Zarada na tuđoj nesreći

Ukupno 13 portala objavilo je nejasne senzacionalističke članke sa klikbejt naslovima. Kao povod za to, iskorilistili su nesreću glumca Branka Babovića.

Više od 10 različitih portala je tokom septembra i oktobra objavilo senzacionalistički članak o  Branku Baboviću, poznatijem kao “Đuro Palica”, pod naslovom:

TUGA: Naš poznati legendarni glumac Đuro Palica je nažalost…

Čitatelji koji ovakav naslov vide na društvenim mrežama, vjerovatno će pretpostaviti da se glumac preminuo ili doživio nesreću.

Međutim, u članku prepunom gramatičkih grešaka saznajemo nešto drugo.

Kako piše jedan nas poznati dnevni list “Alo”, Đuri je puklo njegovo debelo crijevo što je dovelo do jedne velike neizdržljivih bolova, koji su ga bili načisto potpuno paralizovali, zbog čega je odmah iz jedne Hitne pomoći prebačen pravo na “VMA”.

Dalje se navodi da je operacija bila “zaista potpuno veoma kritična” ali da je trajala “svega” nekoliko sati, te da su doktori dali sve od sebe da sačuvali “svoj” život:

 Operacija je bila zaista potpuno veoma kritična i trajala je svega nekoliko sati, a doktori su dali sve od sebe da sačuvaju svoj život ovome poznatom glumcu.

Ovaj članak pod istim naslovom smo pronašli na ukupno 13 portala. Ni u jednom od članaka nije navedena vremenska odrednica, odnosno vrijeme kada se operacija desila. Iako je u člancima “Alo” naveden kao izvor, ovakav tekst na tom portalu nismo uspjeli pronaći. Sa druge strane, jesmo pronašli 3 članka koja govore o istom glumcu i njegovim zdravstvenim problemima.

Prvi takav članak objavljen je krajem 2016. godine, dakle prije 2 godine. I u martu prošle godine glumac je također bio na operaciji koja je ispraćena člankom na portalu “Alo”. Ponovo, u januaru 2018. je izvršena i treća operacija, a tada je glumac rekao:

Treća operacija je uspešno završena. Otvoren mi je stomak, zatvorena mreža i finalno stavljeno. Zvali su me ljudi, mislili su da sam mrtav. Cirkus je bio. Šta se dešava? Čuli su ovo ili ono, dok im objasnim da je sve u najboljem redu, umorim se iskreno. Zaista nema razloga da bilo ko misli da sam umro, jer se radi o operaciji, a kao svaki pacijent koji ima slične tegobe, određeno vreme moram da provedem u postelji

Ni u jednom od navedena tri članka koja zaista postoje na portalu “Alo” ne postoje konstrukcije poput “zaista potpuno veoma kritična” i “da su doktori dali sve od sebe da sačuvaji svoj život” koje pronalazimo na pomenutih 13 anonimnih portala. Anonimni portali su dakle iskoristili dijelove stvarnih informacije ne napominjući kada su se desile, i kreirali potpuno nejasan klikbejt članak pun gramatičkih grešaka, više od pola godine nakon posljednje operacije glumca.

S tim u vezi, svih 13 članaka u ovoj analizi dobija ocjenu dezinformacija, manipulacij  činjenicama  i klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me