Raskrinkavanje.ba

“Zaključavanje” za nevakcinisane u Austriji nije stupilo na snagu

Austrija je odlučila da znatno ograniči kretanje za nevakcinisane ako broj Covid-19 pacijenata u jedinicama intenzivne njege prekorači 30% kapaciteta. Ovo je u naslovima nekih portala netačno predstavljeno kao odluka o uvođenju “novog lockdowna” za nevakcinisane.

Na portalu Večernji list 23.10.2021. godine objavljen je članak sa naslovom u kojem stoji da Austrija uvodi novo zaključavanje (eng. lockdown), te da će se odnositi na nevakcinisane građane/ke, koji će moći izlaziti vani samo u vanrednim situacijama. 

Austrija uvodi novi lockdown: Necijepljeni će moći samo izlaziti na ulicu i to u izvanrednim situacijama

Članak govori o novoj odluci koju su saopštili austrijski zvaničnici, a tiče se pooštravanja mjera zaštite od zaraze virusom Sars-CoV-2. 

Uz odluku o ovim mjerama, donešena je i odluka o dodavanju dva nivoa zaštite koji zavise od broja Covid-19 pacijenata u jedinicama intenzivne njege. Mjere se, po riječima austrijskih zvaničnika, a prenosi Večernji list, odnose samo na nevakcinisane građane/ke. 

Ovako formulisan naslov objavili su: Večernji list (.ba), Dnevnik, Feral, Dubrovački dnevnik, Livno Online i drugi. 

Varijacije u naslovima svojih članaka imali su Depo i Net.hr:

Austrija uvodi ponovo lockdown: Nevakcinisani idu pod ključ, mogu izlaziti na ulicu samo u vanrednim situacijama! (Depo, 23.10.)

AUSTRIJA UVODI NOVI LOCKDOWN / Samo za one koji se odbijaju cijepiti: Necijepljeni praktički neće moći promoliti nos na ulicu (Net.hr)

Tvrdnje da se u Austriji uvodi novi “lockdown” objavljivali su i brojni Facebook profili, većinom uz screenshot Facebook objave članka Večernjeg lista. U pojedinim objavama, poput ove od 23.10.2021. godine, napisan je i naslovom inspirisan zaključak da će nevakcinisani i njihova djeca uskoro biti poslani u kampove: 

Nije daleka Australija već Austrija! 
⛔ Probudite se FAŠIZAM se vratio!
Necjepljene i njihovu djecu uskoro će slati u kampove!

Screenshotovi Facebook objave članka Večernjeg lista dijelili su se na Facebooku i uz tekstualni dodatak na slici kojim se sugeriše da novo “zaključavanje” počinje 1. novembra. 


 

Šta su činjenice?

Vijest da se u Austriji uvodi mogućnost karantina za nevakcinsiane građane/ke nije netačna, no ova mjera nije na snazi niti je određeno vrijeme kad će biti, kako se može zaključiti iz naslova analiziranih članaka. Stupanje na snagu ove zapravo krajnje mjere uslovljeno je brojem Covid-19 pacijenata koji zauzimaju krevete u jedinicama intenzivne njege, a ne određenim datumom.  

Odluku su na press konferenciji 23.10.2021. saopštili novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein. Ovo je bio zaključak videokonferencije u kojoj su diskutovali o situaciji u vezi sa Covid-19 pandemijom, a kojoj su prisustvovali i zamjenik kancelara Werner Kogler, ministrica turizma Elisabeth Köstinger i lideri austrijskih saveznih država/pokrajina. 

Osim ovoga, na konferenciji je naglašen i problem povećanog broja zaraženih, kao i pacijenata u jedinicama intenzivne njege, koji većinom nisu vakcinisani. Saopšteno je i da će doći do proširenje dotadašnjeg trofaznog sistema protivpandemijskih mjera sa još dodatna dva nivoa.

Naime, u Austriji odnedavno postoji pet nivoa zaštite od Covid-19, i svaki od njih povlači određene mjere. Nivoi su definisani određenim (maksimalnim) brojem Covid-19 pacijenata u jedinicama intenzivne njege. Prekoračenje maksimalnog broja pacijenata definisanog jednim nivoom podrazumijeva ulazak u sljedeći. 

Kako je u članku Večernjeg lista objašnjeno, Austrija je trenutno na prvom nivou, sa 224 pacijenta na intenzivnoj njezi, dok ulazak u peti nivo, koji podrazumijeva mjere “zaključavanja” za nevakcinisane i odobravanje njihovog izlaska samo u izuzetnim slučajevima, nastupa nakon što 600 kreveta (odnosno 30%) u jedinicama intenzivne njege bude popunjeno. 

Glavni parametar za prelazak iz jednog u drugi stupanj je opterećenost jedinica intenzivne njege korona pacijentima. Austrija je trenutačno u 1. stupnju s 224 pacijenata u intenzivnoj njezi. 
(...)
Kod petog stupnja zaštitnih mjera i zauzetosti 600 kreveta u intenzivnoj njezi odnosno 30 posto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege na snagu stupa do sada najstroži režim za necijepljene. Za necijepljene se uvodi lockdown i moći će samo izlaziti na ulicu u iznimnim slučajevima, kod odlaska na posao, u kupovinu živežnih namirnica ili zbrinjavanje bliske osobe...

S obzirom na to da je opterećenost zdravstvenog sistema u Austriji u vrijeme objave analiziranih članaka bila ispod granice koja je određena za uvođenje “zaključavanja” nevakcinisanih, naslovi ovih portala su dezinformativni. Formulisani su na način da čitaoci mogu zaključiti kako je određeno vrijeme kada će odluka stupiti na snagu (u vrijeme objave članaka).  

Shodno tome, ni tvrdnja na pojedinim slikama koje su se dijelile na Facebooku da novo zaključavanje nastupa 1. novembra nije tačna. Odluka o “zaključavanju” nevakcinisanih biti će na snazi ako opterećenje jedinica intenzivne njege bude preveliko, odnosno, ako broj zauzetih kreveta pređe 600 i time nastupi peti nivo. Parametar za uvođenje zaključavanja je opterećenost jedinica intenzivne njege, a ne određeni datum. 

 

Pravila, nivoi i mjere u Austriji 

“Fazni sistem” koji podrazumijeva uvođenje sve strožijih mjera ako broj pacijenata u jedinicama intenzivne njege poraste do različitih maksimalnih vrijednosti, u Austriji je na snazi od sredine septembra, navodi se na austrijskoj verziji portala The Local. Prvobitno je podrazumijevao tri nivoa zaštite, no na spomenutoj press konferenciji je saopšteno njegovo proširivanje na pet nivoa. 

Na prvom nivou, koji je na snazi već od septembra, mjere podrazumijevaju obavezno nošenje FFP2 maski u supermarketima i drugim prodavnicama, apotekama i u javnom prevozu. Ulazak u druge objekte je dozvoljen bez maske ukoliko je osoba vakcinisana ili je preboljela Covid-19. Za ostale vrijedi obaveza nošenja FFP2 maske. 

Osim toga, za događaje sa preko 25 ljudi primjenjuje se pravilo 3G (Geimpft - vakcinisani; Genesen - oni koji su preboljeli i Getestet - testirani antigenskim ili PCR testom), dok se za boravak u restoranima i barovima primjenjuje 2.5G pravilo (osim vakcinisanim i oni koju su preboljeli, ulazak je dozvoljen osobama sa PCR, ali ne i antigenskim testom). 

Drugi nivo stupa na snagu sedam dana nakon što broj pacijenata u jedinicama intenzivne njege bude veći od 300 (što se prevodi u 15% opterećenosti zdravstvenog sistema). Mjere za ovaj nivo podrazumijevaju uvođenje pravila 2G (ulazak je dozvoljen vakcinisanim i onim koji su preboljeli, no ne i osobama sa negativnim testom) za objekte “noćne gastronomije” i za događaje sa preko 500 ljudi. 

U slučaju da na snagu stupi treći nivo, nakon što popunjenost kreveta na intenzivnoj njezi bude 400 i više, u objektima u kojima je ranije važilo pravilo 3G počinje se primjenjivati pravilo 2.5G. Ovo pravilo znači da će pored vakcinisanih i onih koji su preboljeli Covid-19, i osobama sa negativnim PCR testom (Getestet) biti dozvoljen ulazak u restorane, barove i kafiće. 

Kada je riječ o četvrtom nivou, on nastupa ako opterećenost intenzivne njege dosegne 25% odnosno 500 zauzetih kreveta. U ovom scenariju, nevakcinisanim osobama bi vjerojatno mogao biti zabranjen ulazak u ugostiteljske i hotelske objekte, no detalji nisu još uvijek poznati, navodi The Local Austria.

