Raskrinkavanje.ba

Žena na viralnoj slici nije izgubila bebu, kako to tvrde antivakcinaši

Gubitak bebe doktorice iz SAD-a korisnici/e društvenih mreža neosnovano su doveli u vezu sa vakcinom protiv Covid-19.

Na Twitter profilu Marija S 7.2.2021. objavljena je fotografija sa opisom u kome se govori o slučaju doktorice koja je imala spontani pobačaj nakon vakcinacije, te navodi “da postoje podaci da su se pobačaji dešavali i nakon primanja drugih vakcina”.

Kada je vakcinisanje trudnica u pitanju, postoje podaci da su se pobacaji desavali i nakon primanja drugih vakcina. Ova doktorka je pristala da igra ruski rulet. Na tviteru je objavila da se vakcinisala da bi stitila druge, a zatim je sledilo obavestenje da je imala pobacaj.

Objavljena fotografija je screenshot dvije objave sa Twitter profila Sara Beltrán Ponce, MD. U prvoj objavi, iz 28. januara, vlasnica profila navodi da je u 14. nedjelji trudnoće i da je primila vakcinu protiv Covid-19 “kako bi zaštitila sebe, bebu, pacijente i zajednicu”.  

Trudna 14 nedjelja i vakcinisana! Primila sam vakcinu protiv Covid-19 kako bih zaštitila sebe, svoju bebu, porodicu, pacijente i zajednicu. Kad vam vakcina bude dostupna, preporučujem da učinite isto.

Kao zdravstveni radnik osjećam odgovornost da zaštitim pacijente sa karcinomom koje svakodnevno viđam, posebno one koji su imunokompromitovani zbog svojih terapija. Trebalo bi da mi budemo primjer kad je riječ o socijalnom distanciranju, nošenju maski i vakcinisanju.

Ali, isto tako, kao ljudska bića, svi imamo odgovornost da radimo ono što je najbolje za naše zajednice i jedni za druge.

U objavi od 4. februara se navodi da je izgubila bebu.

Oduvijek sam bila otvorena u vezi sa majčinstvom  i teška srca obavještavam svoju medicinsku Twitter porodicu da sam imala pobačaj sredinom petnaeste nedjelje. Suprug i ja smo slomljeni, ali blagoslovljeni što imamo jedno drugo i našu slatku Evu. Počivao u miru, anđele.

 

Navodi da je Sara Beltrán Ponce doživjela spontani pobačaj nekoliko dana nakon vakcinacije pojavili su se i na Facebook profilima Iman Sara, Ana Dzunic III i Mišo Madhava Gauranga

Iste objave na profilima Anita Mišetić i Anastazija Zvonki Cedar Ruski, te Facebook stranici  VAKCINE - zašto im kažemo NE?, praćene su i fotografijom na kojoj se vidi ženska osoba u medicinskoj uniformi koja prima vakcinu dok u ruci drži ultrazvučni snimak.
 

 

Portal Logično je 24.2.2021. objavio članak o navodnim “posljedicama vakcinacije”, u kome se pominje i slučaj ove doktorice iz SAD-a.

Mlada trudnica i doktorica iz SAD-a Sara Beltran Ponce, na Twiteru je entuzijastično pozivala na cijepljenje. Samo nekoliko dana poslije cjepiva, izgubila je dijete.

 Portal Hop je u tri navrata (1, 2, 3) objavljivao screenshote Twitter objava Sare Beltrán Ponce i pomenutu fotografiju ženske osobe u medicinskoj uniformi koja prima vakcinu dok u ruci drži ultrazvučni snimak, i to u člancima u kojima ovaj slučaj u tekstu nigdje nije konkretno pomenut.

 

Šta prikazuju fotografije?

 

Objave o doktorici koja je nakon vakcinacije izgubila bebu u 14. nedjelji trudnoće, praćene screenshotima sa Twitter profila Sare Beltrán Ponce i fotografijom žene u medicinskoj uniformi koja prima vakcinu i pokazuje ultrazvučni snimak, aktuelne su već mjesec na društvenim mrežama u inostranstvu.

Iako se u njima sugeriše da je riječ o istoj osobi, osoba sa fotografije, zapravo, nije Sara Beltrán Ponce, o čemu je pisao Observador još 9. februara. Ova platforma za provjeru činjenica na portugalskom jeziku u analizi je izvijestila da je žena na fotografiji Amy Guy-Ulrich, koja se, nakon saznanja da je njena fotografija zloupotrijebljena, oglasila na društvenim mrežama i potvrdila da je sretna, zdrava i još uvijek trudna.  

Amy Guy Ulrich je fotografiju vakcinacije objavila 7. januara u Facebook grupi Hearts For Healthcare Workers (Srce za zdravstvene radnike). Ona je  6. februara u komentarima ove objave upozorena da je fotografija zloupotrijebljena, na šta je odgovorila da je njena beba i dalje zdrava, te da je ona u 32. nedjelji trudnoće. 

AFP Argentina u analizi objavljenoj 26. februara navodi da je Amy Guy Ulrich iz Illinoisa i da radi kao anesteziolog:

AFP Factual je pokušao da je kontaktira, ali nismo dobili odgovor do datuma objavljivanja ove analize.

Portparolka OSF HealthCare, mreže zdravstvenih usluga u kojoj ova medicinska sestra radi, rekla je za AFP Factual u ime Guy-Ulrich da je fotografija "skinuta bez dozvole sa društvenih mreža i treće strane su je koristile na neprikladan način".

"Tužni smo zbog situacije, ali sretni smo što možemo obavijestiti da su osoba koja se pojavljuje na fotografiji i njeno nerođeno dijete zdravi", dodala je, uvjerena da institucije rade na pokušaju uklanjanja fotografija.

 

Jesu li tweetovi autentični?

 

S druge strane, objavljivani tweetovi o vakcinaciji, a potom i gubitku bebe, jesu sa stvarnog Twitter profila Sare Beltrán Ponce iz Milwaukeea. Oni su i sada dostupni na ovom nalogu (1, 2) koji je napravljen 2017. godine.

Istog dana kada je na svom Twitter profilu objavila da je izgubila bebu, Sara Beltrán Ponce je upozorila da se njen slučaj zloupotrebljava na društvenim mrežama od strane antivaksera (1, 2).

Ne žalim zbog svoje otvorenosti u vezi sa vakcinacijom ili tragičnim gubitkom svoje bebe, ali ovo me je, nažalost, učinilo metom za antivakserske zajednice. Ako vidite da moje podatke koristi neko drugi osim mene, upozorite me i prijavite kao uznemiravanje.

 

Ima li pobačaj veze sa vakcinacijom?

 

Baveći se slučajem Sare Beltrán Ponce, portal Health Feedback u analizi objavljenoj 19. 2. 2021. navodi da činjenica da se spontani pobačaj dogodio nakon vakcinacije ne znači da ga je uzrokovala vakcina. Iako je pojava jednog događaja za drugim presudna za uspostavljanje uzročno-posljedične povezanosti, sama po sebi nije dovoljna da pokaže uzročnost.

Klinička ispitivanja vakcina protiv Covid-19 su isključila trudnice, piše Health Feedback. Ipak, navodi da su neke učesnice zatrudnjele tokom ispitivanja.

Savjetodavni odbor za vakcine i srodne biološke proizvode, koji razmatra sigurnost, djelotvornost i primjerenu upotrebu vakcina, objavio je informativne izvještaje u kojima su detaljno navedeni ishodi kod trudnica.

Za informativni izvještaj o vakcini Pfizer-BioNTech navedeno je:

„Dvadeset i tri trudnoće prijavljene su do datuma presjeka podataka 14. novembra 2020. godine (12 vakcina, 11 placebo). […] Neželjeni događaji povezani sa trudnoćom uključuju spontani pobačaj i zadržane produkte začeća, oboje u placebo grupi”.

Za vakcinu Moderna u informativnom izvještaju se navodi:

„Zabilježeno je trinaest trudnoća do 2. decembra 2020. (šest vakcina, sedam placebo). [...] Neželjeni događaji povezani sa trudnoćom uključuju slučaj spontanog pobačaja i slučaj namjernog pobačaja, oboje u placebo grupi”.

Ovakav izvještaj moguće je pronaći i za vakcinu Johnson&Johnson koja je također u upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

U njemu se navodi da je do 22. januara zabilježeno osam trudnoća (četiri u grupi onih koji su primili vakcinu i četiri u placebo grupi). Neželjeni događaji povezani sa trudnoćom uključuju spontani pobačaj i vanmateričnu trudnoću u grupi vakcinisanih, te jedan nepotpuni i dva namjerna pobačaja u placebo grupi. U grupi vakcinisanih učesnika u toku su dvije trudnoće sa trenutno nepoznatim ishodima.

