Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima. On navodno nosi magarca preko miniranog terena da životinja ne bi stala na minu i tako ugrozila njega i druge vojnike. Priča iza fotografije je ipak drugačija.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Fotografija na kojoj vojnik na leđima nosi magarca dok je u pozadini još nekoliko vojnika koji hodaju poljem dijeli se godinama na društvenim mrežama uz tvrdnju da vojnik nosi životinju jer prolaze kroz minsko polje. Fotografija je objavljena na Facebooku 2. juna 2023. godine i na njoj je ispisan sljedeći tekst:

Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarca, nego zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odleteli u vazduh. Držati pod kontrolom magarce od životne je važnosti.


Ovu sliku, praćenu navedenim opisom, u junu je objavilo još nekoliko korisnika Facebooka (1, 2, 3).  Prethodno je bila bila viralna u maju i aprilu kada je objavljena na desetinama naloga na ovoj društvenoj mreži. 

Korisnici Facebooka ovu sliku su dijelili i ranije ove godine -  u januaru (1), februaru (1, 2), te u martu (1, 2).

Najranija pojavljivanja koje smo uspjeli pronaći su od 2. aprila 2020. godine (12). U ovim objavama na slici je ispisano i #OstaniKodKuće”. Riječ je o sloganu korištenom tokom pandemije Covid-19 kojim se apelovalo na građane/ke da se pridržavaju antipandemijskih mjera koje su, između ostalog, uključivale i ograničavanje kretanja.

Dakle, pouka o vojniku koji nosi magarca preko miniranog terena da izbjegne opasnost za sebe i druge vojnike dijelila se kao alegorija o potrebi da se spriječi da neodgovorni pojedinci dovode druge u opasnost zbog nepoštivanja antipandemijskih mjera. Ovu sliku sa navedenim opisom tada su objavile i neke poznate ličnosti, kao što su pjevač Đorđe David i pjevačica Zorana Pavić, o čemu su pisali i regionalni mediji.

U aprilu 2020. godine u svojim člancima objavu pjevača Đorđa Davida su prenijeli portali Nova SInformer, Kurir (12), Puls online, Blic, Pink, Index (.hr), Alo (.rs), EspresoBalaševizam, Glossy, Na dlanu, Objektiv, Hamelj, Srbija danas, Srpska info, Expres, CDM i Prva.

Portali Republika i Grand također su objavili članke u kojima se navodi da je pjevač objavio sliku vojnika koji nosi magarca na leđima sa opisom u kome se tvrdi da životinju nosi jer je “zona minirana”. Ovi članci međutim ne sadrže objavu niti sliku.

Izvještavajući o smrti brata pjevačice Zorane Pavić, koji je preminuo od posljedica infekcije virusom SARS-CoV-2, desetak medija na našem govornom području objavilo je članke koji sadrže njenu prethodno pomenutu objavu sa Instagrama. Takve članke u aprilu 2020. godine  objavili su Kurir, ATV, Pink (12), Ženski kutak, Informer, Espreso, Glossy i Ekskluziva.

Članci portala Glas SrpskeOslobođenjeNovosti, BN, Na dlanu ne sadrže objavu niti sliku, ali je u njima opisan sadržaj objave. 


Šta su činjenice?

 

Fotografija vojnika koji nosi magarca se dijelila i na drugim jezicima početkom pandemije Covid-19. U ovim objavama se tvrdilo da prikazuje vojnika koji nosi magarca kroz minsko polje u Drugom svjetskom ratu. Ovim tvrdnjama su se bavile strane fact-checking platforme, između ostalih: AFP Factual, USA Today, Snopes i Republic World.

AFP Factual je pronašao navedenu fotografiju na stranici koji sadrži arhive britanskih novina. Objavio ju je britanski Daily Mirror još 1958. godine, u članku koji je opremljen naslovom "Magarac koji se pridružio Legiji stranaca".