Za peti nivo već je jasno da bi bilo uvedeno ograničenje kretanja za nevakcinisane, uz dozvolu izlaska samo za validne razloge.  

Odluka koja je zapravo stupila na snagu 1. novembra u Austriji vezana je za pravilo 3G koje će važiti za sve zaposlene u toj zemlji, a koji pri obavljanju svog posla dolaze u kontakt s drugim ljudima. Posjedovanje dokaza o vakcinaciji, prebolovanoj bolesti ili negativnom PCR testu je obavezno od navedenog datuma, ali ne i karantin za nevakcinisane. Detalji o tome kako će funkcionirati ovaj sistem objašnjeni su također na portalu The Local Austria, u članku na ovom linku. 

Dakle, odluka o mogućem uvođenju karantina za nevakcinisane u Austriji jeste donesena, no stupiće na snagu tek ako uslovi budu ispunjeni. Iz analiziranih naslova se može zaključiti da takva odluka stupa na snagu uskoro, zbog čega im dodjeljujemo ocjenu dezinformacija.

Sve naslove ocjenjujemo i kao klikbejt, budući da se u člancima objašnjava da je Austrija trenutno na prvom nivou zaštite od Covid-19, te da se mjera koja se spominje u naslovima uvodi ako na snagu stupi peti nivo. 

Napomena

2.11.2021. Portali Net hr, Dnevnik i Večernji List su izmijenili sporne naslove tako da oni sada ne sadrže dezinfomrativnu formulaciju. Shodno tome, članci ovih portala dobijaju i ocjenu ispravljeno.

4.3.2022. Nakon unešenih izmjena u ocijenjeni tekst, ocjenu ispravljeno dobio je i članak portala Alo online. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.10.2021

Večernji list: Austrija uvodi novi lockdown: Necijepljeni će moći samo izlaziti na ulicu i to u izvanrednim situacijama

U Austriji s 1. studenim na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 23.10.2021

Dnevnik.ba: Austrija uvodi novi lockdown: Necijepljeni će moći samo izlaziti na ulicu i to u izvanrednim situacijama

U Austriji s 1. studenim na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 23.10.2021

Depo: Austrija uvodi ponovo lockdown: Nevakcinisani idu pod ključ, mogu izlaziti na ulicu samo u vanrednim situacijama!

U Austriji s 1. studenim na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Banjaluka IN: Austrija uvodi ponovo lockdown: Nevakcinisani idu pod ključ, mogu izlaziti na ulicu samo u vanrednim situacijama!

U Austriji s 1. studenim na snagu stupa novo pravilo za zaposlene, za koje vrijedi “3G-pravilo”, što znači da na posao mogu doći samo cijepljeni, oni...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Večernji list (ba): Austrija uvodi novi lockdown: Necijepljeni će moći na ulicu i to u izvanrednim situacijama

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Radio Feral: Austrija uvodi novi lockdown: Nevaksinisani će moći na ulicu i to u vanrednim situacijama

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Dubrovački dnevnik: AUSTRIJA UVODI NOVI LOCKDOWN Necijepljeni neće moći izlaziti na ulicu osim u izvanrednim situacijama

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Net hr: AUSTRIJA UVODI NOVI LOCKDOWN / Samo za one koji se odbijaju cijepiti: Necijepljeni praktički neće moći promoliti nos na ulicu

'Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu', kazao je ovi austrijski kancelar Alexander Schallenberg aludirajući na necijepljene

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 23.10.2021

HBZ vijesti: AUSTRIJA UVODI NOVI LOCKDOWN / Samo za one koji se odbijaju cijepiti: Necijepljeni praktički neće moći promoliti nos na ulicu

‘Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom valu’, kazao je ovi austrijski kancelar Alexander Schallenberg aludirajući na necijepljene

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Livno online: Austrija uvodi novi lockdown: Necijepljeni će moći na ulicu i to u izvanrednim situacijama

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein u petak kasno navečer u 22,30 sati sazvali su konferenciju za...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 23.10.2021

Alo online: AUSTRIJA UVODI NOVO „ZAKLJUČAVANJE“ Osobe koje nisu vakcinisane neće moći ni na ulicu?

Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu - kazao je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg aludirajući na nevakcinisane.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno