“Zabavne informacije” i ozbiljne teme

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz drugih medija - u potpunosti izmišlja izjave. Na taj način vlasnik portala ostvaruje zaradu na osnovu članaka koje je neko drugi napisao, a očito da ime Milorada Dodika donosi čitanost obzirom na učestalost pojavljivanja u naslovima.

Na portalu “Zabavne informacije” 20.9.2019. godine jedan članak objavljen je dva puta sa dva različita naslova:

Bosanci svi sele u Njemacku ja pravim od Bosne Srbiju a Republika Srpska postaje drzava

Milorad Dodik-Obecao sam Narodu da ce Srpska biti drzava za 2 godine.Cilj nam je iselit sto vise Bosnjaka iz Federacije a naselit Srba

Iza oba naslova nalazi se isti tekst članka koji ne sadrži izjave koje su se našle u naslovima. Pretragom dijelova teksta smo ustanovili da je članak originalno objavljen na portalu RTRS u junu 2018. godine i to pod nasovom “FORUM BORACA SRPSKE- Dodik poručio borcima: Ostanite čuvari Srpske (VIDEO)”. Portal “Zabavne informacije” odlučio je prenijeti članak star nekoliko mjeseci, te u naslovu pritom potpuno izmisliti izjavu i pripisati je Miloradu Dodiku. 

Obzirom da su izjave koje su se našle u naslovima potpuno izmišljenje, odnosno da ih nije izgovorio Milorad Dodik, članake ocjenjujemo kao lažnu vijest. Članci dobijaju i ocjenu klikbejt obzirom da se lažne izjave iz naslova ne nalaze unutar samih članaka. 

Portal “Zabavne informacije” samo je jedan u nizu čiji se sadržaj dijeli sa nekoliko Facebook stranica koje zajedno, prema CrowedTangleu, ukupno imaju više od 400 hiljada pratilaca. 

Članak “Bosanci svi sele u Njemacku ja pravim od Bosne Srbiju a Republika Srpska postaje drzava” je podijeljen na šest različitih Facebook stranica (slika lijevo), a da bi se došlo do članka potrebno je kliknuti na reklamu (slika u sredini).

Bez obzira što izjava iz naslova ne postoji, do pisanja ove analize jedan od podijeljenih linkova na Facebooku je komentarisan 95 puta. Ono što je zanimljivo, ali istovremeno i zabrinjavajuće jeste činjenica da ni u jednom od komentara nismo zabilježili kritiku na račun portala koji je kreirao obmanjujući naslov koji sadrži lažnu izjavu. (slika desno). 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me