Raskrinkavanje.ba

Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je tokom posjete Volodimira Zelenskog New Yorku na bilboardu u tom gradu ispisana poruka “slava urinu” umjesto “slava Ukrajini”. Vijest je, ipak, izmišljena.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na portalu Jutarnji list 21.9.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Nevjerojatan gaf u centru New Yorka: Pogledajte kako se na golemom ekranu dočekalo Zelenskog!

U članku se navodi da je u centru New Yorka na bilboardu povodom posjete ukrajinskog predsjednika ovom gradu ispisana poruka “Slava urinu” (eng. Glory to urine) umjesto “Slava Ukrajini” (eng. Glory to Ukraine).

Volodimir Zelenski bio je u New Yorku (...)
No, ono o čemu sada bruje svjetski mediji je i nevjerojatan gaf napravljen u obliku pozdravne poruke u centru New Yorka. Naime, na golemom digitalnom billboardu osvanula je poruka "Glory to urine" (slava urinu), umjesto "Glory to Ukraine" (slava Ukrajini). Snimka je, naravno, postala viralna.

U članku se navodi da je uzrok greške problem sa sistemom, odnosno automatskom ispravkom riječi, te da je to objasnila “tvrtka koja upravlja billboardom”:

Tvrtka koja upravlja billboardom objasnila je da je pogrešku uzrokovao inteligentni sustav koji je riječ "Ukraine" - Ukrajina - automatski ispravio u riječ slične forme - urine.

U analiziranom članku priložena je i objava korisnika mreže X (nekadašnji Twitter) na engleskom jeziku, u kojoj je objavljen i videosnimak u trajanju šest sekundi, a koji prikazuje bilboard s navodnom porukom.

Foto: Screenshot X

Navode o tome da je u centru New Yorka na bilboardu prikazana poruka “Slava urinu” objavilo je kasnije i na desetine portala domaćeg govornog područja. Riječ je o člancima skoro pa identičnog naslova i sadržaja, bez znatnih izmjena. 

Korisnici/e Facebooka takođe su dijelili/e pomenuti videosnimak (1, 2, 3, 4, 5). Najranija takva objava koju smo pronašli objavljena je 21.9.2023. godine u 20:07 sati. S obzirom na to da je članak portala Jutarnji objavljen skoro pola sata nakon toga, jasno je da se ova priča prvo pojavila na društvenim mrežama, odakle su je preuzeli i mediji.

Je li snimak autentičan?

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, posjetio je New York, gdje se 19.6.2023. obratio svjetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Tvrdnje o tome da je u centru New Yorka tokom njegove posjete na bilboardu ispisana poruka “slava urinu” umjesto “slava Ukrajini” dijelile su se i engleskim govornim područjem.

Njihovu tačnost provjerio je, između ostalih, Associated Press (AP) u analizi objavljenoj 23.9.2023. godine. Iz kompanije koja upravlja bilboardom sa snimka za AP su rekli kako na njemu nikada nije bio “nijedan ukrajinski oglas”, odnosno da nije prikazivao navodnu poruku o Ukrajini:

Nijedan ukrajinski oglas nikada se nije prikazivao na tom prostoru”, rekla je za AP Erin Watkins, generalna savjetnica Big Outdoora, kompanije koja je napravila i koja upravlja bilboardom. “To je u potpunosti izmišljeno.”

Dodatno, AP navodi i da snimak koji kruži internetom prikazuje logo Fox News Digitala u gornjem desnom uglu, što navodi na zaključak da je emitovan na tom mediju. Ipak, Connor Smith, portparol Foxa, rekao je za AP da “snimak nije ni na koji način povezan s kompanijom”.

U istoj analizi AP navodi kako originalno porijeklo snimka nije jasno, ali da detalji na njemu ukazuju na to da su neki kadrovi snimljeni davno prije posjete Zelenskog. 

Primjera radi, piše AP, McDonald’s je nedavno otvorio poslovnicu blizu bilboarda koja se u analiziranom snimku ne vidi. Dodatno, odjeća osoba na snimku adekvatna je za hladnije vrijeme, iako je u protekle dvije sedmice u New Yorku temperatura bila toplija - oko 27 stepeni Celzijusa.

Izmišljeno opravdanje kompanije

Tačnost tvrdnji o navodnom bilboardu s porukom “slava urinu” provjeravao je i USA Today. U analizi objavljenoj 25.9.2023. godine takođe je zaključeno da je u pitanju montiran snimak te da takva poruka nije postojala. 

USA Today je dodatno zaključio i da je tvrdnja iz analiziranih članaka o tome kako je iz kompanije koja upravlja bilboardom pojašnjeno da je poruka rezultat greške u sistemu takođe netačna. 

Naime, kako navodi USA Today, engleskim govornim područjem dijelio se screenshot objave u kojoj kompanija navodno priznaje grešku. Kompanija, ipak, nikada nije izdala takvo saopštenje, što je za USA Today potvrdio Jason King, portparol kompanije.

Da niko nije priznao nikakvu grešku, jasno je i iz izjave iste kompanije koju je dobio AP, a u kojoj je potvrđeno da nikada na tom mjestu nisu imali bilboard s porukom u vezi s Ukrajinom.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnja da je u New Yorku na bilboardu osvanula poruka “slava urinu” umjesto “slava Ukrajini” prilikom posjete Zelenskog ovom gradu, prvi put na našem govornom području objavljena na jednom privatnom profilu, dobija ocjenu lažnu vijest. Istu ocjenu za istu tvrdnju dobija i članak portala Jutarnji list, koji je tvrdnju prvi put objavio u formi medijskog izvještaja. 

Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnja portala Jutarnji list o tome da je iz kompanije koja upravlja bilboardom pojašnjeno da je do takve poruke došlo zbog greške u sistemu takođe dobija ocjenu lažnu vijest.

Napomena

27.9.2023. godine redakcije portala Telegraf, BL portal, Danas , Republika, dostavile su nam izmijenjene verzije prvobitno objavljenih članaka koje su dopunjene u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjene i kao ispravljeno. 28.9.2023. godine redakcija portala Glas Srpske takođe nas je obavijestila o izmjenama članka koji je ocijenjen i kao ispravljeno. 29.9.2023. godine redakcije portala Banjaluka, Dnevnik, Slobodna Bosna takođe su izmijenile prvobitno objavljene članke koji su ocijenjeni i kao ispravljeno. 1.10.2023. godine redakcija portala Srbija Danas dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je ocijenjen kao ispravljeno. Ocjena i napomena o ispravci dodata je naknadno zbog tehničkih razloga 3.10.2023. godine. 4.10.2023. i člancima portala Informer i Nezavisne dodata je ocjena ispravljeno. 6.10.2023. i članku portala ATV dodata je ocjena ispravljeno nakon što su izvršene izmjene prvobitno ocijenjene verzije teksta.18.10.2023. redakcija portala Una dostavila nam je izmjenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te ocijenjen i kao ispravljeno.11.10.2023. godine redacija portala Jutarnji dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je ocijenjen i kao ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Kameleon: Nevjerovatan gaf u Njujorku: Na bilbordu za Zelenskog umjesto „Slava Ukrajini“ neočekivan pozdrav

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može donijeti mir u Uk...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Bosna Info: Nevjerojatan gaf u centru New Yorka: Pogledajte kako su na bilbordu dočekali Zelenskog!

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može donijeti mir u Uk...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

B 92: Neverovatan gaf; "Slava urinu" VIDEO

Iako je centar dešavanja u Njujorku zasedanje Generalne skupštine UN, gde su se okupili brojni svetski lideri, "slavu" je odneo jedan bilbord.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 21.09.2023

Jutarnji.hr: Nevjerojatan gaf u centru New Yorka: Pogledajte kako se na golemom ekranu dočekalo Zelenskog!

Volodimir Zelenski bio je u New Yorku gdje je, između svega ostalog, pred Vijećem sigurnosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti mi...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Alternativna televizija (.rs): "Slava urinu“: Umjesto dobrodošlice u Njujork Zelenskom dogodio se gaf

Gaf koji je viđen u centru Njujorka stavio je u drugi plan i posjetu tom gradu ali i obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pred Savj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Srbija danas (.rs): NEVIĐENO IZBLAMIRALI ZELENSKOG U CENTRU NJUJORKA: Na bilbrodu umesto "Slava Ukrajini" greškom napisali veoma UVREDLJIVU PORUKU (VIDEO)

Neverovatan gaf u Njujorku.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Vijesti: Nevjerovatan gaf na ogromnom ekranu dočekao Zelenskog

Volodimir Zelenski bio je u New Yorku gdje je, između svega ostalog, pred Vijećem sigurnosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti mi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Republika: "SLAVA URINU"! Zelenski na skandalozan način dočekan u Njujorku! Ceo svet se smeje postavljenom bilbordu! (VIDEO/FOTO)

Volodimir Zelenski je boravio u Njujorku gde je, između ostalog, pred Savetom bezbednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može doneti mir Ukraj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Glas Srpske: Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka dočekao Zelenskog VIDEO

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Telegraf: Svi pričaju o gafu u Njujorku: Hteli da pozdrave Zelenskog, pa se pošteno izblamirali

Firma koja upravlja bilbordom objasnila je da je grešku uzrokovao inteligentni sistem

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Dnevnik.hr: VIDEO Velika blamaža u centru New Yorka: Na golemom ekranu kojim se dočekalo Zelenskog napravljen gadan tipfeler

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u New Yorku, gdje ga je dočekao veliki digitalni billboard na kojemu je, umjesto "slava Ukrajin...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Una TV BiH (unaworld): Slučajnost, ili provokacija? "Slava urinu" dočekalo Zelenskog u Njujorku

Poruka je ispisana na podlozi u vidu ukrajinske zastave a sa druge starne je fotografija Volodimira Zelenskog

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Banjaluka net: Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka dočekao Zelenskog VIDEO

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između svega ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Informer: Slava Urinu! Tako su Zelenskog dočekali u Njujorku! (VIDEO)

Usred Njujorka, na velikom bilbordu za dobrodošlicu ukrajinskom predsedniku, greškom ispisano "Slava Urtinu" umesto "Slava Ukrajini"

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Slobodna Bosna: NEVJEROVATAN GAF U CENTRU NEW YORKA: Pogledajte kako se na golemom ekranu dočekalo Zelenskog!

Firma koja upravlja billboardom objasnila je da je pogrešku uzrokovao inteligentni sistem koji je riječ "Ukraine" - Ukrajina - automatski ispravio u r...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Stav: Sramotna greška u New Yorku: Na ukrajinskoj zastavi napisali ´Slava urinu´

Kompanija u čijem je vlasništvu videoekran, objasnila je da je grešku uzrokovao ˝pametni sistem˝.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Nezavisne: Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka dočekao Zelenskog (VIDEO)

NJUJORK - Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između svega ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

24 sedam: Neverovatan gaf u Njujorku! Na bilbordu za Zelenskog umesto „Slava Ukrajini“ vrlo uvredljiv natpis

Firma koja upravlja bilbordom objasnila je da je do greške došlo zbog inteligentnog sistema

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Nacional.hr: Ovakav gaf se ne pamti! Zelenskog u New Yorku dočekala poruka slava urinu

Društvenim mrežama širi se snimka gafa napravljenog u obliku pozdravne poruke ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u centru New Yorka.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Danas: (VIDEO) Gaf u centru Njujorka: Kako je dočekan Zelenski na velikom ekranu?

Volodimir Zelenski je boravio u Njujorku gde je, između ostalog, pred Savetom bezbednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može doneti mir Ukraj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Slobodna Dalmacija: Nevjerojatan gaf u centru New Yorka: Pogledajte kako se na golemom ekranu dočekalo Zelenskog!

Volodimir Zelenski bio je u New Yorku gdje je, između svega ostalog, pred Vijećem sigurnosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti mi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

BL Portal: Gaf umjesto gesta dobrodošlice! “Slava urinu” dočekalo Zelenskog u Njujorku VIDEO

Gaf koji je viđen u centru Njujorka stavio je u drugi plan i posjetu tom gradu ali i obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pred Savj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Otisak: Nevjerovatan gaf u Njujorku: Na bilbordu za Zelenskog umjesto „Slava Ukrajini“ neočekivan pozdrav

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može donijeti mir u Uk...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Big portal: “Slava urinu”: Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka

Iako je centar dešavanja u Njujorku zasedanje Generalne skupštine UN, gde su se okupili brojni svetski lideri, “slavu” je odneo jedan bilbord.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

Srpska cafe: Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka dočekao Zelenskog (VIDEO)

Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između svega ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može donijeti...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2023

TV K3: Nevjerovatan gaf na bilbordu u centru Njujorka dočekao Zelenskog (VIDEO)

NJUJORK – Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između svega ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN-a može...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.09.2023

Dnevno.me: Nevjerovatan gaf u Njujorku: Na bilbordu za Zelenskog umjesto „Slava Ukrajini“ neočekivan pozdrav

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio je u Njujorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN m...

 • Prenošenje lažnih vijesti