Raskrinkavanje.ba

Zaposlenici Pfizera i BioNTecha su ipak vakcinisani “svojom” vakcinom

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se manipulativno tvrdi da zaposleni u BioNTechu, njemačkoj kompaniji koja je proizvela vakcinu protiv Covid-19 zajedno s Pfizerom, nisu primili “svoju” vakcinu.

Na portalu Provjeri (.hr) 29.7.2021. godine objavljen je članak s naslovom:

Nitko u Pfizeru nije primio vlastiti proizvod!

U članku se navodi da je Ugur Sahin, osnivač kompanije BioNTech, koja je zajedno s Pfizerom razvila vakcinu protiv Covid-19, rekao da niko od zaposlenih u ovoj kompaniji nije primio ovu vakcinu jer to “zakon zabranjuje”. Provjeri (.hr) u svom članku ovu vakcinu naziva “mRNA tehnologijom koja se injekcijom implicira”.

Ugur Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, koja je zajedno s tvrtkom Pfizerom razvila mRNA tehnologiju koja se putem injekcija implicira u tijelo čovjeka, kaže da nitko od njihovih zaposlenika nije primio taj proizvod.

Prema njegovim riječima, “morali su se pridržavati zakona koji to zabranjuje”. S obzirom na šokantno otkriće o tome kakvu moć posjeduje ova tvrtka po pitanju ucjenjivanja svih vlada svijeta, u ovakvu izjavu je čak i moguće povjerovati. Ali postavlja se pitanje, ako je to toliko dobar proizvod zašto se baš izričito zabranjuje ljudima koji rade na njegovoj proizvodnji da ga prime?

Da, i naravno, izlika za ovo je, prema Uguru Sahinu, i činjenica da postoje prioritetne skupine koje bi kao trebale imati “privilegiju” prve primiti ove proizvode…

Da nije tragično, bilo bi smiješno!

Iako se to u naslovu navodi, u članku se nigdje ne tvrdi da zaposleni u Pfizeru nisu primili vakcinu.

Provjeri (.hr) je objavio i YouTube snimak Sahinove izjave na engleskom jeziku, koja bi trebalo da potkrijepi iznesene tvrdnje.

Ovaj članak je za svega nekoliko dana na Facebooku zabilježio preko 12.000 interakcija, a podijeljen je u velikom broju antivakcinaških stranica i grupa. Narednih dana je isti članak, sa skoro identičnim naslovima, objavljen na portalima Otpor (30.7) i  Crodex  (31.7), te na blogu Nasa stvar.

Tvrdnje da niko u Pfizeru ili u BioNTechu nije primio vakcinu koju su ove kompanije proizvele u partnerstvu, dijelile su se na Facebooku i u formi screenshota naslova ili spomenutog članka (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Tvrdnja da je Sahin rekao da zaposlenici BioNTecha nisu primili vakcinu objavljena je u formi statusa na Facebook profilu Zlatko Klobučar (30.7), te na profilima Ante Krstulovic i Refik Hrvić. Ovi korisnici su podijelili i videosnimak Sahinove izjave. 

 

Šta su činjenice?

 

U snimku objavljenom na portalu Provjeri (.hr), Ugur Sahin, osnivač njemačke kompanije BioNTech, odgovara na pitanje novinara zašto nije dozvoljeno da primi vakcinu.

Znate, postoji lista prioriteta. Nije dozvoljeno uzimanje vakcine izvan te liste prioriteta. Ono što je takođe važno: čak nam nije bilo dozvoljeno ni da učestvujemo u kliničkim ispitivanjima, jer po zakonu nije moguće uključiti ljude iz kompanije u takva ispitivanja, što je u redu. No, sada se suočavamo s izazovom da osiguramo da naša kompanija može funkcionirati i vjerujem da ćemo za to pronaći zakonito i pošteno rješenje.

Ovaj snimak je isječak iz televizijskog priloga objavljenog 22. decembra 2020. na YouTube kanalu Deutsche Wellea. Istog dana, ovaj medij je na svom sajtu objavio transkripciju razgovora sa Sahinom u formi intervjua. Sahin je tada u razgovoru objasnio da nije vakcinisan jer to nije u skladu s tadašnjim zakonskim odredbama o prioritetnim grupama. Ipak, on je najavio da se traži rješenje da ljudi koji su uključeni u proces pravljenja vakcina budu vakcinisani što prije, kako ne bi trpjela proizvodnja. Ova izjava se nije našla u kratom isječku koji je objavio portal Provjeri (.hr) 

Još niste vakcinisani. Zašto ne?

Zakonski nije dozvoljeno da primimo vakcinu. Naravno, mi mislimo da je važnije da se naši saradnici i partneri vakcinišu, pa nam je cilj proizvesti više od 1,3 milijarde doza u 2021. godini. A to se može učiniti samo ako možemo nastaviti raditi 24 sata dnevno bez prekida. I moramo se pobrinuti da zaštitimo naše saradnike i članove našeg tima od infekcije COVID-19, jer bi to značilo prekide i kašnjenja u proizvodnji. Stoga planiramo proizvesti zasebnu količinu [vakcina], pored kontigenta namijenjenog za EU, za snabdijevanje naših partnera i članova tima.  

