Raskrinkavanje.ba

Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima. On navodno nosi magarca preko miniranog terena da životinja ne bi stala na minu i tako ugrozila njega i druge vojnike. Priča iza fotografije je ipak drugačija.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Fotografija na kojoj vojnik na leđima nosi magarca dok je u pozadini još nekoliko vojnika koji hodaju poljem dijeli se godinama na društvenim mrežama uz tvrdnju da vojnik nosi životinju jer prolaze kroz minsko polje. Fotografija je objavljena na Facebooku 2. juna 2023. godine i na njoj je ispisan sljedeći tekst:

Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarca, nego zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odleteli u vazduh. Držati pod kontrolom magarce od životne je važnosti.

Fotografija 1

Ovu sliku, praćenu navedenim opisom, u junu je objavilo još nekoliko korisnika Facebooka (1, 2, 3).  Prethodno je bila bila viralna u maju i aprilu kada je objavljena na desetinama naloga na ovoj društvenoj mreži. 

Korisnici Facebooka ovu sliku su dijelili i ranije ove godine -  u januaru (1), februaru (1, 2), te u martu (1, 2).

Najranija pojavljivanja koje smo uspjeli pronaći su od 2. aprila 2020. godine (12). U ovim objavama na slici je ispisano i #OstaniKodKuće”. Riječ je o sloganu korištenom tokom pandemije Covid-19 kojim se apelovalo na građane/ke da se pridržavaju antipandemijskih mjera koje su, između ostalog, uključivale i ograničavanje kretanja.

Dakle, pouka o vojniku koji nosi magarca preko miniranog terena da izbjegne opasnost za sebe i druge vojnike dijelila se kao alegorija o potrebi da se spriječi da neodgovorni pojedinci dovode druge u opasnost zbog nepoštivanja antipandemijskih mjera. Ovu sliku sa navedenim opisom tada su objavile i neke poznate ličnosti, kao što su pjevač Đorđe David i pjevačica Zorana Pavić, o čemu su pisali i regionalni mediji.

U aprilu 2020. godine u svojim člancima objavu pjevača Đorđa Davida su prenijeli portali Nova SInformer, Kurir (12), Puls online, Blic, Pink, Index (.hr), Alo (.rs), EspresoBalaševizam, Glossy, Na dlanu, Objektiv, Hamelj, Srbija danas, Srpska info, Expres, CDM i Prva.

Portali Republika i Grand također su objavili članke u kojima se navodi da je pjevač objavio sliku vojnika koji nosi magarca na leđima sa opisom u kome se tvrdi da životinju nosi jer je “zona minirana”. Ovi članci međutim ne sadrže objavu niti sliku.

Izvještavajući o smrti brata pjevačice Zorane Pavić, koji je preminuo od posljedica infekcije virusom SARS-CoV-2, desetak medija na našem govornom području objavilo je članke koji sadrže njenu prethodno pomenutu objavu sa Instagrama. Takve članke u aprilu 2020. godine  objavili su Kurir, ATV, Pink (12), Ženski kutak, Informer, Espreso, Glossy i Ekskluziva.

Članci portala Glas SrpskeOslobođenjeNovosti, BN, Na dlanu ne sadrže objavu niti sliku, ali je u njima opisan sadržaj objave. 


Šta su činjenice?

 

Fotografija vojnika koji nosi magarca se dijelila i na drugim jezicima početkom pandemije Covid-19. U ovim objavama se tvrdilo da prikazuje vojnika koji nosi magarca kroz minsko polje u Drugom svjetskom ratu. Ovim tvrdnjama su se bavile strane fact-checking platforme, između ostalih: AFP Factual, USA Today, Snopes i Republic World.

AFP Factual je pronašao navedenu fotografiju na stranici koji sadrži arhive britanskih novina. Objavio ju je britanski Daily Mirror još 1958. godine, u članku koji je opremljen naslovom "Magarac koji se pridružio Legiji stranaca". 
Fotografija 3

Foto: Screenshot sa stranice The British NEWSPAPER Archive

U članku Daily Mirrora se navodi da je slika nastala u Alžiru i da je čovjek koji nosi magarca francuski legionar. Navodi se i da su vojnici tokom patroliranja pronašli napuštenog magarca koji je bio slab i izgladnio i nije mogao pratiti vojnike, te ga je jedan od njih odnio u bazu. U članku se ne spominje prolazak kroz miniran teren.

Istoričar Douglas Porch, autor knjige “Francuska legija stranaca: Cjelovita istorija legendarne borbene sile” je za AFP Factual potvrdio da je fotografija snimljena u Alžiru 1958. godine. On je tvrdnje da slika prikazuje prelazak francuskih vojnika preko minskog polja ocijenio kao malo vjerojatne.

Malo je vjerovatno da se na ovoj fotografiji vidi kako francuski vojnici prelaze minsko polje, iz dva razloga. Prvo, tada su prolazi između minskih polja bili označeni trakom; vojnici i vozila su veoma pazili da ostanu na ovim markiranim stazama.

„Štaviše, Francuzi, a ne Nacionalni oslobodilački front Alžira (FLN), bili su ti koji su postavili mine u zemlji“, objasnio je Douglas Porch, dodajući da je „ FLN mogao koristiti eksploziv, kao tokom bitke za Alžir 1956“, ali da je "postavljanje minskih polja bilo van njihovih mogućnosti". 

AFP Factual navodi da je Porch potvrdio da se fotografija pojavila u Képi Blancu, časopisu francuske Legije stranaca, te da je objavljena i na stranici posvećenoj Legiji stranaca. Riječ je o  sajtu koji nije zvanični sajt Legija stranaca, niti ga ona vodi. Fotografiju na stranici prati opis u kome se navodi da snimljena u ljeto 1958. u oblasti Edgar Quinet. U opisu stoji i da je na slici , “harki”, odnosno jedan od lokalnih muslimana vojnika koji su se borili u francuskoj vojsci tokom Alžirskog rata za nezavisnost (1954-1962), iz 13. polubrigade Legije stranaca. Navodi se i da je jedinica ovog vojnika nagrađena od strane britanskog Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

Fotografija 2

Foto: Screenshot stranice Foreign Legion Info

Budući da je teško utvrditi ko je prvi objavio tvrdnju da vojnik na slici nosi magarca preko miniranog terena kako bi spasio sebe i druge, sve objave ove tvrdnje na društvenim mrežama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Članci u kojima su prenijete objave poznatih ličnosti bez objašnjenja da slika koju su objavili/e ne prikazuje vojnika koji nosi magarca jer je “zona minirana” dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

Napomena:

6.6. 2023. Članci portala Srpska info , Glossy, Espreso i Kurir su u međuvremenu izmijenjeni, sadrže tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

7.6. 2023. Portali Alo (.rs), Nova (.rs) i Ekskluziva su izmijenili članke, oni sada sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

8.6. 2023. Portali Republika i Novosti (.rs) su izmijenili članke, oni sada sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

9.6. 2023.  Portal Informer je izmijenio članke, oni sada sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

13.6. 2023. Portal Srbija danas je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

15.6.2023. Portal Blic je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

16.6.2023. Portal BN je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

8.9.2023: Članak portala Alternative televizije koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

1.2.2024. Portal Oslobođenje je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Ekskluziva: Brat Zorane Pavić preminuo od koronavirusa: Pjevačica se oglasila potresnom porukom!

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminuo od koronavirusa, bio je brat poznate pjevačice Zorane Pavić, koja se prije samo sat vremena oglasila porukom o...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Alternativna televizija: Brat pjevačice Zorane Pavić preminuo od korone

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminio od koronavirusa, bio je brat poznate pjevačice Zorane Pavić, koja se prije samo sat vremena oglasila porukom...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Pink: TEŠKA TRAGEDIJA NAŠE PEVAČICE Brat Zorane Pavić UMRO OD KORONE! Odmah objavila potresne reči koje će vas NATERATI NA SUZE

Četrdesetpetogodišnji Vlada Bjelogrlić, koji je preminio od koronavirusa, bio je brat naše poznate pevačice Zorane Pavić, koja se pre samo sat vremena...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Pink: KAKVA TRAGEDIJA! PEVAČICA ZORANA PAVIĆ VAN SEBE: Nakon što joj je brat UMRO OD KORONE, oglasila se za Pink.rs: To mora da je ružan san, NIJE MI DOBRO!

Od posledica koronavirusa do danas u Srbiji je umrla 31 osoba, a među njima je i četrdesetpetogodišnji Vlada Bjelogrlić, brat pevačice Zorane Pavić.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Ženski kutak: NEOPISIVA TUGA U PORODICI: Brat Zorane Pavić preminuo od posledica virusa korona!

Pevačica se oglasila potresnom porukom

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Informer: BIO JE BRAT NAŠE POZNATE PEVAČICE! Vučićev najbolji drug je PREMINUO OD KORONAVIRUSA - Zorana Pavić se oglasila TUŽNOM PORUKOM (FOTO)

"Držite pod kontrolom..."

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Glossy: NEOPISIVA TUGA U PORODICI: Brat Zorane Pavić preminuo od posledica virusa korona!

Pevačica se oglasila potresnom porukom

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Kurir: BRAT ZORANE PAVIĆ PREMINUO OD KORONE VIRUSA: Pevačica se oglasila POTRESNOM porukom

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminio od koronavirusa, bio je brat naše poznate pevačice Zorane Pavić, koja se pre samo sat vremena oglasila porukom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Espreso.co.rs: BRAT NAŠE PEVAČICE PREMINUO OD KORONAVIRUSA, I ON JE BIO POZNAT JAVNOSTI! Đorđe David se prvi rastao porukom!

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminio od koronavirusa, bio je brat naše poznate pevačice Zorane Pavić, koja se pre samo sat vremena oglasila porukom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Glas Srpske: Brat pjevačice Zorane Pavić preminuo od korone

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminio od virusa korona, bio je brat poznate pjevačice Zorane Pavić, koja se prije samo sat vremena oglasila porukom...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Novosti: Zorani Pavić je brat umro od korone: Nisam u stanju, nije mi dobro... Oprostite, to mora da je ružan san

Zorani Pavić je brat umro od korone: Nisam u stanju, nije mi dobro... Oprostite, to mora da je ružan san

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

RTV BN: Brat pevačice Zorane Pavić preminuo od korona virusa!

Brat pevačice Zorane Pavić preminuo od korona virusa!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Na Dlanu: BRAT ZORANE PAVIĆ PREMINUO OD KORONAVIRUSA: Nisam u stanju, nije mi dobro... Oprostite, to mora da je ružan san

Od posledica koronavirusa do danas u Srbiji je umrla 31 osoba, a među njima je i četrdesetpetogodišnji Vlada Bjelogrlić, brat pevačice Zorane Pavić.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Kurir: ŠIRI SE JAKA PORUKA PROTIV KORONE: Držite magarce pod kontrolom, napolju je MINSKO POLJE!

Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odleteli u vazduh. Držite pod kontrolom magarce u ovoj situaciji, od životne je važnosti, napisao jke pevać Đorđ...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Puls online: Đorđe David se oglasio iz bolnice, ima važnu poruku za sve: "Od životne je važnosti..."

Poznati rok pevač i član žirija u šou programu "Zvezde Granda" Đorđe David danima se već nalazi na pulmologiji u okviru Kliničkog centra, a zbog toga...

 • Manipulisanje činjenicama
02.04.2020

Pink: "OD ŽIVOTNE JE VAŽNOSTI" Đorđe David se oglasio iz bolnice i celoj Srbiji poslao nikad snažniju poruku! Dobro upamtite OVE REČI (FOTO)

Nakon što je shvatio da je zaražen koronavirusom, poznati muzičar svim silama se trudi da podigne svest javnosti o prevenciji ove bolesti.

Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Index: Srpski glazbenik zaražen koronavirusom: Držite magarce pod kontrolom...

SRPSKI glazbenik Đorđe David Nikolić koji je nedavno potvrdio kako je pozitivan na koronavirus, oglasio se na društvenim mrežama. Postavio je fotograf...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Alo: Dobro upamtite ove reči: Đorđe David iz bolnice poslao nikad snažniju poruku! (FOTO)

Muzičar Đorđe David već nekoliko dana nalazi u bolnici jer je zaražen korona virusom, a sada je podelio zanimljivu fotografiju na svom Instagram profi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Espreso.co.rs: JOŠ JEDNO DAVIDOVO OGLAŠAVANJE USLED INFEKCIJE KORONAVIRUSOM: Muzičar se javio iz bolnice, imao je bitnu poruku!

Koronavirus je zadesio mnoge javne ličnosti, između ostalog i njega...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Balaševizam: STIŽU NOVE INFORMACIJE OD ĐORĐA DAVIDA: Pjevač objavio sliku i napisao nešto POTRESNO, SAD SVI OVO DIJELE

Pjevač i član žirija “Zvezde Granda” Đorđe Nikolić, poznatiji kao Đorđe David jedan je od oboljelih od koronavirusa i smješten je na pulmologiji na Kl...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Nova.rs: Đorđe David: Magarce pod kontrolu, inače svi odosmo u vazduh

Muzičar Đorđe David, koji je nedavno priznao da je pozitivan na koronavirus, oglasio se na Instagramu iz bolnice, metaforično govoreći o ljudima koji...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Informer: STIŽU NOVE INFORMACIJE OD ĐORĐA DAVIDA! Pevač uputio APEL, pa poručio: DRŽITE MAGARCE POD KONTROLOM, napolju je minsko polje!

Neće više da ćuti!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Kurir: OD ŽIVOTNE JE VAŽNOSTI: Oglasio se Đorđe David iz bolnice! Snažnom PORUKOM svima poručio samo JEDNO (FOTO)

Đorđe David je podelio zanimljivu fotografiju na svom Instagram profilu aludirajući na celokupnu situaciju sa korona virusom.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Blic: ĐORĐE DAVID SE OGLASIO IZ BOLNICE Poslao JAKU PORUKU svima: "Od životne je važnosti"

Muzičar Đorđe David se već nekoliko dana nalazi u bolnici jer je zaražen korona virusom, a sada je podelio zanimljivu fotografiju na svom Instagram pr...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Na Dlanu: MISLIM DA JE OVIM SVE REČENO: Đorđe David snažnom porukom poručio svima da ostanu kod kuće! (FOTO)

Đorđe David je podelio poučnu fotografiju na Instagramu aludirajući na celokupnu situaciju sa pandemijom korona virusa.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Objektiv.rs: ĐORĐE DAVID se oglasio iz BOLNICE! Imao je važnu PORUKU! (foto)

Bolje se oseća

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Hamelj: STIŽU NOVE INFORMACIJE OD ĐORĐA DAVIDA: Pjevač objavio sliku i napisao nešto POTRESNO, SAD SVI OVO DIJELE

Pjevač i član žirija “Zvezde Granda” Đorđe Nikolić, poznatiji kao Đorđe David jedan je od oboljelih od koronavirusa i smješten je na pulmologiji na Kl...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Srbija danas (.rs): "DRŽITE MAGARCE POD KONTROLOM!" Đorđe David se oglasio iz bolnice BITNOM porukom za sve! (FOTO)

Prekipelo mu.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Glossy: OVIM JE SVE REČENO: Đorđe David se oglasio iz bolnice i SNAŽNIM rečima svima poručio samo JEDNO!

Đorđe David je podelio zanimljivu fotografiju na svom Instagram profilu aludirajući na celokupnu situaciju sa korona virusom.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Express: Đorđe David se oglasio iz bolnice: Držite magarce pod kontrolom, inače svi odosmo…

Muzičar Đorđe David, koji je nedavno priznao da je pozitivan na koronavirus, oglasio se na Instagramu iz bolnice, metaforično govoreći o ljudima koji...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.04.2020

CDM: Držite magarce pod kontrolom, inače svi odosmo…

Pjevač Đorđe David ponovo se oglasio povodom koronavirusa, koji mu je dijagnostikovan, pa je morao da bude hospitalizovan.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 04.04.2020

Prva.rs: Đorđe David se oglasio iz bolnice: Misim da je ovim sve rečeno... (FOTO)

Popularni roker Đorđe David koji je već danima u bolnici zbog korona virusa, oglasio se ponovo na društvenim mreža i poslao važnu poruku svim onim lju...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Republika.rs: REČI KOJE TRESU CEO REGION: Oglasio se Đorđe David iz bolnice povodom koronavirusa!

Đorđe David je podelio zanimljivu fotografiju na svom Instagram profilu aludirajući na celokupnu situaciju sa koronavirusom.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Grand (nova.rs): Đorđe David se oglasio iz bolnice: Držite magarce pod kontrolom (FOTO)

Popularni roker Đorđe David koji je već danima u bolnici zbog korona virusa, oglasio se ponovo na društvenim mreža i poslao važnu poruku svim onim lju...

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 02.04.2020

Facebook profili i stranice: Ovaj vojnik nosi na leđima magarca

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 03.04.2020

Srpska info: OGLASIO SE IZ BOLNICE Đorđe David poslao JAKU PORUKU svima (FOTO)

Muzičar Đorđe David se već nekoliko dana nalazi u bolnici jer je zaražen korona virusom, a sada je podijelio zanimljivu fotografiju na svom Instagram...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 02.04.2020

Oslobođenje: Pjevačica Zorana Pavić slomljena zbog smrti brata

Vlada Bjelogrlić (45), koji je preminio od koronavirusa, bio je brat srbijanske pjevačice Zorane Pavić i prijatelj iz djetinjstva predsjednika Srbije...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno