Raskrinkavanje.ba

Zastupnica u austrijskom parlamentu nije lažirala potvrdu o vakcinaciji

Zastupnica u austrijskom parlamentu snimljena je kako u certifikat o vakcinaciji stavlja naljepnicu sa vakcine, što je protumačeno kao da sebi pravi “lažnu potvrdu o vakcinaciji”.

Na Twitter profilu Dechko20, 17. novembra objavljen je videozapis sjednice austrijskog parlamenta, uz tvrdnje da snimak prikazuje zastupnicu Evu Mariu Himmelbauer, koja navodno “pravi sebi lažnu potvrdu o vakcinaciji”:

Tokom sednice austrijskog parlamenta, Eva Maria Himmelbauer, članica partije ÖVP, koja stoji iza mere fašističkog zatvaranja nevakcinisanih, pravi sebi lažnu potvrdu o vakcinaciji.

Ista tvrdnja proširila se i privatnim Facebook profilima(1, 2, 3, 4).

 

Šta su činjenice?

Na sjednici austrijskog parlamenta, održanoj 17. novembra, zastupnica ispred političke stranke ÖVP (Austrijska narodna stranka) Eva Maria Himmelbauer snimljena je kako u žutu knjižicu lijepi serijski broj vakcine, što je protumačeno kao da lažira certifikat o vakcinaciji. 

Himmelbauer je, ubrzo nakon što su se počele dijeliti dezinformacije o “lažiranju certifikata”, objasnila u izjavi za medije, objavljenoj na oficijelnoj web stranici ÖVP-a, da je vakcinisana protiv gripe, a da pri vakcinaciji nije imala žuti certifikat o vakcinaciji koji se dobija u Austriji. Samim tim, doktorica joj je dala serijski broj vakcine kako bi ga sama mogla zalijepiti u knjižicu, što se može vidjeti na videu:

“Naravno da je odgovorna doktorica ovu vakcinaciju unijela u elektronski certifikat o vakcinaciji. Pored toga mi je, pošto nisam imala žuti certifikat o vakcinaciji, dala praznu ambalažu sa vakcinom na kojoj se nalazi serijski broj koji treba zalijepiti u knjižicu, što sam onda i uradila.”

Himmelbauer je također izjavila da je bitno vakcinisati se protiv gripe, kao i protiv Covid-19, te je poručila građanima/kama da se vakcinišu, umjesto širenja dezinformacija:

“Vakcinacije smanjuju rizik da se majka i dijete ozbiljno razbole. To se odnosi i na gripu i na vakcinaciju protiv Covida. [...] Preporučila bih svima koji se prepuštaju lažnim vijestima i pogrešnim tumačenjima na društvenim mrežama da prije toga razmisle o ovoj delikatnoj temi. Ovdje se radi o zdravlju, ovo nam je prioritet. [...] U jednom danu zabilježeno je 14.416 novih slučajeva, više nego ikada od početka pandemije – vakcinacija nam je zbog toga važnija nego ikad.”

Pored toga, Himmelbauer nije imala razlog za falsifikaciju Covid-19 certifikata, s obzirom na to da je još 10. maja na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju nakon vakcinacije:

Registrovana u petak, danas primila prvu dozu! Nije boljelo - naprotiv - dobar je osjećaj da ovaj mali ubod znači povratak sigurnosti i slobodi.

Sve objave u kojima se tvrdi da zastupnica austrijskog parlamenta Eva Maria Himmelbauer lažira certifikat o vakcinaciji ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulaciju činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 17.11.2021

Twitter profili: Eva Maria Himmelbauer

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija