Raskrinkavanje.ba

“Zavjerolozi” nastavljaju predstavljati šematski prikaz pedale za gitaru kao “dijagram čipa u vakcini”

Navodni dijagram Covid-19 5G čipa dijeli se društvenim mrežama, uz tvrdnje da se radi o čipu iz vakcina protiv novog koronavirusa. Na slici je, ipak, šematski prikaz strujnog kola pedale za gitaru.

Na Facebook profilu Vesna Curguz je 15.3.2021. objavljena slika šematskog nacrta za koji se u popratnom statusu tvrdi da predstavlja “shemu nanočipa iz Pfizerove vakcine” protiv Covid-19. Status je, zapravo, detaljno objašnjenje načina na koji navodni čip funkcioniše.

💥💥🧐🧐UPOZORENJE - CJEpIVO
Rusi su uspjeli izvući nanočipove iz Pfizerovog cjepiva i objavili su shemu i funkcije! Provest ću vas kratko kroz sve.
Čip se sastoji od samo 4 procesora i 4 tranzistora. Signal putem 5G mreže ulazi lijevo na INPUT. Time vas kontroliraju.
Napajanje se vrši putem topline vašeg tijela i svi dijelovi su spojeni na tu voltažu. Signal se obrađuje u prvom procesoru frekvencijskim filterom i tranzistorom, koji ga pojačavaju.
Pojačani signal dalje ide u drugi procesor koji mu kontrolira MT-2 GAIN ili kolika će biti razina utjecaja na vašu psihu. Ta je kontrola varijabilna i mogu je pojačati ili smanjiti po želji. Originalni zapis kaže da taj dio ima, citiram: "An unholy amount of gain", što je jako jako loše.
Silicijskim diodama kontroliraju struju koju puštaju za aktivaciju virusa u cjepivu, nakon čega sve prolazi još jednu fazu pojačavanja signala i filtriranje vanjskih utjecaja - time sprečavaju da vam liječnici skenerima detektiraju čip, doslovno ga skrivaju. TL072 je jako skup procesor i posebno se koristi u vojne svrhe, ne možete ga nabaviti samo tako u Chipoteci ili nešto.
Kontrole BASS i TREBLE podešavaju upute koje možete čuti u glavi, svaki čovjek je drugačiji i ovisno jeste li žena ili muškarac može zahtijevati prilagodbu frekvencije. Za to služi i 5G FREQ kontrola, koja pomiče scooped mid kontrolu za jači "udarac" napona, u slučaju da je vaš imunološki sustav iznimno jak.
VOLUME kontrola služi za ukupnu snagu čipa, koji je ponekad osjetljiv na vašu osobnu i personalnu frekvenciju vibracija, ovisi jeste li u fazi sreće ili velikodušnosti ili tuge.
OUT u vaše tijelo izbacuje detox toksine kao nusprodukte funkcioniranja čipa.
Primjetit ćete da se na dijagramu nalazi i FOOTSWITCH kontrola, ona služi kako bi se tijekom vašeg kretanja u svakodnevici čip paljenjem i gašenjem mogao prikriveno transportirati u razne dijelove tijela i to prepoznavanjem akupresurnih točaka na stoplu.
Na sve su mislili, ali nisu računali na dobre ljude diljem svijeta!
PAMETNOM DOSTA!
Goran Sijakovic

Objavljeni šematski prikaz, na kojem piše da prikazuje “dijagram Covid-19 5G čipa”, izgleda ovako:


Ovo nije prvi put da se tvrdnja o navodnom šematskom prikazu nanočipa u Pfizerovoj vakcini pojavljuje na društvenim mrežama na našem govornom području. Objavljena je 22.12.2020. na Facebook profilima Nina A. Latin i Franjo Frenky Franc. Jedna od objava koja se najviše dijelila je ona sa Facebook profila Miko Turković od 23.12.2020. Ta objava je podijeljena čak 1.800 puta do vremena pisanja ove analize. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da šematski prikaz koji se dijeli na društvenim mrežama prikazuje “nanočip iz Pfizerovog cjepiva” privukle su pažnju javnosti nakon što je o njima na Twitteru pisao italijanski inžinjer Mario Fusco 28.12.2020. Fusco je na ovoj društvenoj mreži objavio šematski prikaz uz šaljivi opis:

Ovdje u Italiji ljudi su počeli dijeliti ovaj prikaz tvrdeći da je ovo dijagram 5G čipa koji je umetnut u covid vakcinu.

U stvarnosti je to strujni krug pedale za gitaru i vjerujem da je stavljanje [pedale] u covid vakcinu bila izvrsna ideja💡

Na linku sa kojeg je Fusco preuzeo sliku stoji da je ista objavljena 27.12.2020.

Google pretraga slike šematskog prikaza daje rezultate iz kojih se može zaključiti da se radi o šematskom prikazu strujnog kola pedale za gitaru Boss MT-2 Metal Zone

No, da se ne radi ni o kakvom “nanočipu iz vakcine” moguće je bilo zaključiti i na osnovu same terminologije na šematskom prikazu. Riječi poput basa (bass), visokih tonova (treble) ili glasnoće (volume) sugeriraju da se radi o muzičkom pomagalu. 

Osim inostranih medija i fact-checking platformi koji su pisali o netačnim tvrdnjama da ovaj šematski prikaz predstavlja čip u Pfizerovoj vakcini, poput Mashablea i Snopesa, i domaći portali su se bavili ovom temom, poput Telegrafa (5.1.2021) i B92 (7.1.2021). Ipak, “zavjerolozi” su nastavili dijeliti šematski prikaz pedale za gitaru, na kojem piše da se radi o dijagramu Covid-19 5G čipa.

Raskrinkavanje je ranije detaljnije pisalo o neutemeljenim tvrdnjama da se u vakcinama nalaze nanočipovi.

Tvrdnju na Facebook profilu Franjo Frenky Franz da objavljena slika šematskog prikaza predstavlja dijagram Covid-19 5G čipa ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Na slici je, zapravo, dijagram pedale za gitaru. Sve ostale objave sa istom tvrdnjom dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke