Zarada na tuđoj nesreći

Ukupno 13 portala objavilo je nejasne senzacionalističke članke sa klikbejt naslovima. Kao povod za to, iskorilistili su nesreću glumca Branka Babovića.

Ocijenjeni članci
Koktel Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Novine Balkan Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Perfekcionizam Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; IgZanimljivosti Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Najljepsi Citati Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Zabavni-Bosanci Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Balkanski Magazin Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Nasevesti24 Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Infoblok Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Balkan New Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Experfekt Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Vesti Balkan Info Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Regionalne Vesti Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt; Aktuelno 24h Dezinformacija; Manipulisanje činjenicama; Klikbejt;

Više od 10 različitih portala je tokom septembra i oktobra objavilo senzacionalistički članak o  Branku Baboviću, poznatijem kao “Đuro Palica”, pod naslovom:

TUGA: Naš poznati legendarni glumac Đuro Palica je nažalost…

Čitatelji koji ovakav naslov vide na društvenim mrežama, vjerovatno će pretpostaviti da se glumac preminuo ili doživio nesreću.

Međutim, u članku prepunom gramatičkih grešaka saznajemo nešto drugo.

Kako piše jedan nas poznati dnevni list “Alo”, Đuri je puklo njegovo debelo crijevo što je dovelo do jedne velike neizdržljivih bolova, koji su ga bili načisto potpuno paralizovali, zbog čega je odmah iz jedne Hitne pomoći prebačen pravo na “VMA”.

Dalje se navodi da je operacija bila “zaista potpuno veoma kritična” ali da je trajala “svega” nekoliko sati, te da su doktori dali sve od sebe da sačuvali “svoj” život:

 Operacija je bila zaista potpuno veoma kritična i trajala je svega nekoliko sati, a doktori su dali sve od sebe da sačuvaju svoj život ovome poznatom glumcu.

Ovaj članak pod istim naslovom smo pronašli na ukupno 13 portala. Ni u jednom od članaka nije navedena vremenska odrednica, odnosno vrijeme kada se operacija desila. Iako je u člancima “Alo” naveden kao izvor, ovakav tekst na tom portalu nismo uspjeli pronaći. Sa druge strane, jesmo pronašli 3 članka koja govore o istom glumcu i njegovim zdravstvenim problemima.

Prvi takav članak objavljen je krajem 2016. godine, dakle prije 2 godine. I u martu prošle godine glumac je također bio na operaciji koja je ispraćena člankom na portalu “Alo”. Ponovo, u januaru 2018. je izvršena i treća operacija, a tada je glumac rekao:

Treća operacija je uspešno završena. Otvoren mi je stomak, zatvorena mreža i finalno stavljeno. Zvali su me ljudi, mislili su da sam mrtav. Cirkus je bio. Šta se dešava? Čuli su ovo ili ono, dok im objasnim da je sve u najboljem redu, umorim se iskreno. Zaista nema razloga da bilo ko misli da sam umro, jer se radi o operaciji, a kao svaki pacijent koji ima slične tegobe, određeno vreme moram da provedem u postelji

Ni u jednom od navedena tri članka koja zaista postoje na portalu “Alo” ne postoje konstrukcije poput “zaista potpuno veoma kritična” i “da su doktori dali sve od sebe da sačuvaji svoj život” koje pronalazimo na pomenutih 13 anonimnih portala. Anonimni portali su dakle iskoristili dijelove stvarnih informacije ne napominjući kada su se desile, i kreirali potpuno nejasan klikbejt članak pun gramatičkih grešaka, više od pola godine nakon posljednje operacije glumca.

S tim u vezi, svih 13 članaka u ovoj analizi dobija ocjenu dezinformacija, manipulacij  činjenicama  i klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me