Vježba, a ne “opsadno stanje” i “neredi”

Vježba koju je EUFOR pojačan rezervnim snagama, pripadnicima OSBiH i SIPA izveo u bazi Butmir, neki mediji su senzacionalistički predstavili kao “opsadno stanje”.

Ocijenjeni članci
Depo Klikbejt; Banjaluka IN Klikbejt; Sarajevo Grad Klikbejt;

Na dva različita portala, 11. oktobra objavljena su dva identična članka, oba objavljena u 15 sati i 34 minute. U pitanju su portali “Banjalukain” i “Depo” koji su partnerski portali, a koji su objavili članke pod naslovom:

Opsadno stanje u bazi Butmir: Helikopteri, vojnici, Oružane snage BiH, SIPA, neredi, evakuacija…

I na portalu “Depo” i na “Banjalukain”, osim što su članci objavljeni u isto vrijeme, potpisani su identično, a kao autori su navedena oba portala - “(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)”

Nakon ovakvog naslova, koji je privukao čitatelje, slijedi informacija o tome da je u bazi Butmir zapravo održana vježba pod nazivom “Brzi odgovor 2019”:

EUFOR-ov multinacionalni bataljon je, pojačan rezervnim snagama, pripadnicima OSBiH i SIPA, izvršio elemente evakuacije, kontrole nereda, uspostavljanja kontrolne tačke i medicinsku evakuaciju uz pomoć helikoptera i dizalice…
Vježba Brzi odgovor 2019 završena je danas, uspješno demonstrirajući da je EUFOR sposoban da u saradnji sa državama članicama misije izvede obimne operacije podrške miru, ukoliko bi za tim bilo potrebe.
Elementi rezervnih snaga, zajedno sa EUFOR-ovim snagama koje su stalno stacionirane u zemlji, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona uspješno su izveli obuku i izvršili zadatke koje je izdavao tim za kontrolu vježbe.

Dakle, u bazi Butmir nije došlo do “opsadnog stanja” i “nereda” nego je u pitanju bila EUFOR-ova vježba. 

Identičan tekst pronašli smo u članku pod naslovom “Oružane snage BiH na vježbi EUFOR-a „Brzi odgovor 2019“ objavljenom na web stranici Ministarstva odbrane BiH. Isti članak objavili su između ostalih i novinska agencija Patria i N1 televizija. Međutim, niko od navedenih medija nije koristio uredničku opremu kao “Banjalukain” i “Depo”. Odnosno, samo “Banjalukain” i “Depo” sadrže senzacionalističke naslove koji najavljuju "opsadno stanje" i "nerede", a čiji je cilj povećanje čitanosti. 

Upravo zbog senzacionalističkih naslova, odnosno činjenice da nije bilo u pitanju "opsadno stanje" niti da je došlo do "nereda", oba navedena portala će dobiti ocjenu klikbejt. Istu ocjenu će dobiti i portal “Sarajevo grad” koji je također objavio identičan članak.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Novo medijsko “miješanje” zastave Republike Bosne i Hercegovine i zastave Armije RBiH

Pojedini su pogrešno izvijestili da je potpredsjednik Skupštine Grada Bijel...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Razotkrivanje istine” o vakcinama, koje to nije: Epizoda “Glavna medicinska sestra UKC-a Ljubljana”

Tvrdnje iz viralne Viber poruke inspirisane mjesecima starim izlaganjem “gl...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Putin nije citirao Vučića na Instagramu

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema zvanični nalog na Instagramu, no unat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me