Viralna fotografija vlasnice restorana nema veze sa Sarajevom

Fotografija iz Italije, koja je obišla svijet, na portalu “Crna hronika” neopravdano je dovedena u vezu sa mjerama zatvaranja koje su na snazi u Kantonu Sarajevo.

Ocijenjeni članci
Crna Hronika Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Ispravljeno; Facebook profili i stranice Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama;

Na anonimnom portalu Crna hronika 16.3.2021. objavljen je članak o posljedicama mjera protiv pandemije Covid-19 na ugostitelje. Članak je opremljen fotografijom za koju je u naslovu navedeno da je preuzeta sa privatne Facebook grupe Inicijativa ugostitelja.

POTRESNA FOTOGRAFIJA: JE LI OVO REZULTAT SARAJEVSKOG LOCKDOWNA?

Na Facebook grupi “Inicijativa ugostitelja” osvanula je fotografija na koju malo ko može ostati ravnodušan. Kako autor fotografije opisuje, radi se o majci troje djece koja je zabrinuta za svoju materijalnu egzistenciju.

“Kažete briga vas za ugostitelje? Ti ugostitelji zapošljavaju ljude! Tu omladina i studenti zarade prve pare. Gdje god nema posla, opet se kod ugostitelja može naći posao. Žene, poput ove sa slike, imaju po troje djece i žive od tog posla. A vas briga???” – Napisao je uz sliku Adis Muzaferija.

Tokom vikend zaključavanja ugostiteljskih objekata u Sarajevu, najveću težinu situacije su osjetili upravo radnici. Da li će Vlada obezbjediti neku vrstu naknada za njih ili će radna mjesta biti ugrožena u ugostiteljskom sektoru, ostaje nepoznato.

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, članak Crne hronike imao je 1.460 interakcija na Facebooku. 

Fotografija je podijeljena i na Facebook stranici Slučajevi 17.3.2021, uz sljedeći opis:

Potresna fotografija: Je li ovo rezultat sarajevskog lockdowna?  “Kažete briga vas za ugostitelje? Ti ugostitelji zapošljavaju ljude! Tu omladina i studenti zarade prve pare. Gdje god nema posla, opet se kod ugostitelja može naći posao. Žene, poput ove sa slike, imaju po troje djece i žive od tog posla. A vas briga???”

U oba slučaja, fotografija je označena logotipom Crne hronike.

Šta su činjenice?

Rezultati Google pretrage fotografije iz članka Crne hronike ukazuju da je bila viralna u Italiji, gdje su je italijanski mediji [1, 2, 3, 4, 5] objavljivali uglavnom navodeći Twitter profil Francesco e Filomena kao izvor. Fotografija je na ovom profilu objavljena 13.3.2021:

Bez suza sam. .. Bez snage, bez dostojanstva a ima i onih koji govore, govore, govore ...

Fotografija je brzo postala viralna na društvenim mrežama, a mediji su je često koristili kao ilustraciju utjecaja restrikcija na ugostiteljski sektor. Radilo se konkretno o najnovijem lockdownu u Italiji, koji je počeo u ponedjeljak, 15.3.3021. 

U članku portala Meteoweek od 14.3.2021. fotografija je opisana kao simbol briga ugostitelja/ki zbog novih restriktivnih mjera. 

“Bez suza sam. .. Bez snage, bez dostojanstva a ima i onih koji govore, govore, govore ...” To su riječi koje prate tweet Francesca e Filomene, koji je sada postao viralan. Jer tu kratku rečenicu prati jednako potresna i ilustrativna fotografija. Očajna žena, ugostiteljica, koja sjedi u kuhinji svog restorana s licem izgubljenim u rukama koje drži na koljenima. Simbol trenutne situacije u mnogim italijanskim restoranima prisiljenim da podnesu nove gubitke s izvjesnim uvođenjem crvenih zona, o čemu je odluku donijela vlada. S brigom jer se možda nikada više neće ponovo otvoriti.”

Prema članku portala Roma Today od 15.3.2021, na fotografiji se nalazi Camilla Moccia, 22-godišnja vlasnica malog bistroa u rimskom mjestu Ostia. Fotografiju je napravila njena majka u trenutku kada je Camilla čula da se uvodi ponovni lockdown za njenu regiju. U istom kontekstu, fotografija je objavljena u raznim svjetskim medijima [1, 2, 3].

Dakle, tačno je da ova fotografija ilustruje utjecaj lockdowna na ugostitelje, ali osoba koja se nalazi na njoj je vlasnica restorana u Italiji, a ne u Sarajevu. Ovo prepoznaje i autor objave na grupi Inicijativa ugostitelja, koji navodi da je žena na slici primjer za slične priče koje zna i iz svoje okoline. 

Dakle, iako je i iz same objave u grupi iz koje je preuzeta jasno da se ne radi o slici koja je nastala u Sarajevu, fotografija je u naslovu članka Crne hronike stavljena u kontekst sarajevskog lockdowna, što ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i klikbejt, budući da se u samom članku ne navodi da fotografija oslikava situaciju u Sarajevu. Tvrdnju da je autor posta naveo da se na slici nalazi “majka troje djece” ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena, 23.03.2021.

Portal Crna hronika je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 23. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me