Raskrinkavanje.ba

Viralni snimak Obaminog govora o “međunarodnom poretku” je montaža

Na društvenim mrežama se u aprilu 2024. godine dijeli montirani snimak govora Baracka Obame iz 2014. u kojem su njegove izjave manipulativno spojene tako da se čini da govori o međunarodnom poretku u kojem do “reda i napretka” može doći samo ako građani vlast prepuste “svemoćnom suverenu”.

Foto: Pixabay

Na Facebooku je 4. aprila 2024. godine podijeljen snimak od 20-ak sekundi u kojem govori bivši američki predsjednik Barack Obama. Snimak sadrži i prevod Obaminih riječi s engleskog na naš jezik, a u tom prevodu stoji sljedeće:

Za međunarodni poredak radili smo godinama na izgradnji. Obični muškarci i žene su previše maloumni da upravljaju svojim poslovima. Red i napredak može doći samo kad pojedinci predaju svoja prava svemoćnom suverenu.

Snimak je podijeljen uz opis u kojem se Obama ironično opisuje kao “teoretičar zavjese” i “cionista”.

Obama a V1

Snimak su uz isti opis dijelili i drugi korisnici/e ove društvene mreže (1, 2).

 

Šta su činjenice?

Viralni snimak prikazuje isječke iz govora Baracka Obame koji je održao u Palais des Beaux Arts u Briselu 26. marta 2014, dok je još obnašao dužnost američkog predsjednika. Tačnije, radi se o dva autentična isječka Obaminih rečenica iz govora koje su manipulativno “spojene” kako bi se činilo da ih Obama izgovara jednu za drugom.

Snimak cijelog govora, koji traje nešto više od pola sata, dostupan je na platformi YouTube na ovom linku (arhivirano ovdje). Na YouTubeu je dostupan i transkript ovog govora, a pisana verzija Obaminog govora može se pronaći i u arhivama stranice Obama White House.

Govor je na ovoj stranici opisan kao “Obamino obraćanje mladima Evrope”, a u njegovoj uvodnoj rečenici stoji:

Lideri i zvanice Evropske unije, predstavnici naše NATO alijanse, uvaženi gosti, sastajemo se ovdje u trenutku izazova za Evropu i Sjedinjene Američke Države i za međunarodni poredak na čijem smo stvaranju generacijama radili.

Tadašnji američki predsjednik ovom je prilikom istakao i da je “danas tu kako bi insistirao da progres koji je postignut ovdje u Evropi i koji se promiče širom svijeta nikad ne uzimamo zdravo za gotovo”.

Obama je u svom obraćanju dalje rekao i da se u Evropi “kroz vijekove borbe – kroz ratove i prosvjetiteljstvo, represiju i revoluciju – počeo da pojavljuje poseban skup ideala: vjerovanje da kroz savjest i slobodnu volju svako od nas ima pravo na život kakav izaberemo”.

Neposredno nakon ovih riječi, Obama je rekao da su ti ideali “često bili ugroženi starijim, tradicionalnijim pogledom na moć” te dodao:

Ova alternativna vizija tvrdi da su obični muškarci i žene previše uskih pogleda da bi sami odlučivali, da red i napredak mogu doći samo kada pojedinci predaju svoja prava svemoćnom suverenu. Često se ova alternativna vizija ukorjenjuje u ideji da su na temelju rase, vjere ili etničke pripadnosti jedni prirodno superiorni u odnosu na druge te da individualni identitet mora biti definisan kao “mi“ protiv “njih“ ili da veličina nacije ne smije biti zasnovana na onome za šta se narod zalaže, već onome čemu se protivi.

Obama dalje navodi i da je “na mnogo načina, historija Evrope u 20. vijeku predstavljala stalni sukob ova dva skupa ideja kako unutar (jednog) naroda, tako i među narodima”, dodajući da je “napredak industrije i tehnologije nadmašio našu sposobnost da svoje nesuglasice riješimo mirnim putem” te da smo “čak i među najciviliziranijim društvima na površini vidjeli pad u barbarizam” .

U jednom momentu, Obama u svom obraćanju govori da iako su mladi ljudi danas rođeni u vremenu s manje sukoba i više slobode, to, prema njegovom mišljenju, ne znači da su “najmračniji ljudski porivi nestali” te da smo “čak i ovdje, u Evropi, vidjeli etničko čišćenje na Balkanu koje je šokiralo savjest”.

Iz navedenog je jasno da su izjave Baracka Obame u viralnom snimku manipulativno predstavljene, odnosno da je snimak izmijenjen kako bi se činilo da je tadašnji predsjednik SAD-a u svom govoru pričao o navodnom međunarodnom poretku u kojem su “obični muškarci i žene maloumni” te zagovarao “predaju” građanskih prava nekom “svemoćnom suverenu”.

Naime, iako Obama jeste izgovorio riječi koje se mogu čuti na tom snimku, on ih nije izgovorio ovim redom niti u kontekstu u kojem su one predstavljene na društvenim mrežama. Bivši američki predsjednik je u svom obraćanju zapravo govorio o sigurnosnim izazovima, ali i putu ka boljoj budućnosti kako u Evropi, tako i u cijelom svijetu. 

Bitno je dodati i da se manipulativni snimak već godinama dijeli izvan našeg govornog područja, o čemu je platforma za provjeru činjenica PolitiFact pisala još 2014. godine. 

Provjerom autentičnosti istog snimka, 2022. godine bavio se i AFP, navodeći da je “snimak, koji su promovisale pristalice teorije zavjere o Novom svjetskom poretku, izmijenjen spajanjem dva odvojena isječka govora” kako bi se činilo da je “Obama izrazio podršku ‘starijem, tradicionalnijem pogledu na moć’ dok ga je zapravo osudio”.

Shodno navedenim činjenicama, snimak koji je montiran tako da se čini da Barack Obama promiče svjetski poredak u kojem do “reda i napretka” može doći samo ako građani svoja prava predaju “moćnom suverenu” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.04.2024

Facebook profili i stranice: Obama kao teoretičar zavjese

Dobro slušajte što cionistički šu*ak laje!!

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama