Viralni snimak iz kontakt-emisije promoviše dezinformacije o antipandemijskim naporima

Javljanje anonimne žene u emisiji “Bez pardona” na TV Jadran postalo je viralno na društvenim mrežama zahvaljujući netačnim tvrdnjama o Covid-19, koje je “podijelila” sa voditeljicom i gledaocima.

Isječak iz televizijske kontakt-emisije “Bez pardona”, emitovane 10.5.2021, objavljen je na Facebook profilu Silvio Čović i do 19.5.2021. je imao 43 hiljade pregleda, preko 2.300 podjela i 547 reakcija. U isječku se čuje telefonsko javljanje nepoznate gledateljice koja je u programu uživo iznijela niz netačnih tvrdnji o virusu SARS-CoV-2 i bolesti Covid-19. Trenutno je ova Facebook objava nedostupna, to jest izbrisana je, ili su joj promijenjene postavke privatnosti. 

Ovaj snimak je još podijeljen na Facebooku ovdje, te na Twitteru ovdje.

Hrvatska TV Jadran emituje kontakt-emisiju “Bez pardona” ponedjeljkom, srijedom i petkom, u sklopu koje se razgovara o aktuelnim temama. Gledateljima se daje prostor da nazovu i kažu svoje mišljenje. 
 

Koje tvrdnje su iznesene u isječku emisije “Bez pardona”?

Gledateljica koja se javila u program, je na početku rekla da štapić kojim se uzima bris za PCR test “steriliziran etilen oksidom koji je kancerogenan”:

Želim se vratiti na PCR test i maske. Kao što sam rekla, vrh PCR testa koji vam zabiju duboko u nos je steriliziran etilen oksidom koji je kancerogenan. Da bi stvar bila još luđa, to vam piše na samoj kutiji PCR testa. Inače sve što je u sluznici i dovoljno maleno odlazi u mozak. 

Reuters se ovom tvrdnjom bavio u članku objavljenom 26.3.2021, nakon što je postala viralna na Facebooku, u verziji na engleskom jeziku. U Reutersovoj analizi je navedeno da se etilen oksid zaista koristi za sterilizaciju medicinske opreme, uključujući i štapiće kojima se uzimaju laboratorijski uzorci. Takvi štapići se koriste i za PCR testove. No, značajan dio procesa sterilizacije je i uklanjanje etilen oksida iz proizvoda, s obzirom na to da proces sterilizacije uključuje i vrijeme za provjetravanje, kako bi se sa proizvoda uklonili ostaci etilen oksida.

Iako korisnik Facebooka s pravom kaže da se etilen oksid smatra kancerogenim (ovdje, ovdje) i da se u obliku plina koristi za sterilizaciju štapića za briseve (ovdje), nije tačno reći da su štapići „presvučeni“ ovom supstancom kada se koriste. Značajan dio postupka sterilizacije osigurava uklanjanje plina iz proizvoda (ovdje) i da eventualni ostaci budu ispod sigurnosnih parametara utvrđenih državnim i međunarodnim standardima (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje).

Gledateljica dalje nagovještava da je besmisleno nositi zaštitne maske, s obzirom na to da je virus puno manji od čestica koje maska može da zaustavi: 

Što se tiče maski, ja ne nosim maske jer imam izuzeće, a to je zdrav razum, ali evo samo da objasnim i apsurd nošenja maski. Mikron je metar dijeljeno milijun. U najboljem slučaju maska može zaustavit 1,25 mikrona u veličini. Znači ako je nešto 1,2; 1,1 ili 1,0 mikrona ulazi ispod maske i ne možete spriječit. Virus gripe je 0.03 mikrona u veličini.

Ni ova tvrdnja nije nova, niti je u potpunosti tačna. Naime, veličina čestice virusa influence, to jeste gripe, je između 80 i 120 nanomikrona, dok je veličina SARS-CoV-2 oko 100 nanometara (oko 0.1 mikrona). No, kako navodi doktorica Amy Price za USA Today, čestice virusa su uvijek vezane za nešto veće. “Mnogi ljudi tvrde da maske od platna ne mogu biti učinkovite jer ne mogu filtrirati virusne čestice, koje su izuzetno sitne,” navodi doktorica. “Većina ovih čestica izlazi iz usta i nosa u mnogo većim kapljicama koje postaju manje isparavanjem kako se odmiču od tijela. Zaustavljanje kapljica maskom znači da će znatno manje virusnih čestica izaći. Dakle, kada sve osobe u grupi nose dobro izrađene maske koje prijanjaju, to pruža dodatnu sigurnost za sve”.

Gledateljica zatim govori da vakcine sadrže aluminij, koji izaziva Alzheimerovu bolest.

Znači u tom običnom cjepivu imate aluminij koji uzrokuje Alzheimerovu bolest. Formaldehid supstanca za balzamiranje tijela, tiomersal, koji sadrži 50% žive i aceton. To su otrovi koji se ne smiju nikada konzumirati oralno, ali se cjepivom ubrizgavaju direktno u tijelo. 

Suprotno tvrdnjama da se pacijentima sa Alzheimerom i demencijom pogorša stanje zbog vakcinacije, ili da zdrave osobe obole od Alzheimerove bolesti, dvije nove studije su otkrile da vakcinacija protiv gripe i upale pluća može zaštititi ljude od Alzheimerove bolesti, o čemu je pisao portal Healthline 4.8.2020. godine. 

U prvoj studiji, sa Univerziteta u Teksasu, u kojoj su proučavani zdravstveni kartoni preko 9.000 osoba u dobi od 60 godina i više, ustanovljeno je da oni koji su primili jednu vakcinu protiv gripe imaju 17 posto manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Oni koji su dobili dvije ili više imali su manji rizik za još 13 posto.

Drugo istraživanje proveli su istraživači sa Univerziteta Duke i Univerziteta Sjeverna Karolina, a ustanovljeno je da su osobe koje su primile vakcinu protiv pneumokokne upale pluća prije 75. godine života imale oko 25-30 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti.

Healthline navodi i nedavno istraživanje koje govori o značaju vakcinacije osoba s demencijom. Naime, uvidom u zdravstvene podatke preko 1,4 miliona osoba, istraživači iz Danske su otkrili da osobe s demencijom koje su hospitalizirane s infekcijom, imaju 6,5 puta veću vjerovatnoću smrtnog ishoda u odnosu na one koje nisu imale infekciju ili demenciju. 

Shodno rezultatima spomenutih istraživanja, te pozivajući se na stručnjake iz ove oblasti, ovaj portal vakcinaciju protiv gripe i upale pluća navodi kao poželjnu.

Na blogu Fondacije za pronalazak lijeka protiv Alzheimerove bolesti (Alzheimer’s Drug Discovery Foundation) Cognitive vitality, 29.11.2018. godine objavljen je članak u kojem se razobličavaju mitovi vezani za vakcinu protiv gripe. U članku se navodi da su dostupne vakcine protiv gripe bez aluminija, a više od 80% vakcina protiv gripe uopšte ne sadrži živu. Neke od njih sadrže malu količinu formaldehida, manju od 1% količine koja se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, i tijelo se oslobađa tog formaldehida na siguran način.

Vrsta žive koja se koristi u nekim vakcinama protiv gripe brzo se uklanja iz tijela i nije povezana s toksičnošću, navodi se u članku, uz objašnjenje da postoje dvije glavne vrste žive u prirodi: metil živa i etil živa. Metil živa se nakuplja u tijelu i vrlo je otrovna u visokim koncentracijama, dok se tijelo oslobađa etil žive, koja se koristi u vakcinama, na siguran način, što sprečava uzrokovanje toksičnosti.

Detaljnije o ovim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u analizi “Vakcine ne izazivaju Alzheimerovu bolest”, objavljenoj 6.5.2021. 

Gledateljica završava svoje “izlaganje” u emisiji Bez pardona tvrdnjom da vakcine sadrže ćelije fetusa, i da su to navodno potvrdili i iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). 

Kao što sam i rekla, u sastojcima su stanice namjerno pobačenih fetusa iz jalovih životinja - svinja, pasa, majmuna, konja, zečeva - i to sve možete nać na web stranici CDC-a Centra za kontrolu bolesti. 

Uprkos ovoj tvrdnji, takvo nešto se ne može naći na web stranicama CDC-a.

Upotreba termina “ćelije fetusa” u kontekstu pravljenja vakcina često je pogrešna, a ponekad i namjerno obmanjujuća. U kontekstu razvoja vakcina protiv Covid-19, najčešće se povezuje sa AstraZeneca vakcinom. U analizi objavljenoj 3.12.2020, AFP navodi:

Netačno je tvrditi da vakcina sadrži fetalna tkiva. Kao i mnoge druge vakcine razvijene u prošlosti, nova vakcina protiv Covid-a-19 kompanije AstraZeneka stvorena je uz pomoć ćelijskih linija prvobitno zasnovanih na abortiranom fetalnom tkivu. Međutim, ove ćelije su reprodukovane u laboratoriji tokom proteklih decenija, nisu originalne ćelije i nisu sastojak ove vakcine.

O sličnim tvrdnjama pisala je biologinja i naučna blogerka Jelena Kalinić u članku, objavljenom 2.12.2021. na portalu Glas Amerike, pod naslovom: “Genetički modifikovane vakcine, abortirani fetusi u vakcinama - poluinformacije i dezinformacije o vakcinama protiv COVID-19”. Kalinić objašnjava način nastanka vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca, koji daje jasniju sliku o sastojcima vakcine i njihovoj funkciji:

Iako se u pakovanjima vakcina redovito navodi da su ti virusi uzgojeni na ćelijskim linijama, nikada nijedna vakcina ne sadrži te ćelije. Kada se dovoljna količina virusa replicira, onda se radi „žetva virusa“ i poslije se taj virus za vakcinu ili oslabi, ili inaktivira određenim metodama.

Neke od vakcina protiv COVID-19, poput vakcine AstraZeneca, ne sadrže sam virus SARS-CoV-2, nego jedan sasvim drugi virus, adenovirus koji izaziva prehladu kod čimpanzi, a genetički j modificiran tako da sadrži genetičku poruku i za jednu komponentu virusa SARS-CoV-2 (S-protein).

Već riječi „rekombinirani“, tj. „genetički modificiran virus“, saznanje da se radi o virusu čimpanzi, imaju snažno dejstvo na onaj dio populacije čije je povjerenje u vakcine poljuljano ili ne razumiju dovoljno biološku pozadinu ove metode.

Kalinić navodi da nijedna vakcina ne sadrži tkivo i ćelije abortiranih embrija. Takav sadržaj bi izazvao jake imunološke reakcije organizma i bio potpuno nepotreban. Vakcina protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca razvijena je i proizvodi se pomoću ćelijskih linija dobijenih iz fetusa abortiranog u ‘70-im godinama, ali ne sadrži te ćelije. 

Objave isječka iz emisije “Bez pardona” ocjenujemo kao dezinformaciju i manipulaciju činjenicama, budući da je gledateljica koja se javila u program iznijela tvrdnje koje su ili skoro potpuno netačne ili manipulativno sročene na osnovu tačnih informacija, s ciljem da se diskredituju mjere protiv pandemije Covid-19.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 04. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Huggy Wuggy: Neosnovano podizanje moralne panike oko plišane igračke

Moralna panika na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračk...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Umjetnički performans ispred Narodnog pozorišta nije povezan s Povorkom ponosa

Umjetnički performans u kom je učestvovao obnaženi muškarac, a koji je izaz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Arheolog iz Iraka” nije plakao u berlinskom muzeju zbog krađe

Društvenim mrežama dijeli se fotografija koja navodno prikazuje arheologa i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me