Viralne fotografije ne prikazuju “djecu vojnike” u Ukrajini

Na društvenim mrežama kruži serija fotografija ukrajinske djece, uz tvrdnje da su nastale nedavno i da prikazuju “djecu vojnike”. Fotografije su, zapravo, nastale godinama ranije, u kampu koji vodi kontroverzni bataljon Azov.

Na Facebook profilu Olivera Lazarević (Оливера Лазаревић) su 5.3.2022. godine objavljene četiri fotografije uz opis:

UŽAS u Ukrajini o kome međunarodna štampa ne govori: deca vojnici obučena po uzoru na ISIS! Dobio sam neke slike sinoć koje su me zaprepastile. Reč je o vojnoj obuci dece pripadnika čuvenog „bataljona AZOV“, grupe nacista koja već dugi niz godina deluje u Ukrajini i koju su promovisale i finansirale poslednje vlade u Kijevu. Slike su nedavne i nisu lažne poznate nekim rumunskim novinarima; Jozefina Paskal je rekla da ima obimniju dokumentaciju i da će danas detaljno obraditi tu temu. A ovaj horor je zaista vrhunac humanitarne katastrofe u susednoj državi...😔

Fotografije prikazuju djecu na nekoj vrsti obuke, u žutim majicama na kojima piše “Azovec”.

Do datuma pisanja ove analize, fotografije su uz isti opis objavljene na još nekoliko Facebook profila.


Šta su činjenice?

Tvrdnje da fotografije prikazuju “djecu vojnike” u Ukrajini i da su nastale nedavno netačne su. Objavljene fotografije nastale su 2015. i 2017. godine u takozvanim ljetnim kampovima koje je organizirao i vodio ultradesničarski Azov bataljon. Jedna od fotografija iz kampa objavljena je 2015. godine u članku Guardiana, a portal AP je 2017. godine objavio seriju fotografija nastalih u spomenutim kampovima.

Opis: Dječak s lažnom puškom sudjeluje u treningu u ljetnom kampu za mlade Azovec na periferiji Kijeva. Djeca, čiji su roditelji u zoni sukoba, uče samoobranu, kondiciju i vještine preživljavanja u kampu koji vodi ekstremno desničarski bataljon Azov/ Izvor: Guardian, Roman Pilipey/EPA

Kako se navodi u članku portala Kyiv Post iz 2015. godine, Azov bataljon je 22.6.2015. godine u blizini Kijeva otvorio “ljetni vojni kamp” za djecu uzrasta od 9 do 18 godina, pod nazivom Azovec. Cilj kampa, kako su naveli njegovi organizatori, jeste “formirati Ukrajinca nove ere – patriotu, koji je spreman aktivno sudjelovati u izgradnji i obrani Ukrajine”.

U ranije spomenutom članku AP-a iz 2017. godine objašnjeno je da je Azov organizovao sedam dvosedmičnih kampova širom Ukrajine kroz koje je, u vrijeme pisanja njihovog članka, prošlo više od 850 djece. Roditelji su plaćali oko 120 američkih dolara da bi njihova djeca učestvovala u obuci u ovim kampovima. Obuka fokusirana na ratne vještine i tjelesno vježbanje je, kako se navodi, bila prožeta nacionalističkim idejama. 

Azov je krajnje desničarska dobrovoljačka pješačka vojna postrojba čiji su članovi optuženi za promicanje neonacističke i rasističke ideologije, navodi se u članku Al Jazeere iz februara 2022. Grupa je nastala 2014. godine i borila se protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine, nakon čega su postali dio Nacionalne garde Ukrajine.

U izvještaju Ureda visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda iz 2016. godine, Azov bataljon je optužen za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je 24. februara, nakon što je Rusija započela invaziju protiv Ukrajine, opštu mobilizaciju koja je obavezala muškarce od 18 do 60 godina da ostanu u zemlji.

Vojno obučavanje djece u kampovima od pripadnika grupe za koju postoje indikacije da baštini neonacističke ideje i da je kršila međunarodno pravo zasigurno je problematično, što se eksplicitno ili implicitno navodi i u člancima medija koji su izvještavali o ovoj temi. Ipak, tvrdnja da su djeca koja su prošla obuku u ovim kampovima “vojnici” neutemeljena je, budući da se radilo o dvosedmičnim treninzima.

Shodno činjenicama, tvrdnje da su fotografije iz Azovec kampa nastale “nedavno” i da prikazuju “djecu vojnike”, prvobitno objavljene na Facebook profilu Olivera Lazarević, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 11. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me