Raskrinkavanje.ba

Vojnik u snijegu kojeg svi svojataju

Već duže vrijeme na Facebooku se dijeli fotografija za koju se tvrdi da je nastala 1993. i da prikazuje borca Armije BiH. Slika je prethodno bila viralna u Ukrajini i Indiji.

Facebook stranica I love Bosnia je 1.3.2018. objavila fotografiju vojnika prekrivenog snijegom, za koju je navedeno da prikazuje borca Armije BiH “na -18 stepeni”: 

Borac Armije BiH 1993. na prvoj liniji -18 stepeni

Spavaš li mirno Bakire iz trezora ?

Slika koja neće biti prikazana na plačeničkim medijima i portalima. Zato vas molimo da svi ovo podijelite na svoje profile

Do danas je slika podijeljena preko 10.000 puta, a objavljena je i na brojnim drugim Facebook stranicama i profilima. Neke od tih objava možete pogledati ovdje i ovdje

Šta su činjenice?

Najranije pojavljivanje ove fotografije datira od 25.10.2012 na ruskom forumu “o001oo”, na kojem se uglavnom diskutuje o registraciji automobila. Dvije fotografije vojnika u snijegu tu su objavljene uz napomenu da se radi o “kursu preživljavanja Specijalnih snaga Glavne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije”. 

U decembru 2014. godine, slika je privukla pažnju javnosti u Ukrajini, nakon što se počela dijeliti na portalima i društvenim mrežama sa navodima da se radi o ukrajinskim vojnicima. Ukrajinski fact-checking portal Stop Fake je 6.12.2014 objavio analizu u kojoj se osporavaju ove tvrdnje i navodi da su slike starije od 2014. godine, da prikazuju ruske vojnike, te da im je porijeklo na gore spomenutom forumu. 

U decembru 2017. godine, internetom su kružile i tvrdnje da se na slikama nalaze vojnici iz Indije, koje su postale viralne u ovoj zemlji. Objavilo ih je i nekoliko javnih ličnosti (glumica Shraddha Kapoor, te parlamentarka Kirron Kher), koje su na Twitteru navele da je na fotografiji indijski vojnik na Siachen glečeru. Nekoliko fact-checking stranica iz Azije već se bavilo i ovim netačnim navodima te njihove analize možete vidjeti ovdje i ovdje.

U ovim provjerama također je ukazano na to da su slike porijeklom iz Rusije i da prikazuju ruske vojnike. Fotografije vojnika u snijegu su se dijelile po ruskoj društvenoj mreži VKontakte i prije nego što su proglašeni ukrajinskim, a zatim i indijskim vojnicima (jednu, recimo, nalazimo na profilu СПЕЦНАЗ И ВДВ - skraćenice za ruske specijalne i vazduhoplovne jedinice, na kojem je objavljena još 2013. godine).

Na istoj društvenoj mreži može se naći i niz drugih fotografija koje prikazuju ruske vojnike u identičnim uniformama za uslove ekstremne hladnoće, sa zelenim čizmama, bijelim kabanicama i kapama, kakve se vide i na fotografiji za koju se tvrdi da je nastala u Bosni 1993. godine. Takva je, recimo, serija fotografija objavljena na profilu ВМФ России (Ruska mornarica) ove godine. 

Dakle, fotografija vojnika u snijegu na internetu se pojavila najranije 2012. godine, te se na njoj, po svoj prilici, vidi ruski vojnik. Osim nepotkrijepljenih tvrdnji na društvenim mrežama da je u pitanju “borac Armije BiH” iz 1993. godine, nijedna pretraga nije ukazala na bilo koju informaciju koja bi podržala tu tvrdnju, te se evidentno radi o još jednoj verziji “svojatanja” ove fotografije, kakvih je bilo i ranije u različitim državama. Objavu Facebook stranice I love Bosnia stoga ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok objavama koje su prenijele iste netačne tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 28.11.2019

Facebook profili i stranice: Borac Armije BiH 1993. na prvoj liniji -18 stepeni

Borac Armije BiH 1993. na prvoj liniji -18 stepeni

  • Lažna vijest