Zemljotresi kao prilika za klikove

Snažni zemljotresi u Albaniji na mnogim portalima iskorišteni su za senzacionalističke naslove u kojima se neosnovano najavljuju novi zemljotresi i "haos".

Ocijenjeni članci
Novi Klikbejt; Novi Klikbejt; Novi Klikbejt; Alo Klikbejt; Kućanski lijekovi Klikbejt; Sarajevo Grad Klikbejt; Sarajevo Grad Klikbejt; Novosti Info Klikbejt; Kućanski lijekovi Klikbejt;

Portal Novi je u tri teksta, objavljena 26.11.2019, izvještavajući o zemljotresu u Albaniji i stanju u zemljama regije, koristio naslove koji ne odgovaraju sadržaju tekstova.

NAKON ALBANIJE, OVA DRŽAVA JE NA UDARU: Novi zemljotres VEĆ SUTRA, EVO GDJE ĆE BITI EPICENTAR, STRUČNJACI SE OGLASILI!

Ovakav naslov navodi na zaključak da su stručnjaci predvidjeli zemljotres, ali u tekstu se saznaje da je riječ samo o vjerovatnoći o kojoj govori neimenovani izvor, predstavljen kao “dežurna iz Seizimiološkog zavoda”.

Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra. Imali ste posljednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvideti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o vjerovatnoći - pojasnila je ona.

Tekst sa identičnim naslovom istog dana su objavili i portali Kucanski lijekovi, Sarajevograd i Novosti Info.

Tanjug, kojeg je Novi naveo kao izvor, zadržao je naslov originalnog članka objavljenog na portalu Index. Za razliku od portala Novi, i Tanjug i Index su  informaciju o zemljotresu predstavili korektnim naslovom.

Seizmologinja: Dubrovnik je isto seizmičko područje, potres može biti i sutra

U drugom naslovu, čitatelji/ke se navode na zaključak da će pročitati upozorenja stručnjaka o žarišnim zonama ali u tekstu takvih upozorenja nema.

CIJEPA SE TLO POD BALKANOM, STRUČNJACI UPOZORAVAJU, OVO JE SEDAM ŽARIŠNIH ZONA: Obratite pažnju, OVO NE PRESTAJE

Tekst sa ovakvim naslovom objavili su istog dana Kucanski lijekovi i Sarajevograd

Novi je kao izvor teksta naveo portal Srbijadanas iako je tekst originalno objavljen na portalu Radio Televizije Srbije, RTS, uz naslov:

Seizmolozi kažu da su žarišne zone u Srbiji Kopaonik, Kraljevo, Kragujevac

Već u prvoj rečenici teksta se navodi da “nažalost, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvidjeti izbijanje zemljotresa”, a citirani sagovornik Goran Krunić, seizmolog u Seizmološkom zavodu Srbije, pominje žarišta kao “zone potencijalnog zemljotresa”.

Na pitanje da li seizmolozi mogu predvidjeti vrijeme ili lokaciju potresa, seizmolog je odgovorio kako je moguće dati samo dugoročnu prognozu.

Nažalost, seizmolozi nisu u mogućnosti, za razliku od Hidrometeorološkog zavoda, da daju kratkoročnu prognozu. Seizmolozi mogu dati samo dugoročnu prognozu sa svelikom stopom ostvarenja. Kad kažem dugoročnu, to je na 10, 50 godina- rekao je Krunić. Navodi da su poznate žarišne zone, kako u regionu tako i u Srbiji. Žarišne zone koje mogu generisati zemljotres u Srbiji su Kopaonik, Zapadna Srbija, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac, Rudnik, Lazarevac.

U trećem naslovu čitateljima/kama se nudi informacija o najavi “novih udara” uz “upozorenje građanima”, ali, ponovo, u tekstu nema najavljenog upozorenja. 

ZASTRAŠUJUĆA CRVENA TAČKA NAD BALKANOM, SPREMA SE NOVI HAOS: Najava novih udara, UPOZORENJE GRAĐANIMA!

Informacija o “novim udarima” je u tekstu navedena bez izvora, dok se “zastrašujuća crvena tačka” odnosi na svjetsku mapu potresa i vizuelni prikaz potresa koji su se desili u protekla 24 sata, a ne na mapu koja predviđa buduće zemljotrese, kako je implicirano  u naslovu.

Kako se na svjetskoj mapi potresa može videti velika crvena tačka stoji nad teritorijom Balkana i označava veliki broj snažnih potresa u prethodnih 24 sata, a jaki zemljotresi zabilježeni su i u posljednjih sat vremena.

Tekst sa istim naslovom je i u ovom primjeru objavljen na portalima Kucanski lijekovi i Sarajevograd istog dana.

Kao izvor ovog teksta, Novi je naveo Alo, koji je prvi objavio članak u takvom obliku.

Međutim, pretragom smo ustanovili da Alo u tekstu, koji je spoj različitih medijskih objava, nije naveo izvore koji su korišteni. 

U tekstu se tako našla izjava načelnice Zavoda za seizmologiju iz CG, koja je preuzeta sa RTVCG. Pored toga, u članku se nalazi i saopštenje srbijanskog Republičkog seizmološkog zavoda o zemljotresu u Zaječaru, koje je objavljeno 21.11.2019.  S obzirom da ta informacija nije naglašena u tekstu članaka na portalima Novi i Alo, zemljotres iz Zaječara, koji se desio 21. novembra, predstavljen je 26. novembra kao zemljotres koji se desio “jutros”. 

Svi članci u ovoj analizi, čiji senzacionalistički naslovi navode na pogrešne zaključke o najavljenim zemljotresima ili upozorenjima koji u tekstu nisu pomenuti, će dobiti ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 28. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me