Raskrinkavanje.ba

Viralni snimak iz Australije ne prikazuje “prisilnu vakcinaciju”, niti ima veze s Covid-19

Još jedan snimak za koji se pogrešno tvrdi da prikazuje “prisilnu vakcinaciju” postao je viralan na društvenim mrežama.

Društvenim mrežama kruži snimak scene u kojoj policija i medicinski/e radnici/e razdvajaju dijete od oca, uz tvrdnje da se radi o “prisilnoj vakcinaciji”. U regiji je najranija objava ovog snimka koju smo pronašli objavljena na Facebook profilu Ana Nikolić 20. augusta, uz opis:

STADION U SIDNEJU !AUSTRALIJA! POLICIJA NADGLEDA STADION VAKCINACIJU DECE! TROJE DECE SE ONESVESTILO DVOJE JE U KOMI!

Obzirom da se na videosnimku vidi samo jedno dijete, nije jasno odakle potiče tvrdnja iz opisa da se “troje djece onesvjestilo”, a da je “dvoje u komi”.

Videosnimak preuzet je s TikTok profila _.._tiff_.._, a na njega je dodan tekst: “Ovo je strašno zabrinjavajuće. Nije mi sasvim jasno šta se dešava, ali mislim da je povezano s Covidom”.

Najviralniji videozapis objavljen je nekoliko sati kasnije na profilu Tan Ja, s opisom na slovenačkom jeziku. Do momenta pisanja analize, ovaj videozapis imao je preko 805.000 pregleda, preko 5.900 reakcija, te više od 51.000 dijeljenja. 

Isti videozapis, no s drugačijim opisom, objavljen je na Facebooku (ovdje) 24.8. U ovoj se objavi tvrdi da je dijete odvojeno od oca zbog toga što je pozitivno na SARS-CoV-2 virus:

AUSTRALIJA. Odvaja se zdravo dete bez simptoma, od oca i odvodi na silu u kovid kamp/ambulantu zbog "pozitivnog" rezultata testa (a zna se koliko su pouzdani ti testovi). Roditelj ne moze ni da isprati dete, a kamoli da bude uz njega!😡😡😡😡 Koji je ovo teror nad decom! Koje su to traume?! Ovo nije fikcija, ovo nije film, ovo je realnost! Danas u Australiji, sutra bilo gde!!!! 

 

Šta su činjenice? 

Reutersov tim za provjeru činjenica pisao je o ovom snimku 20. augusta 2021. godine. Kako navode, snimak se dijelio na TikToku, Twitteru i Facebooku, s tvrdnjama da se radi o roditelju kojeg su odvojili od djeteta nakon što je dijete imalo pozitivan rezultat testa na Covid-19. 

Nakon što se snimak počeo dijeliti Twitterom, policija australijske države Victoria je 20. augusta odgovorila na optužujući tweet australskog igrača kriketa Kevina Pietersena:

Policija Viktorije može potvrditi da ovo nije tačno. Ovaj slučaj nije ni na koji način povezan s Covid/vakcinacijom ili testiranjem. Zbog privatnosti uključenih, nećemo otkrivati nikakve dodatne detalje. 

Australijski medij news.com.au 21.8.2021. također je pisao o ovom događaju, Policija im je tada dala informaciju da se radilo o porodičnom incidentu:

Policija Victorije izjavila je za news.com.au da se radi o “porodičnom incidentu” koji se ne odnosi na Covid-19 i da je prisustvo medicinskih sestara bilo vezano za drugi razlog, ali da “neće dalje objavljivati ništa radi privatnosti uključenih”.

O istom videozapisu je pisao i američki US News, s osvrtom na činjenicu da u Australiji trenutno nije moguće vakcinisati djecu mlađu od 12 godina protiv Covid-19:

TVRDNJA: Viralni videosnimak prikazuje policiju i medicinske radnike u Australiji koji prisilno odvajaju dijete od roditelja i vakcinišu je protiv njene volje.
ČINJENICE: Snimak ne prikazuje to. Incident u snimku nema veze s vakcinacijom ili testiranjem na Covid-19, navodi se u saopćenju policije australijske države Victoria. Dijete na snimku, koje je očigledno mlađe od 12 godina, trenutno ne bi ni imalo pravo da primi vakcinu protiv COVID-19 u Australiji.

S obzirom na to da je policija Victorije na svom Twitter profilu, te i medijima demantirala tvrdnje da se radi o prisilnoj vakcinaciji ili da je slučaj na bilo kakav način povezan s bolesti Covid-19, ali i zbog činjenice da se djeca mlađa od 12 godina ne mogu vakcinisati protiv Covid-19 u Australiji, ničim potkrijepljene tvrdnje da videozapis prikazuje “prisilnu vakcinaciju” ili bilo kakvu povezanost s Covid-19, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke