Viralni video američkog pastora: Negiranje pandemije manipulacijom brojevima

Videosnimak iz 2020. godine u kojem američki pastor negira pandemiju Covid-19 i netačno tvrdi da je samo 6% preminulih od Covid-19 u Americi zapravo umrlo od te bolesti objavljen je na Facebooku na domaćem govornom području i podijeljen je skoro hiljadu puta.

Na Facebook profilu Azra Pašić II je 27.11.2021. objavljen videosnimak uz status u kojem se navodi da pandemije Covid-19 “nema”.

I kako čovjek, na osnovu izvještaja američkog Centra za kontrolu bolesti/CDC, reče...PANDEMIJE NEMA ‼️

U titlovanom videosnimku u trajanju od 55 sekundi, neimenovani muškarac na engleskom jeziku tvrdi da nema pandemije Covid-19. Uporište za tu tvrdnju nalazi u, kako je rekao, izvještaju američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)

CDC je, navodno, objavio izvještaj u kojem se kaže da od ukupno 160.000 smrti od Covid-19 u Americi, samo 6% može biti “direktno pripisano” toj bolesti, dok 94% preostalih ne može biti.

Izašao je izvještaj ove sedmice i po prvi put, čuli smo istinu. CDC/Centar za kontrolu bolesti, što je nacionalna organizacija, državna organizacija koja nas istinito obavještava o bolestima...rekla je istinu...6% smrti koje su se desile može biti direktno pripisano Covid-u. 94% ne može. Od 160.000 ljudi koji su umrli, 9.210 je stvarno umrlo od Covid-a. Pandemije nema.

Do vremena pisanja ove analize, videosnimak je imao 7.100 prikaza, 409 reakcija, 21 komentar te je podijeljen 971 put. Identičan videosnimak objavljen je na još nekoliko Facebook profila, te na jednom Twitter profilu.

Šta su činjenice?

Obrnutom Google pretragom screenshota analiziranog videosnimka ustanovili smo da je muškarac koji govori u njemu John F. MacArthur, američki pastor poznat po vjerskoj radio i televizijskoj produkciji Grace to You.

Tvrdnje iz videosnimka analizirao je Reuters u analizi objavljenoj 6. jula 2021. godine. Kako je i navedeno, snimak je nastao 30.8.2020. godine tokom mise na kojoj je MacArthur govorio.

MacArthur je ove navode iznio tokom mise 30. augusta 2020. (ovdje, ovdje, ovdje). Ovaj dio snimka je uklonjen iz videa sa zvanične web stranice crkve (ovdje), ali se može vidjeti u verziji videa na španskom jeziku, koji je objavljen na zvaničnoj španskoj Facebook stranici crkve (ovdje).

Reuters se poziva na svoju raniju analizu, objavljenu 3.9.2020. godine. U ovoj analizi, Reuters je provjeravao tačnost navoda da je CDC priznao da je samo 6% od ukupno 153.504 smrti od Covid-19 u Americi uzrokovano tom bolešću. Ovi navodi su se dijelili na društvenim mrežama u augustu 2020.

Tvrdnja je, kako Reuters navodi, netačna. CDC jeste objavio podatke prema kojima je Covid-19 naveden kao jedini uzrok smrti kod 6% preminulih od ove bolesti. Preostalih 94% je takođe umrlo od Covid-19, ali su to bili pacijenti sa komorbiditetima, odnosno pacijenti koji su, pored ove bolesti, imali još jedno ili više oboljenja.

Tvrdnja da je CDC “priznao da je samo 6% smrti ... (povezanih s Covid-19) zaista uzrokovano Covidom” je netačna, jer su preostalih 94% slučajeva bili slučajevi komorbiditeta (postojanje dva ili više stanja ili bolesti kod pacijenata). Ovo ne isključuje Covid-19, nego ga kombinuje sa drugim oboljenjima, koja su često izazvana samim novim koronavirusom.

Bez obzira na komorbiditete, za utvrđivanje uzroka smrti ključna je bolest koja započne stanje koje pacijenta/icu dovede do smrti. U ovom slučaju, taj uzrok je Covid-19, što je za Reuters pojašnjeno u izjavi Odjela za statistiku smrtnosti pri CDC-ovom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku (NCHS).

U izjavi za Reuters iz Odjela za statistiku smrtnosti pri CDC-ovom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku (NCHS), poslanoj e-mailom, navodi se da se u smrtovnicama, koje popunjava ljekar, medicinski istražitelj ili mrtvozornik, navode svi uzroci ili uslovi koji su doprinijeli smrti osobe, utvrđeni na osnovu medicinske ekspertize tog stručnjaka. Stanje “koje je započelo lanac događaja koji su na kraju doveli do smrti osobe” smatra se “osnovnim uzrokom smrti” osobe.
U ovim slučajevima to bi bio Covid-19.

CDC, dakle, nije negirao da je 94% od ukupno 160.000 preminulih zbog Covid-19 umrlo usljed te bolesti, nego smrtne slučajeve sistematizuje na osnovu toga da li je Covid-19 bio njihovo jedino oboljenje ili su imali i pridružene bolesti. U ovom slučaju, 160.000 pacijenata/ica je umrlo od Covid-19, ali je za njih 6% to bilo jedino oboljenje, dok je njih 94% imalo i pridružene bolesti.

Dodatno, tvrdnja da “pandemije nema” je posve neutemeljena. Na osnovu netačnog i manipulativnog tumačenja stvarnih podataka, pastor MacArthur u svom govoru implicira da je CDC “priznao” da pandemije nema.

Da CDC itekako priznaje postojanje pandemije Covid-19, svjedoči i njihova zvanična stranica, sa ažuriranim podacima o brojevima zaraženih i preminulih u SAD-u od početka pandemije.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da 6% smrti od Covid-19 može biti “direktno pripisano” toj bolesti, dok 94% preostalih ne može, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tačno je da je 6% od ukupnog broja umrlih od Covid-19 u Americi, u vrijeme kad je tvrdnja nastala, imalo samo ovu bolest, a preostalih 94% je imalo pridružene bolesti, no svima njima je osnovni uzrok smrti bio Covid-19, što je potvrdio CDC.

Tvrdnju da “pandemije nema” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostalim objavama ove tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 07. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt
Banja Luka 24 i Svijet.info: Klikbejt naslovi za desetine hiljada pratilaca

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu klikbejt dobija medijski izvješta...

Klikbejt
Lažna vijest
Izmišljeni citati kao “dokaz” da je pandemija paravan za depopulaciju

Američki doktor Vladimir Zelenko je u emisiji “InfoWars” pročitao citate ko...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me