Osnivač BioNTecha je ovaj intervju dao dan nakon što je 21. decembra 2020. Evropska agencija za hranu i lijekove odobrila upotrebu vakcine ove kompanije u Evropskoj uniji. Prva doza u Njemačkoj, gdje je sjedište kompanije, data je tek 26. decembra

U analizi objavljenoj 2.8.2021. godine, AFP Činjenice navode da su prioritet prilikom vakcinacije u ovoj državi imale osobe starije od 80 godina, štićenici i uposlenici staračkih domovima, te osoblje medicinskih ustanova. U ove grupe nisu spadali radnici BioNTecha. Kompanija je za svoje zaposlene u Njemačkoj već u januaru obezbijedila vakcine, navodi ova fact-checking platforma. Sam Ugur Sahin i njegova supruga Ozlem Tureci, koja je suosnivačica kompanije, vakcinisani su februaru. 

Sahin i Tureci "primili su drugu dozu vakcine 11. februara 2021. godine," potvrdila je AFP-u u mejlu 30. jula 2021. portparolka Bionteka Jasmina Alatović. "Ceo odbor (kompanije) je u potpunosti (sa dve doze) vakcinisan Biontekom," dodala je.

Dakle, tvrdnja da niko u kompaniji BioNtech nije vakcinisan nije tačna, a netačni su i navodi iz naslova o zaposlenima u američkoj firmi Pfizer. Strane fact-checking platforme su još u martu raskrinkale netačne tvrdnje da direktor Pfizera Albert Bourla odbija da se vakciniše. AFP u svojoj analizi navodi da je ova kompanija aktivno vakcinisala zaposlene.  

Katalin Kariko, jedna od pionirki tehnologije mRNA koja se koristi u vakcini Fajzer-Bionteka, primila je tu vakcinu još ranije u Sjedinjenim Državama, 18. decembra 2020. U toj zemlji, vakcina je dobila odobrenje za hitnu upotrebu već 11. decembra 2020.

Fajzer je takođe aktivno vakcinisao svoje zaposlene koji rade na proizvodnji vakcine u SAD-u i EU od januara 2021. Albert Burla (Albert Bourla), izvršni direktor kompanije, primio je svoju drugu dozu vakcine 10. marta 2021. godine i objavio je fotografiju na Tviteru.

Izjava osnivača BioNTecha ni na koji način ne potkrepljuje tvrdnju iz članka da se “izričito zabranjuje” primanje vakcine onima koji rade u kompaniji.

U vrijeme kada je razgovor vođen, vakcinacija zaposlenih u BioNTechu nije bila u skladu s tada važećim pravilima o prioritetnim grupama za vakcinaciju, te stoga Sahin kaže da “zakonski nije dozvoljeno uzimanje vakcine”. 

Pored iznošenja netačnih tvrdnji i manipulativnog korištenja izjave stare više od pola godine, portal Provjeri (.hr) koristi i pseudonaučni jezik kako bi dodatno zastrašio čitaoce, pa Pfizer/BioNTech vakcine naziva “mRNA tehnologijom koja se putem injekcija implicira u tijelo čovjeka”.

Shodno navedenom, tvrdnju da niko od zaposlenika Pfizera nije primio vakcinu koju je proizvela ova kompanija, objavljenu u naslovu članka na portalu Provjeri (.hr), ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Budući da se ova tvrdnja ne spominje u analiziranim člancima, ovi naslovi dobijaju i ocjenu klikbejt.

Tvrdnju da niko od zaposlenika u BioNTechu nije primio vakcinu ove kompanije ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da je to bilo tačno prije više od pola godine, kada je  osnivač BioNTecha Ugur Sahin to rekao u intervjuu za DW.

Tvrdnju da je zaposlenicima kompanije BioNTech izričito zabranjeno da prime vakcinu ovog proizvođača ocjenjujemo kao dezinformaciju. U vrijeme kad je Sahin govorio za Deutsche Welle, zaposleni u ovoj kompaniji, kao i značajan broj građana Njemačke, nisu bili u prioritetnim grupama, te nisu mogli primiti vakcinu zbog toga, a ne zato što rade za BioNTech.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 29.07.2021

Provjeri (.hr): Nitko u Pfizeru nije primio vlastiti proizvod!

Ugur Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, koja je zajedno s tvrtkom Pfizerom razvila mRNA tehnologiju koja se putem injekcija implicira u tijelo č...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Klikbejt 30.07.2021

Otpor: KAKO TO? – Nitko u Pfizeru nije primio vlastiti proizvod!

Ugur Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, koja je zajedno s tvrtkom Pfizerom razvila mRNA tehnologiju koja se putem injekcija implicira u tijelo č...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 31.07.2021

Crodex (.net): Nitko u Pfizeru nije primio vlastiti proizvod!? KAKO TO?

Ugur Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, koja je zajedno s tvrtkom Pfizerom razvila mRNA tehnologiju koja se putem injekcija implicira u tijelo č...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Klikbejt 29.07.2021

Naša stvar: Nitko u Pfizeru nije primio vlastiti proizvod!

Ugur Sahin, osnivač njemačke tvrtke BioNTech, koja je zajedno s tvrtkom Pfizerom razvila mRNA tehnologiju koja se putem injekcija implicira u tijelo č...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija