Zastupnica u austrijskom parlamentu nije lažirala potvrdu o vakcinaciji

Zastupnica u austrijskom parlamentu snimljena je kako u certifikat o vakcinaciji stavlja naljepnicu sa vakcine, što je protumačeno kao da sebi pravi “lažnu potvrdu o vakcinaciji”.

Na Twitter profilu Dechko20, 17. novembra objavljen je videozapis sjednice austrijskog parlamenta, uz tvrdnje da snimak prikazuje zastupnicu Evu Mariu Himmelbauer, koja navodno “pravi sebi lažnu potvrdu o vakcinaciji”:

Tokom sednice austrijskog parlamenta, Eva Maria Himmelbauer, članica partije ÖVP, koja stoji iza mere fašističkog zatvaranja nevakcinisanih, pravi sebi lažnu potvrdu o vakcinaciji.

Ista tvrdnja proširila se i privatnim Facebook profilima(1, 2, 3, 4).

 

Šta su činjenice?

Na sjednici austrijskog parlamenta, održanoj 17. novembra, zastupnica ispred političke stranke ÖVP (Austrijska narodna stranka) Eva Maria Himmelbauer snimljena je kako u žutu knjižicu lijepi serijski broj vakcine, što je protumačeno kao da lažira certifikat o vakcinaciji. 

Himmelbauer je, ubrzo nakon što su se počele dijeliti dezinformacije o “lažiranju certifikata”, objasnila u izjavi za medije, objavljenoj na oficijelnoj web stranici ÖVP-a, da je vakcinisana protiv gripe, a da pri vakcinaciji nije imala žuti certifikat o vakcinaciji koji se dobija u Austriji. Samim tim, doktorica joj je dala serijski broj vakcine kako bi ga sama mogla zalijepiti u knjižicu, što se može vidjeti na videu:

“Naravno da je odgovorna doktorica ovu vakcinaciju unijela u elektronski certifikat o vakcinaciji. Pored toga mi je, pošto nisam imala žuti certifikat o vakcinaciji, dala praznu ambalažu sa vakcinom na kojoj se nalazi serijski broj koji treba zalijepiti u knjižicu, što sam onda i uradila.”

Himmelbauer je također izjavila da je bitno vakcinisati se protiv gripe, kao i protiv Covid-19, te je poručila građanima/kama da se vakcinišu, umjesto širenja dezinformacija:

“Vakcinacije smanjuju rizik da se majka i dijete ozbiljno razbole. To se odnosi i na gripu i na vakcinaciju protiv Covida. [...] Preporučila bih svima koji se prepuštaju lažnim vijestima i pogrešnim tumačenjima na društvenim mrežama da prije toga razmisle o ovoj delikatnoj temi. Ovdje se radi o zdravlju, ovo nam je prioritet. [...] U jednom danu zabilježeno je 14.416 novih slučajeva, više nego ikada od početka pandemije – vakcinacija nam je zbog toga važnija nego ikad.”

Pored toga, Himmelbauer nije imala razlog za falsifikaciju Covid-19 certifikata, s obzirom na to da je još 10. maja na svojoj Facebook stranici objavila fotografiju nakon vakcinacije:

Registrovana u petak, danas primila prvu dozu! Nije boljelo - naprotiv - dobar je osjećaj da ovaj mali ubod znači povratak sigurnosti i slobodi.

Sve objave u kojima se tvrdi da zastupnica austrijskog parlamenta Eva Maria Himmelbauer lažira certifikat o vakcinaciji ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulaciju činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 23. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me