“Zabavne informacije” i ozbiljne teme

Portal “Zabavne informacije” redovno u naslovima članaka koje prenosi iz drugih medija - u potpunosti izmišlja izjave. Na taj način vlasnik portala ostvaruje zaradu na osnovu članaka koje je neko drugi napisao, a očito da ime Milorada Dodika donosi čitanost obzirom na učestalost pojavljivanja u naslovima.

Ocijenjeni članci
Zabavne informacije Lažna vijest; Klikbejt;

Na portalu “Zabavne informacije” 20.9.2019. godine jedan članak objavljen je dva puta sa dva različita naslova:

Bosanci svi sele u Njemacku ja pravim od Bosne Srbiju a Republika Srpska postaje drzava

Milorad Dodik-Obecao sam Narodu da ce Srpska biti drzava za 2 godine.Cilj nam je iselit sto vise Bosnjaka iz Federacije a naselit Srba

Iza oba naslova nalazi se isti tekst članka koji ne sadrži izjave koje su se našle u naslovima. Pretragom dijelova teksta smo ustanovili da je članak originalno objavljen na portalu RTRS u junu 2018. godine i to pod nasovom “FORUM BORACA SRPSKE- Dodik poručio borcima: Ostanite čuvari Srpske (VIDEO)”. Portal “Zabavne informacije” odlučio je prenijeti članak star nekoliko mjeseci, te u naslovu pritom potpuno izmisliti izjavu i pripisati je Miloradu Dodiku. 

Obzirom da su izjave koje su se našle u naslovima potpuno izmišljenje, odnosno da ih nije izgovorio Milorad Dodik, članake ocjenjujemo kao lažnu vijest. Članci dobijaju i ocjenu klikbejt obzirom da se lažne izjave iz naslova ne nalaze unutar samih članaka. 

Portal “Zabavne informacije” samo je jedan u nizu čiji se sadržaj dijeli sa nekoliko Facebook stranica koje zajedno, prema CrowedTangleu, ukupno imaju više od 400 hiljada pratilaca. 

Članak “Bosanci svi sele u Njemacku ja pravim od Bosne Srbiju a Republika Srpska postaje drzava” je podijeljen na šest različitih Facebook stranica (slika lijevo), a da bi se došlo do članka potrebno je kliknuti na reklamu (slika u sredini).

Bez obzira što izjava iz naslova ne postoji, do pisanja ove analize jedan od podijeljenih linkova na Facebooku je komentarisan 95 puta. Ono što je zanimljivo, ali istovremeno i zabrinjavajuće jeste činjenica da ni u jednom od komentara nismo zabilježili kritiku na račun portala koji je kreirao obmanjujući naslov koji sadrži lažnu izjavu. (slika desno). 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me