Viralna fotografija pasa spasilaca snimljena je u Italiji

Fotografija na kojoj su psi spasioci, u Italiji se na društvenim mrežama dijeli uz tvrdnje da je nastala u Hrvatskoj. Pojedini korisnici ustvrdili su i da je riječ o psima snimljenim u Izraelu.

U javnoj Facebook grupi  Zlatni retriver je 2.7.2021. godine objavljena fotografija pasa spasilaca na plaži, uz status u kojem se tvrdi da su snimljeni u Hrvatskoj: 

Zlatni cuvari Hrvatske plaze 😍☀️

 

 

Osim u navedenoj grupi, ovu fotografiju, s tvrdnjom da je snimljena u Hrvatskoj, pronašli smo na Facebook stranicama Novi (.ba) (6.7), Filmoteka Njuz (7.7), Jeste li znali? (15.7), te u formi screenshota na Facebook profilu Zoran Sacirovic (3.7).

Objava na Facebook stranici Novi (.ba) zabilježila je preko 4.000 interakcija, a na stranici Jeste li znali? 1.700 interakcija.  

Svi analizirani postovi su iz 2021. godine.

Tvrdnja da se radi o fotografiji snimljenoj u Hrvatskoj objavljena je na engleskom jeziku već 12.7.2017. godine, prvo na servisu imgur, a potom i na forumu Reddit. Obrnuta Google pretraga fotografija pokazuje da je verzija ove tvrdnje na engleskom jeziku dosta popularna i da se pojavljuje na različitim društvenim mrežama. 

Osim tvrdnji da je riječ o psima spasiocima na plaži u Hrvatskoj, u objavi od 22.6.2021. u Facebook grupi Plava planeta tvrdilo se da je riječ o psima u Izraelu. Ova objava zabilježila je preko 2.000 interakcija.

Veoma budni spasioci i odgovorni čuvari plaže u Izraelu.

 

Gdje je zapravo snimljena fotografija pasa spasilaca?

 

Pretragom smo ustanovili da je u analiziranim objavama korištena fotografija objavljena na Facebook stranici italijanske škole za treniranje pasa spasilaca SICS Scuola Italiana Cani Salvataggio-Tirreno, i to 18.6.2017. godine. Lokacija koja je označena na objavi je plaža Lungomare Duca Degli Abruzzi, u blizini Rima. 

 

 

Zanimljivo je da su se tvrdnje o fotografiji pasa spasilaca u Hrvatskoj počele dijeliti na internetu na engleskom jeziku skoro mjesec od objave ove fotografije na Facebook stranici italijanske škole za treniranje pasa. 

Dakle, na fotografiji nisu psi spasioci na plaži u Hrvatskoj ili Izraelu. Fotografija je nastala u Italiji. Objavama u kojima se tvrdi da se radi o fotografiji pasa spasilaca na plaži u Hrvatskoj ili u Izraelu dajemo ocjenu dezinformacija

Napomena

23.7.2021. Objava na Facebook stranici Novi (.ba) je u međuvremenu izmijenjena i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 19. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Smrt doktora/ica u Kanadi nema veze sa vakcinama protiv Covid-19

Društvenim mrežama šire se manipulativne tvrdnje i netačne insinuacije o sm...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Povratak pseudonaučnih tvrdnji, slijetanje na mjesec i ukidanje akciza

Tokom protekle sedmice društvenim mrežama i portalima u regionu kružile su...

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me