Viralna fotografija vlasnice restorana nema veze sa Sarajevom

Fotografija iz Italije, koja je obišla svijet, na portalu “Crna hronika” neopravdano je dovedena u vezu sa mjerama zatvaranja koje su na snazi u Kantonu Sarajevo.

Ocijenjeni članci
Crna Hronika Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Ispravljeno; Facebook profili i stranice Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama;

Na anonimnom portalu Crna hronika 16.3.2021. objavljen je članak o posljedicama mjera protiv pandemije Covid-19 na ugostitelje. Članak je opremljen fotografijom za koju je u naslovu navedeno da je preuzeta sa privatne Facebook grupe Inicijativa ugostitelja.

POTRESNA FOTOGRAFIJA: JE LI OVO REZULTAT SARAJEVSKOG LOCKDOWNA?

Na Facebook grupi “Inicijativa ugostitelja” osvanula je fotografija na koju malo ko može ostati ravnodušan. Kako autor fotografije opisuje, radi se o majci troje djece koja je zabrinuta za svoju materijalnu egzistenciju.

“Kažete briga vas za ugostitelje? Ti ugostitelji zapošljavaju ljude! Tu omladina i studenti zarade prve pare. Gdje god nema posla, opet se kod ugostitelja može naći posao. Žene, poput ove sa slike, imaju po troje djece i žive od tog posla. A vas briga???” – Napisao je uz sliku Adis Muzaferija.

Tokom vikend zaključavanja ugostiteljskih objekata u Sarajevu, najveću težinu situacije su osjetili upravo radnici. Da li će Vlada obezbjediti neku vrstu naknada za njih ili će radna mjesta biti ugrožena u ugostiteljskom sektoru, ostaje nepoznato.

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, članak Crne hronike imao je 1.460 interakcija na Facebooku. 

Fotografija je podijeljena i na Facebook stranici Slučajevi 17.3.2021, uz sljedeći opis:

Potresna fotografija: Je li ovo rezultat sarajevskog lockdowna?  “Kažete briga vas za ugostitelje? Ti ugostitelji zapošljavaju ljude! Tu omladina i studenti zarade prve pare. Gdje god nema posla, opet se kod ugostitelja može naći posao. Žene, poput ove sa slike, imaju po troje djece i žive od tog posla. A vas briga???”

U oba slučaja, fotografija je označena logotipom Crne hronike.

Šta su činjenice?

Rezultati Google pretrage fotografije iz članka Crne hronike ukazuju da je bila viralna u Italiji, gdje su je italijanski mediji [1, 2, 3, 4, 5] objavljivali uglavnom navodeći Twitter profil Francesco e Filomena kao izvor. Fotografija je na ovom profilu objavljena 13.3.2021:

Bez suza sam. .. Bez snage, bez dostojanstva a ima i onih koji govore, govore, govore ...

Fotografija je brzo postala viralna na društvenim mrežama, a mediji su je često koristili kao ilustraciju utjecaja restrikcija na ugostiteljski sektor. Radilo se konkretno o najnovijem lockdownu u Italiji, koji je počeo u ponedjeljak, 15.3.3021. 

U članku portala Meteoweek od 14.3.2021. fotografija je opisana kao simbol briga ugostitelja/ki zbog novih restriktivnih mjera. 

“Bez suza sam. .. Bez snage, bez dostojanstva a ima i onih koji govore, govore, govore ...” To su riječi koje prate tweet Francesca e Filomene, koji je sada postao viralan. Jer tu kratku rečenicu prati jednako potresna i ilustrativna fotografija. Očajna žena, ugostiteljica, koja sjedi u kuhinji svog restorana s licem izgubljenim u rukama koje drži na koljenima. Simbol trenutne situacije u mnogim italijanskim restoranima prisiljenim da podnesu nove gubitke s izvjesnim uvođenjem crvenih zona, o čemu je odluku donijela vlada. S brigom jer se možda nikada više neće ponovo otvoriti.”

Prema članku portala Roma Today od 15.3.2021, na fotografiji se nalazi Camilla Moccia, 22-godišnja vlasnica malog bistroa u rimskom mjestu Ostia. Fotografiju je napravila njena majka u trenutku kada je Camilla čula da se uvodi ponovni lockdown za njenu regiju. U istom kontekstu, fotografija je objavljena u raznim svjetskim medijima [1, 2, 3].

Dakle, tačno je da ova fotografija ilustruje utjecaj lockdowna na ugostitelje, ali osoba koja se nalazi na njoj je vlasnica restorana u Italiji, a ne u Sarajevu. Ovo prepoznaje i autor objave na grupi Inicijativa ugostitelja, koji navodi da je žena na slici primjer za slične priče koje zna i iz svoje okoline. 

Dakle, iako je i iz same objave u grupi iz koje je preuzeta jasno da se ne radi o slici koja je nastala u Sarajevu, fotografija je u naslovu članka Crne hronike stavljena u kontekst sarajevskog lockdowna, što ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i klikbejt, budući da se u samom članku ne navodi da fotografija oslikava situaciju u Sarajevu. Tvrdnju da je autor posta naveo da se na slici nalazi “majka troje djece” ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena, 23.03.2021.

Portal Crna hronika je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 23. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Novo medijsko “miješanje” zastave Republike Bosne i Hercegovine i zastave Armije RBiH

Pojedini su pogrešno izvijestili da je potpredsjednik Skupštine Grada Bijel...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Razotkrivanje istine” o vakcinama, koje to nije: Epizoda “Glavna medicinska sestra UKC-a Ljubljana”

Tvrdnje iz viralne Viber poruke inspirisane mjesecima starim izlaganjem “gl...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Putin nije citirao Vučića na Instagramu

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema zvanični nalog na Instagramu, no unat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me