Zastava “Herceg-Bosne” istaknuta je na božićnom prijemu, ne zbog sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a

Manipulativni navodi da je zastava tzv. Herceg-Bosne istaknuta u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH prije sastanka HDZ-a, SNSD-a i Osmorke postali su viralni na društvenim mrežama.

Foto: Wikimedia

Na Facebook i Twitter nalozima portala Istraga.ba 15.12.2022. godine objavljene su fotografije zastava BiH, Evropske unije i tzv. Herceg-Bosne u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), uz opis:

U sali Parlamenta BiH istaknuta je zastava Herceg-Bosne. Tu bi trebao biti sastanak lidera Osmorke sa liderima HDZ-a i SNSD-a

U samo nekoliko sati, navod o održavanju sastanka stranaka Osmorke, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u prostoriji gdje je istaknuta zastava tzv. Herceg-Bosne postao je viralan. Ove tvrdnje podijeljene su na desetinama Facebook i Twitter naloga, često uz kritike upućene Osmorki (1, 2, 3), a prenijelo ih je i nekoliko domaćih portala.

Neki portali su u naslovima članaka naveli da je zastava bila istaknuta na sastanku Osmorke, HDZ-a i SNSD-a:

Zastava EU, BiH i Herceg - Bosne na potpisanju ugovora osmorke, Dodika i Čovića (Cazin.net)

ZASTAVA EU, BIH I HERCEG-BOSNE NA POTPISANJU UGOVORA OSMORKE, DODIKA I ČOVIĆA (Crna Hronika)

Navodno postavljanje ove zastave povodom sastanka novih koalicionih partnera bilo je i predmet reagovanja organizacije Institut za istraživanje genocida Kanada, koje su prenijeli portali (1, 2, 3).


Šta su činjenice?

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović organizovao je 15. decembra 2022. godine svečani božićni prijem u prostorijama PSBiH. Fotografije koje je objavio portal Klix pokazuju da su se među prisutnima, među ostalima, našli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, lider Naroda i Pravde Elvedin Konaković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ruski ambasador Igor Kalabukhov, kao i vjerski dužnosnici. 

Na fotografijama objavljenim u medijima vidi se zastava “Herceg-Bosne” postavljena prije božićnog prijema. Fotografije koje je objavila Istraga.ba prikazuju praznu salu prije prijema.

Foto: Screenshot/ Istraga.ba i Parlament.ba

Riječ je o tradicionalnom prijemu koji je i ranije organizovan u prostorijama PSBiH u Sarajevu i kojem su svojevremeno prisustvovali brojni/e bh. zvaničnici/e, uključujući Dodika, Cvijanović, Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića.

Fotografije s prethodnih prijema pokazuju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta i ranije.

Foto: Božićni prijem 2016. godine/ Marinko Čavara

Koalicija Osmorka (SDP BiH, Narod i Pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH), SNSD i HDZ BiH potpisali su nešto ranije istog dana u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH koalicijski sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

Nejasno je da li je potpisivanje sporazuma održano u istoj prostoriji kao i božićni prijem. Prema fotografijama s potpisivanja sporazuma i sastanka koji mu je prethodio, zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta za to vrijeme.
 

Foto: Klix i NAP

Dakle, zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta zbog sastanaka novih koalicionih partnera, već na božićnom prijemu koji je organizovao Dragan Čović kasnije tog dana.

Tvrdnju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta u prostorijama gdje se trebao održati sastanak HDZ-a, SNSD-a i Osmorke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Napomena

19.12.2022.

Nakon objave ove analize, portali Crna hronika, Patria, Radio Sarajevo, Hayat i Novi ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.12.2022.

Nakon objave ove analize, portali Slobodna Bosna i Za Srebrenicu ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.12.2022.

Dodatnom pretragom društvenih mreža i medija ustanovili smo da je tvrdnja ocijenjena u ovoj analizi 15. i 16. decembra objavljena na još nekoliko portala (1, 2, 3, 4, 5), Facebook stranica i profila (1, 2, 3), kao i na Instagram nalogu portala Crna hronika (link). Tvrdnje iznesene u ovim objavama također ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

21.12.2022.

Portal Hayat ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

22.12.2022

Portal Bosnae ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.12.2022.

Portal Cazin net ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 16. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me