Željko Komšić nije podržao kandidata SDA za gradonačelnika Srebrenika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Izvještavajući o Facebook objavi kandidata SDA za gradonačelnika Srebrenika, Ibrahima Zukića, u kojoj je podijelio fotografije sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, Raport je naveo da se radi o “podršci”. Iz DF-a je stigao demant da ta stranka na bilo koji način podržava Zukićevu kandidaturu.

Portal Raport je 26.10.2020. godine objavio članak sa naslovom:

Komšić podržao SDA-ovog kandidata za gradonačelnika Srebrenika

U članku se navodi da je Ibrahim Zukić, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za gradonačelnika Srebrenika na predstojećim lokalnim izborima, na svom Facebook profilu objavio fotografije “druženja” sa Željkom Komšićem, predsjednikom Demokratske fronte (DF) i aktuelnim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Raport je ovaj susret dvojice političara opisao sljedećim riječima:

DF u Srebreniku nema kandidata za gradonačelnika te je ovim potezom Komšić dao jasan signal simpatizerima njegove stranke za koga da daju svoj glas.

U članku je priložen i link koji vodi na Facebook profil Ibrahima Zukića, gdje su 26.10.2020. godine objavljene fotografije njega sa Željkom Komšićem, uz sljedeći opis:

Ovakvi ljudi su potrebni #Bosni i Hercegovini, #Srebreniku. Saradnja sa najvišim nivoima #Vlasti, članom #Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinom #ŽeljkomKomšićem će svakako biti od koristi našoj gradskoj zajednici. Zajedničkim snagama  Srebrenik pokrenimo u pravcu razvoja.
                    #JaNeZnamIzdati
      #IbrahimZukić #ŽeljkoKomšić.

Članak je podijeljen na Facebook stranici “Raport” gdje je, prema rezultatima Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle, ostvario 433 interakcije.

Na Facebook stranici "Demokratska fronta OO Srebrenik" je 27.10.2020. godine objavljeno saopštenje za javnost, u kome je navedeno da je Zukić “zloupotrijebio fotografiju” sa Komšićem.

Kandidat za gradonačelnika Srebrenika, Dr Ibrahim Zukić, zloupotrijebio fotografiju sa predsjednikom Komšićem!

Poštovane građanke i građani Srebrenika, povodom posjete predsjednika Željka Komšića gradu Srebreniku, dužni smo smo informirati javnost o pokušaju manipulacije i prevare građana našeg grada od strane kandidata za gradonačelnika gospodina Dr Ibrahima Zukića.

Naime, imenovani kandidat Dr Zukić, u maniru sitnog špekulanta, pripremio je privatnog fotografa i iz “zasjede” zaskočio predsjednika Komšića, nakon čega je fotografiju  sa predsjednikom pokušao zloupotrijebiti kako bi javnost doveo u zabludu - na način da uživa podršku predsjednika Komšića i DF-a, što je apsolutna neistina.

Podsjećamo da se stotine građana toga dana slikalo sa predsjednikom Komšićem, pa tako i kandidat Dr Zukić koji je, međutim, bio jedini kojem je palo na pamet da to zloupotrijebi u političke svrhe na krajnje primitivan i bijedan način. Ovim činom kandidat Dr Zukić je zapravo pokušao da prevari građane grada Srebrenika, što ukazuje na to da je riječ o personi koja je spremna na sve kako bi se domogla vlasti.

U tom smislu postavlja se pitanje šta bi sve bio spreman da uradi kandidat Dr Zukić kada bi kojim slučajem došao na poziciju gradonačelnika, ako je spreman na ovakvu vrstu podvala u cilju dolaska na vlast? Upravo iz tih razloga, Gradski odbor Demokratske fronte Srebrenik smatra da kandidat Dr Zukić nije osoba kojoj građani trebaju dati povjerenje na predstojećim lokalnim izborima.

GO DF Srebrenik nastavlja svoju borbu za istinu i interese građana!
Srebrenik pobjeđuje!

Gradski odbor Demokratske fronte Srebrenik

Raport je 27.10.2020. objavio i saopštenje DF-a, u članku s naslovom:

DF negira da Komšić podržava kandidata SDA u Srebreniku. Zukić: Slika govori više od 1.000 riječi

Iako se na objavljenim fotografijama vidi da se sastao sa Komšićem, Zukić u svojoj Facebook objavi nije eksplicitno naveo da su DF ili predsjednik te stranke podržali njegovu kandidaturu za gradonačelnika Srebrenika.

Tu tvrdnju je Raport objavio u svom članku na osnovu fotografija sa Facebook objave. Budući da za nju nema konkretne potvrde u Facebook objavi na koju se Raportov članak poziva, te da ju je osporila i sama stranka DF, tvrdnju kako je Komšić podržao SDA-ovog kandidata za gradonačelnika Srebrenika ocjenjujemo kao lažnu vijest.

S obzirom na to da je Raport objavio i demant DF-a, članak ocjenjujemo i kao demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me