsjednicu Estonije i njenog sina

Fotografija na kojoj su bivša predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid i aktivist Mikk Pärnits, koji nosi haljinu, dijeli se na društvenim mrežama od 2020. godine uz netačnu tvrdnju da je on predsjedničin sin. Ova je tvrdnja bila viralna i u aprilu ove godine.

Foto: Mueller/MSC/Wikimedia Commons 

Fotografija na kojoj je bivša predsjednica Estonije i muškarac odjeven u žensku odjeću viralna je u aprilu ove godine. Objave ove fotografije popraćene su tvrdnjom da je muškarac, ustvari, predsjedničin sin. 

Predsednik Estonije sa svojim sinom

Fotografija je s ovom tvrdnjom objavljena na desetak Facebook profila i na nekoliko Twitter naloga. Hiljade Twitter korisnika/ca ju je vidjelo na nalogu satiričnog portala Zicer, gdje je objavljena 5.4.2023. godine. 

Predsednik Estonije sa svojim sinom

 

Šta su činjenice?

Tvrdnja da je muškarac na fotografiji sin predsjednice Estonije je netačna. Pored Kersti Kaljulaid, tadašnje predsjednice ove baltičke zemlje, nalazi se pisac i aktivista Mikk Pärnits. Njih dvoje nisu u srodstvu. 

Netačne tvrdnje o ovoj fotografiji iz viralnog tweeta koji je objavljen u aprilu ove godine analizirao je Reuters. U tekstu ove agencije navodi se da je fotografija snimljena 18.8.2020. godine na ceremoniji dodjele nagrada u Talinu. Tom je prilikom Mikk Pärnits primio nagradu od predsjednice za doprinos sprečavanju nasilja. 

Savjetnik tadašnje predsjednice Mattias Tammet i sam Mikk Pärnits za Reuters su potvrdili da Kaljulaid i on nisu u srodstvu. U objavi na Facebooku nakon ceremonije Pärnits je objasnio da je svojim odijevanjem htio skrenuti pažnju na rodno zasnovano nasilje čije su žrtve žene.

U nekim nedavnim objavama netačne tvrdnje o fotografiji dovode se u vezu s percipiranim ideološkim sukobom između država koje navodno baštine tradicionalne vrijednosti, kao što su Rusija, Mađarska i Srbija, i liberalnih zemalja Zapada.    

Ranije dezinformacije o fotografiji

Netačne tvrdnje u vezi s fotografijom na našem se govornom području dijele barem od augusta 2020. godine (1, 2). Ranije se dijelila fotografija na kojoj je još jedan muškarac, za kojeg se tvrdilo da je predsjedničin muž i Pärnitsonov otac. 

Na fotografiji je, ustvari, bio tadašnji ministar pravde Raivo Aeg (link) koji nije u srodstvu ni s predsjednicom ni s aktivistom. Ovim objavama, koje su sadržavale homofobne komentare i izražavale podršku “tradicionalnim vrijednostima”, bavili su portali AFP Provera Činjenica (link)  i Raskrinkavanje iz Crne Gore (link).

Budući da na fotografiji iz 2020. nije sin bivše estonske predsjednice, nove objave na društvenim mrežama u kojima se to tvrdi ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Objavu na Twitter nalogu portala Zicer ocjenjujemo kao satiru jer sadrži netačnu tvrdnju koja se dijelila ranije, bez razumljive napomene za korisnike/ce da se radi o satiričnom sadržaju.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 14. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me