Zabrana upotrebe društvenih meža na poslu u Brčkom, ne u cijeloj BiH

Vijest o prijedlogu odluke koji je usvojila Vlada Brčko distrikta postala je vijest o "zabrani društvenih mreža tokom radnog vremena u BiH".

Ocijenjeni članci
Haber Dezinformacija; Klikbejt; Bljesak Klikbejt; Istinito Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu “Haber” je 24.7. objavljen članak čiji naslov govori da se u Bosni i Hercegovini uvodi zabrana korištenja društvenih mreža na poslu:

U BiH uskoro zabrana korištenja društvenih mreža na radnom mjestu

“Bljesak” je ovaj članak također naslovio dovoljno neprecizno da se iz njega može steći utisak da se radi odluci koja se odnosi na cijelu BiH:

“E, to je BiH: Vlada će zabraniti društvene mreže na poslu!”

Međutim, već u prvoj rečenici samog članka saznajemo da se radi o Brčko distriktu, a ne o cijeloj Bosni i Hercegovini.

Vlada Brčko Distrikta usvojila je, naime, Prijedlog odluke o usvajanju "Akcionog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH", čiji je jedan od ciljeva sprečavanje širenja govora mržnje. Stvarna vijest, objavljena 24.7.2019. na stranici Kancelarije gradonačelnika BD, glasi:

Vlada Brčko distrikta BiH na nastavku 63. redovite sjednice usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Akcijskog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH kao odgovor na incidente motivirane predrasudama i mržnjom.
Nakon diskusije o ovoj točki dnevnoga reda članovi Vlade usvojili su zaključak kojim su osudili svaki govor mržnje od strane državnih službenika i namještenika, posebno u vrijeme radnog vremena i putem društvenih mreža.
„Zaposlenici Vlade i ostalih institucija moraju imati odgovornost za svoje postupke. Vlada je zadužila rukovoditelje tijela uprave i drugih institucija da u suradnji sa službenikom za etiku izanaliziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja takvog govora i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena“, istaknuo je gradonačelnik Siniša Milić. 

Originalnu vijest je prenijela novinska agencija “Fena” pod naslovom “Vlada Brčko želi zabraniti korištenje društvenih mreža za vrijeme radnog vremena”. 

Obzirom da se radi o odluci koja se odnosi na Brčko distrikt, a ne na cijelu BiH, članak portala “Haber” ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju, a članak na portalu "Bljesak" kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Glumci plaćeni da učestvuju u korona vježbi, ne da glume da su stvarno bolesni

Društvenim mrežama se širi video koji navodno prikazuje “korona pacijente”...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Da ponovimo: Medicinske maske vas ne mogu “otrovati ugljen dioksidom”

“Eksperiment” s CO2 mjeračem u viralnom videu navodno dokazuje kako je noš...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Niti fluor u vodi “zaglupljuje”, niti plombe sadrže olovo

U drugom dijelu analize članka sa portala Sott bavimo se tvrdnjama da o flu...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me