Zastava “Herceg-Bosne” istaknuta je na božićnom prijemu, ne zbog sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a

Manipulativni navodi da je zastava tzv. Herceg-Bosne istaknuta u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH prije sastanka HDZ-a, SNSD-a i Osmorke postali su viralni na društvenim mrežama.

Foto: Wikimedia

Na Facebook i Twitter nalozima portala Istraga.ba 15.12.2022. godine objavljene su fotografije zastava BiH, Evropske unije i tzv. Herceg-Bosne u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), uz opis:

U sali Parlamenta BiH istaknuta je zastava Herceg-Bosne. Tu bi trebao biti sastanak lidera Osmorke sa liderima HDZ-a i SNSD-a

U samo nekoliko sati, navod o održavanju sastanka stranaka Osmorke, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u prostoriji gdje je istaknuta zastava tzv. Herceg-Bosne postao je viralan. Ove tvrdnje podijeljene su na desetinama Facebook i Twitter naloga, često uz kritike upućene Osmorki (1, 2, 3), a prenijelo ih je i nekoliko domaćih portala.

Neki portali su u naslovima članaka naveli da je zastava bila istaknuta na sastanku Osmorke, HDZ-a i SNSD-a:

Zastava EU, BiH i Herceg - Bosne na potpisanju ugovora osmorke, Dodika i Čovića (Cazin.net)

ZASTAVA EU, BIH I HERCEG-BOSNE NA POTPISANJU UGOVORA OSMORKE, DODIKA I ČOVIĆA (Crna Hronika)

Navodno postavljanje ove zastave povodom sastanka novih koalicionih partnera bilo je i predmet reagovanja organizacije Institut za istraživanje genocida Kanada, koje su prenijeli portali (1, 2, 3).


Šta su činjenice?

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović organizovao je 15. decembra 2022. godine svečani božićni prijem u prostorijama PSBiH. Fotografije koje je objavio portal Klix pokazuju da su se među prisutnima, među ostalima, našli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, lider Naroda i Pravde Elvedin Konaković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ruski ambasador Igor Kalabukhov, kao i vjerski dužnosnici. 

Na fotografijama objavljenim u medijima vidi se zastava “Herceg-Bosne” postavljena prije božićnog prijema. Fotografije koje je objavila Istraga.ba prikazuju praznu salu prije prijema.

Foto: Screenshot/ Istraga.ba i Parlament.ba

Riječ je o tradicionalnom prijemu koji je i ranije organizovan u prostorijama PSBiH u Sarajevu i kojem su svojevremeno prisustvovali brojni/e bh. zvaničnici/e, uključujući Dodika, Cvijanović, Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića.

Fotografije s prethodnih prijema pokazuju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta i ranije.

Foto: Božićni prijem 2016. godine/ Marinko Čavara

Koalicija Osmorka (SDP BiH, Narod i Pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH), SNSD i HDZ BiH potpisali su nešto ranije istog dana u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH koalicijski sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

Nejasno je da li je potpisivanje sporazuma održano u istoj prostoriji kao i božićni prijem. Prema fotografijama s potpisivanja sporazuma i sastanka koji mu je prethodio, zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta za to vrijeme.
 

Foto: Klix i NAP

Dakle, zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta zbog sastanaka novih koalicionih partnera, već na božićnom prijemu koji je organizovao Dragan Čović kasnije tog dana.

Tvrdnju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta u prostorijama gdje se trebao održati sastanak HDZ-a, SNSD-a i Osmorke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Napomena

19.12.2022.

Nakon objave ove analize, portali Crna hronika, Patria, Radio Sarajevo, Hayat i Novi ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.12.2022.

Nakon objave ove analize, portali Slobodna Bosna i Za Srebrenicu ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.12.2022.

Dodatnom pretragom društvenih mreža i medija ustanovili smo da je tvrdnja ocijenjena u ovoj analizi 15. i 16. decembra objavljena na još nekoliko portala (1, 2, 3, 4, 5), Facebook stranica i profila (1, 2, 3), kao i na Instagram nalogu portala Crna hronika (link). Tvrdnje iznesene u ovim objavama također ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

21.12.2022.

Portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

22.12.2022

Portal Bosnae ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.12.2022.

Portal Cazin net ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 16. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me