Viralne dezinformacije o COVID-19: “Medicinska knjiga iz 1971 godine”

U skupini koronavirusa ima nekih koji uzrokuju blaže tegobe kao što je obična prehlada, ali i njoj pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS, MERS, te “novi koronavirus”, to jest SARS-CoV-2, koji izaziva opasnu bolest COVID-19. 

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Pseudonauka;

Društvenim mrežama širi se fotografija koja prikazuje klasifikaciju različitih virusa, a prati je tekst: “medicinska knjiga iz 1971 godine! Corona virus je obicna prehlada?!”. Neke od ovakvih slika su već uklonjene sa Facebooka ali se, kao i sa svim viralnim sadržajima, stalno pojavljuju nove. Primjer objave koja se i u BiH ubrzano počela širiti na Facebooku možete pogledati ovdje


 

Naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Hrvatske, Faktograf, već se bavio ovom tvrdnjom, za koju je zaključio da je potpuno netačna. Slične netačne tvrdnje da je bolest COVID-19 “samo obična prehlada” širile su se i u drugim državama, a njima su se već bavili drugi svjetski portal za provjeru činjenica PolitiFact i AFP Fact Check.

Kako se navodi u analizi Faktografa, koja se poziva na podatke Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neki od virusa iz skupine koronavirusa uzrokuju blaže tegobe, kao što je obična prehlada, no ovoj skupini pripadaju i znatno opasniji virusi kao što su SARS ili MERS, ali i “novi koronavirus” odnosno SARS-CoV-2, koji izaziva opasnu bolest COVID-19. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti inače prepoznaje sedam različitih tipova koronavirusa, koje dijeli u dvije skupine.

U prvoj skupini su uobičajeni humani koronavirusi 229E, NL63, OC43 i HKU1. Virusi iz ove skupine su među uzročnicima obične prehlade. Među uzročnicima obične prehlade su i drugi tipovi virusa, a najčešći uzročnici obične prehlade su rinovirusi.

U drugoj skupini su ostali humani koronavirusi: MERS, SARS i COVID-19. Koronavirusi iz ove druge skupine mogu uzrokovati puno opasnije tegobe od uobičajenih koronavirusa, a viša im je i stopa smrtnosti. Stopa smrtnosti kod zaraženih SARS-om je 10 posto, a kod MERS-a je 34 posto (Worldometers.info). Svjetska zdravstvena organizacija trenutno procjenjuje stopu smrtnosti novog koronaviruisa COVID-19 na 3,4 posto.

Dakle, činjenica da je kao primjer bolesti koje izaziva skupina koronavirusa nekada negdje navedena kao “obična prehlada”, sasvim je u skladu sa činjenicama o dijelu virusa koji pripadaju ovoj skupini. Ona, ipak, ne opisuje sve posljedice koje izazivaju svi virusi iz ove skupine, niti dokazuje da je COVID-19 tek bezazlena prehlada. 

Fotografiju koja se širi društvenim mrežama, a u kojoj se tvrdi da je korona virus obična prehlada, stoga dobija ocjenu lažna vijest i pseudonauka

(Dalio Sijah za Raskrinkavanje.ba) 

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 21. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, širom svijeta ne gore “serveri i bankarski sistemi” i baš zbog toga to “nećemo čuti u vijestima”

Nepovezani slučajevi razornih eksplozija i požara koji su početkom avgusta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi d...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me