Viralni snimak ogromne pukotine u zemlji nije nastao u Turskoj

Snimak za koji se tvrdi da prikazuje pukotinu u zemlji nakon potresa u Turskoj nastao je u Kini i prikazuje pukotinu u provinciji Šensi.

Foto: Screenshot/Facebook

Na Facebooku je 19. februara objavljena videogalerija sastavljena od dva snimka za koje se tvrdi da prikazuju “puknuća zemljine kore” u Turskoj nakon razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju. 

TURSKA
Zapanjujuća snimka puknuća Zemljine kore nakon potresa u regionu Hatay

 

Prvi od ova dva snimka, u trajanju od osam sekundi, dijeljen je i na drugim profilima na ovoj društvenoj mreži (link), ali i na Twitteru (link, link) i YouTubeu (link). U nekim objavama se navodi da je snimak nastao u provinciji Hatay, a negdje samo da je nastao nakon zemljotresa u Turskoj.

 

Šta su činjenice?


 

Snimak u trajanju od osam sekundi dijeljen je i na drugim jezicima sa tvrdnjama da prikazuje rascjep zemljine kore nakon zemljotresa u Turskoj. Ipak, ovi navodi nisu tačni, što su utvrdile i brojne platforme za provjeru činjenica. Između ostalih, o ovome su pisali Liberation, AFP Fact Check, The quint i Teyit.

Slični snimci koji prikazuju isti rascjep objavljivani su na internetu od 2021. godine. U opisima ovih objava se navodi da prikazuju pukotinu u okrugu Pinglu, u kineskoj provinciji Šensi (link).

AFP Fact-check je pretragom kadrova iz videa pronašao sličan snimak rascjepa na kineskoj društvenoj mreži Douyin, gdje je objavljen 2021. Ova platforma je napravila poređenje dva snimka istaknuvši elemente koji jasno ukazuju da je riječ o istoj pukotini. 

 

Foto: Screenshot AFP Fact Check 

I AFP-ovo poređenje viralnog snimka sa prikazima Google mapsa pokazuje da viralni snimak pokazuje rascjep u Kini. Ova platforma je kontaktirala i korisnika koji je objavio video 2021. godine. On je potvrdio da su snimci napravljeni na visoravni Loess, planinskom području u sjevernom dijelu središnje Kine. Pozivajući se na kineske medije, AFP Fact Check navodi da je oko tri hiljade pukotina u okrugu Pinglu uglavnom uzrokovano erozijom tla.

Serija zemljotresa pogodila je Tursku u ranim jutarnjim časovima 6. februara 2023. godine. Prvi zemljotres magnitude 7,8 po Richterovoj skali dogodio se u blizini grada Gaziantep. Nakon inicijalnog potresa uslijedio je i niz naknadnih zemljotresa, od kojih je jedan imao magnitudu 7,5 po Richteru. Potresi su se nastavili i narednih dana. Prema dosadašnjim informacijama, broj žrtava razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju je  premašio 50.000.

Prilikom zemljotresa nastali su brojni rascjepi na površini zemlje. Tako turska platforma za provjeru činjenica Teyit u svojoj analizi ukazuje na pukotinu koja je oštetila i stambene objekte u jednom selu u Hatayu. Velike pukotine pojavile su se u južnoj turskoj provinciji Kahramanmaraş, koja je bila epicentar potresa (link).

Neki segmenti drugog snimka koji je objavljen na Facebooku 19. februara zaista prikazuju pukotine nastale nakon ovih zemljotresa (link, link, link).

Shodno navedenom, prvu objavu u kojoj se tvrdi da snimak u trajanju od osam sekundi prikazuje pukotinu nastalu u Turskoj nakon zemljotresa ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 07. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me