Vojnik u snijegu kojeg svi svojataju

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Već duže vrijeme na Facebooku se dijeli fotografija za koju se tvrdi da je nastala 1993. i da prikazuje borca Armije BiH. Slika je prethodno bila viralna u Ukrajini i Indiji.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Facebook stranica I love Bosnia je 1.3.2018. objavila fotografiju vojnika prekrivenog snijegom, za koju je navedeno da prikazuje borca Armije BiH “na -18 stepeni”: 

Borac Armije BiH 1993. na prvoj liniji -18 stepeni

Spavaš li mirno Bakire iz trezora ?

Slika koja neće biti prikazana na plačeničkim medijima i portalima. Zato vas molimo da svi ovo podijelite na svoje profile

Do danas je slika podijeljena preko 10.000 puta, a objavljena je i na brojnim drugim Facebook stranicama i profilima. Neke od tih objava možete pogledati ovdje i ovdje

Šta su činjenice?

Najranije pojavljivanje ove fotografije datira od 25.10.2012 na ruskom forumu “o001oo”, na kojem se uglavnom diskutuje o registraciji automobila. Dvije fotografije vojnika u snijegu tu su objavljene uz napomenu da se radi o “kursu preživljavanja Specijalnih snaga Glavne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije”. 

U decembru 2014. godine, slika je privukla pažnju javnosti u Ukrajini, nakon što se počela dijeliti na portalima i društvenim mrežama sa navodima da se radi o ukrajinskim vojnicima. Ukrajinski fact-checking portal Stop Fake je 6.12.2014 objavio analizu u kojoj se osporavaju ove tvrdnje i navodi da su slike starije od 2014. godine, da prikazuju ruske vojnike, te da im je porijeklo na gore spomenutom forumu. 

U decembru 2017. godine, internetom su kružile i tvrdnje da se na slikama nalaze vojnici iz Indije, koje su postale viralne u ovoj zemlji. Objavilo ih je i nekoliko javnih ličnosti (glumica Shraddha Kapoor, te parlamentarka Kirron Kher), koje su na Twitteru navele da je na fotografiji indijski vojnik na Siachen glečeru. Nekoliko fact-checking stranica iz Azije već se bavilo i ovim netačnim navodima te njihove analize možete vidjeti ovdje i ovdje.

U ovim provjerama također je ukazano na to da su slike porijeklom iz Rusije i da prikazuju ruske vojnike. Fotografije vojnika u snijegu su se dijelile po ruskoj društvenoj mreži VKontakte i prije nego što su proglašeni ukrajinskim, a zatim i indijskim vojnicima (jednu, recimo, nalazimo na profilu СПЕЦНАЗ И ВДВ - skraćenice za ruske specijalne i vazduhoplovne jedinice, na kojem je objavljena još 2013. godine).

Na istoj društvenoj mreži može se naći i niz drugih fotografija koje prikazuju ruske vojnike u identičnim uniformama za uslove ekstremne hladnoće, sa zelenim čizmama, bijelim kabanicama i kapama, kakve se vide i na fotografiji za koju se tvrdi da je nastala u Bosni 1993. godine. Takva je, recimo, serija fotografija objavljena na profilu ВМФ России (Ruska mornarica) ove godine. 

Dakle, fotografija vojnika u snijegu na internetu se pojavila najranije 2012. godine, te se na njoj, po svoj prilici, vidi ruski vojnik. Osim nepotkrijepljenih tvrdnji na društvenim mrežama da je u pitanju “borac Armije BiH” iz 1993. godine, nijedna pretraga nije ukazala na bilo koju informaciju koja bi podržala tu tvrdnju, te se evidentno radi o još jednoj verziji “svojatanja” ove fotografije, kakvih je bilo i ranije u različitim državama. Objavu Facebook stranice I love Bosnia stoga ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok objavama koje su prenijele iste netačne tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 04. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me