Viralni snimak o žrtvovanju djece nije autentično svjedočanstvo

Stotine Facebook korisnika/ca podijelilo je snimak na kojem dvoje djece govori da ih je otac prisiljavao da učestvuju u ritualu u kojem su ubijane bebe. Radi se o starom slučaju iz Velike Britanije u kojem su djeca bila primorana da ispričaju izmišljenu priču.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 27.10.2023. godine objavljen videosnimak u kojem dvoje djece pričaju na engleskom jeziku o tome kako ih je otac primoravao da ubijaju i jedu bebe. Na snimku se vidi ispis koji ovo “svjedočanstvo” opisuje kao “zločin koji je potresao svijet” i koji je “zataškan“.

Dječaka i djevojčicu (na snimku se navodi da se zovu Alisa i Gabriel) ispituje odrasla osoba, kojoj opisuju kako ih je otac primoravao da “plešu s lobanjama beba u crkvi”. Iz onoga što govore može se zaključiti da ih je otac primoravao da prisustvuju ritualu u lokalnoj crkvi u kojem su žrtvovane bebe i u kojem je bilo i seksualnog zlostavljanja. 

Do vremena pisanja ove analize videosnimak je podijeljen više od 600 puta na Facebooku. 

Šta su činjenice?

U ispisu na snimku navedeno je da je slučaj koji opisuje dvoje djece “zataškan”. Međutim, radi se o slučaju o kojem su mediji detaljno izvještavali. Naime, Google pretraga ključnih riječi imena djece iz snimka pokazuje da je pitanju slučaj koji se desio 2014. u Velikoj Britaniji. Te su se godine na društvenim mrežama dijelili snimci u kojima je dvoje djece optužilo svog oca da vodi satanistički i pedofilski kult u Londonu. O slučaju je pisao Guardian u članku objavljenom 22.9.2022. godine. Djeca sa snimka navela su da je njihov otac Ricky Dearman vođa grupe od 175 roditelja, učitelja i vjerskih službenika koji su zlostavljali i ubijali djecu u školi i u jednoj crkvi u londonskom Hampsteadu. 

Policajci Scotland Yarda istražili su slučaj, koji je u sudu odbačen zbog nedostatka dokaza. Nakon trećeg intervjua s policijom, djeca su priznala da je cijela priča izmišljena i da su ih njihova majka Ella Draper i njen partner Abraham Christie primorali da govore o ocu, prijeteći da će im nauditi.

U intervjuu za BBC objavljenom 20.4.2015. godine otac djece rekao je da su ih majka i njen partner fizički i psihički zlostavljali te da je sutkinja opisala ta djela kao mučenje. Također je naveo da svakodnevno dobija prijetnje smrću jer je snimak s djecom bio viralan i ljudi su povjerovali u cijelu priču, iako je bila izmišljena. 

Uprkos tome što je slučaj odbačen, snimak djece koja govore o tome kako ih je otac prisiljavao da prisustvuju i učestvuju u ritualu u kojem su ubijane bebe godinama kruži na društvenim mrežama i “hrani” teoriju zavjere o kultu pedofila i satanista u londonskom Hampsteadu. 

Shodno činjenicama, videosnimak na kojem dvoje djece govore kako ih je otac prisiljavao da ubijaju bebe i za koji se tvrdi da je “zločin koji je zataškan” ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Irna Halilović Objavljeno: 13. 11. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me