Viralne fotografije Vitalija Klička u vojnoj uniformi nastale su 2021. godine

Nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da će ostati u Ukrajini da se bori u ratu između Rusije i ove zemlje, fotografije na kojima pozira u uniformi počele su se objavljivati na društvenim mrežama i u medijima. Ipak, one su nastale prošle godine.

Fotografije Vitalija Klička, bivšeg boksera i sadašnjeg gradonačelnika Kijeva, dok pozira u uniformi ukrajinske vojske, objavljuju se uz implikacije da prikazuju njegove pripreme za odbranu grada od ruskog napada. Najranija ovakva objava koju smo pronašli na Facebooku (25. februar) sadrži fotografiju Klička u uniformi, uz tvrdnju da je “na liniji odbrane”.

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, bivši bokser, milioner, na liniji u odbrani države. Kada bi se ukrajinci uspjeli organizirati u odbrani, mogla bi Ukrajina rusima groblje biti.
Mali malo gubi, dok veliki puno gubi!

Jedna od najpopularnijih takvih fotografija objavljena je na Facebook stranici JAJCE ONLINE, gdje je dobila preko 3.000 reakcija, 598 komentara i 154 podjele. Iako se ne navodi eksplicitno kad je fotografija napravljena, iz statusa koji je objavljen uz nju može se zaključiti da je snimljena nakon početka ruskog napada na Ukrajinu. 

Vitalij Kličko bivši bokser, milioner koji je mogao privatni avionom napustiti Ukrajinu, ali nije, već je ostao da brani svoju zemlju.

Portali Mondo (.rs) i Mondo (.ba) objavili su članke u kojima se navodi da Kličko sa “oružjem u rukama” čeka napad Rusije:

KLIČKO OBUKAO UNIFORMU I ČEKA RUSE SA PUŠKOM: I on i brat su MILIONERI, šampioni sveta i spremni su za RAT u Kijevu!
[...]
Snažni sportista odazvao se pozivu na opštu mobilizaciju i sa oružjem u rukama suprotstavlja se neprijatelju sa sugrađanima i zemljacima.

Sa druge strane, portali Skynews i Važne novosti objavili su vijesti o gradonačelniku Kijeva uz naslove u kojima se navodi da će u člancima biti objavljene fotografije Klička:

Vitalij Kličko Se Oglasio Povodom Trenutnog Stanja U Njegovoj Zemlji. Rekao Je Za Koga Najviše Brine. Na Sebe Nije Ni Pomislio (FOTO) (Važne novosti, 24.2.2022)

ČEKA RUSE NA VRHU ZGRADE: Vitaliji Kličko uključio se u odbranu grada! (FOTO) (Skynews, 25.2.2022)

U članku Skynewsa napisano je da je objavljena fotografija Klička kako se priprema za odbranu Kijeva od ruske vojske. Objavljena fotografija je sa Twitter profila Visegrad 24, u čijem opisu također stoji da se gradonačelnik sprema za odbranu grada:

Na društvenim mrežama pojavila se slika gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička sa oružjem u rukama, na vatrenom položaju na vrhu jedne zgrade u Kijevu kako se priprema za dolazak ruske vojske i odbranu grada.

Na portalu Top danas je također manipulativno korištena fotografija Vitalija Klička. Naime, u naslovu članka navode kako je “Kličko obukao uniformu”, dok se zbog načina objave članka na njihovoj Facebook stranici Hercegovina može zaključiti da je fotografija nastala u skorije vrijeme:

 

Šta su činjenice?

Fotografije Vitalija Klička u ukrajinskoj vojnoj uniformi privukle su pažnju na internetu nakon što je 25. februara u intervjuu sa novinarima izjavio da će ostati da se bori. Kličko je ukrajinski bokser u teškoj kategoriji. Prvi put se kandidovao za gradonačelnika Kijeva 2006. godine, drugi put 2008, a za čelnog čovjeka grada je konačno izabran 2014. godine.

Kako navodi novinska agencija Reuters, Kličko je zajedno sa svojim bratom Vladimirom, također poznatim bokserom, izjavio 25.2.2022. da će se priključiti oružanoj borbi protiv ruske vojske:

Nemam drugu opciju, moram to da uradim. Borit ću se.

No, fotografije Klička u vojnoj uniformi nastale su 2021. godine, a ne nakon što je rekao kako će ostati da se bori u ratu. O tvrdnjama da fotografije prikazuju Klička na frontu pisao je portal za provjeru činjenica Demagog iz Poljske u analizi objavljenoj 25. februara. 

Naime, Vitalij Kličko je 13.3.2021. godine iste fotografije objavio na svojim Instagram i Facebook profilima

U opisu je navedeno da je na taj dan (13.3.2021) prošao borbenu i streljačku obuku zajedno sa načelnicima i zamjenicima načelnika kijevskih opština.

Pored toga, ove fotografije su objavljene i 14. marta 2021. godine. Kao primjere, Demagog navodi članke njemačkih portala Bild, Web (.de) i Abendblatt

Fotografija koja je objavljena na portalu Važne novosti je screenshot iz videozapisa koji je 21.10.2021. također objavljen na Kličkovom Instagram profilu. U opisu videozapisa Kličko navodi kako se odaje čast braniocima Ukrajine i kako se na taj dan prisjećaju svih koji su svoj život dali za slobodu ove zemlje.

Objave fotografija Vitalija Klička u vojnoj uniformi koje su nastale u martu 2021. godine, a koje se manipulativno dijele kao da su snimljene nakon ruskog napada na Ukrajinu, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama

Napomena

4.4.2022: Nakon objave naše analize, portal Mondo (.rs) objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

8.3.2022: Na Facebook stranici JAJCE ONLINE ispravljen je opis tako da je sada naglašeno da se radi o prošlogodišnjoj fotografiji. Samim time, objava dobija i ocjenu ispravljeno. Pored toga, u članaku portala Sky News također su objavljene ispravke, te zbog toga dobija i ocjenu ispravljeno.

17.3.2022: Portal Najbolja narodna muzika također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

05.09.2023.: Portal Mondo (.ba) objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 03. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me