Health Feedback ipak navodi da su ovi brojevi premali da bi mogli pružiti bilo kakve značajne informacije o sigurnosti vakcina protiv Covid-19 kod trudnica, ali da također nema ni podataka koji bi ukazivali na to da bi vakcina mogla imati kontraindikacije. Ovaj portal u istom tekstu  prenosi i izjavu Američkog koledža opstetričara i ginekologa (ACOG):

 „Iako trenutno nisu dostupni podaci o sigurnosti upotrebe Covid-19 vakcine u trudnoći, takođe nema ni  podataka koji bi ukazivali na to da bi vakcina mogla imati kontraindikacije, kao ni sigurnosnih upozorenja proisteklih iz Studija razvojne i reproduktivne toksičnosti (DART) za Pfizer -BioNtech i Moderna COVID-19 vakcine”.

Uz to, “ACOG preporučuje da se vakcine protiv Covid-19 ne uskraćuju trudnicama koje ispunjavaju kriterije za vakcinaciju preporučenih prioritetnih grupa na osnovu Savjetodavnog odbora za imunizacijske prakse“.

Na zvaničnom sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da ova organizacija zbog nepostojanja dovoljno podataka trudnicama ne preporučuje vakcinaciju Pfizer-BioNTech vakcinom. Ipak, u slučaju da postoji visok rizik izlaganja virusu (npr. zdravstveni radnici), vakcinacija se može razmotriti u razgovoru sa zdravstvenim radnikom. Na drugom mjestu, na kojem govori o Moderninoj vakcini, SZO, pak, navodi da, na osnovu onoga što se zna o ovoj vrsti vakcina, nema nijedan konkretan razlog da se vjeruje da će postojati specifični rizici koji bi premašili koristi vakcinacije za trudnice. 

U analizi iz 18.2.2021. AFP prenosi odgovor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) - koji vode program VAERS u saradnji s Upravom za hranu i lijekove - na pitanje da li su utvrđeni bilo kakvi trendovi pobačaja nakon imunizacije protiv COVID-19.

“Do sada nema dokaza koji ukazuju na porast pobačaja nakon primanja  vakcina protiv Covid-19, a nisu ni primijećeni zabrinjavajući obrasci prijavljivanja", odgovorio je portparol.

U članku objavljenom 24. marta na portalu Glas Amerike, Jelena Kalinić, biologinja i naučna novinarka, navodi da aktivni sastojak vakcine ne može djelovati štetno na plod, niti je moguće da takvo dejstvo imaju ostali sastojci vakcina.

Doze vakcina protiv COVID-19 variraju između 0.3 ml (Pfizer) i 0.5ml (Moderna, ostale vakcine).

Dakle, u toj dozi bi moralo postojati neko jako potentno sredstvo da izazove neželjene reakcije i ima štetno dejstvo na plod. Međutim, „naopasnije“ tvari u ovim vakcinama su polietilen glikol (PEG), koji kod veoma malog broja ljudi može uzrokovati anafilaktičku reakciju, koja bi mogla biti opasna i po trudnicu, ako se ne reaguje na vrijeme, što obično nije slučaj, te polisorbat 80, koji je takođe potencijalni alergen, ali ga ima i u hrani, primjerice sladoledima. Ostali sastojci vakcina su mala količina mineralnih soli, šećer saharoza, holesterol, lecitin koji se prirodno nalaze u našem organizmu, kationski lipidi te sredstva za regulaciju pH vrijednosti, koja imaju decenijumsku primjenu i vrlo su dobro ispitana.

Ove nove vakcine su specifične i po tome što ne sadrže aluminijumske adjuvante čija je funkcija inače u vakcinama s mrtvim virusom da „nadraže“ organizam i vještački pokrenu imunološki odgovor, privuku stanice imunološkog sistema. Nadalje, ove vakcine ne sadrže ni spojeve žive, kakav je tiomerzal, koji su odavno izbačeni iz velike većine vakcina.

Studije o efikasnosti i sigurnosti vakcina protiv Covid-19 kod trudnica tek su krenule da se provode ili se najavljuju za naredni period. Pfizer Inc i BioNTech su otpočeli međunarodnu studiju koja bi trebalo da obuhvati približno 4.000 učesnica, starosti 18 i više godina. Učesnice će primiti vakcinu između 24 i 34 sedmice trudnoće, i to u dvije doze u razmaku od 21 dan. Iz kompanije su 18. februara izvijestili da su prve trudnice već vakcinisane, a da će u istraživanju i praćenju učestvovati sedam do deset mjeseci .  

Prije provođenja kliničkog ispitivanja vakcina protiv Covid-19 na trudnicama, Pfizer i BioNTech  dovršili su istraživanje o razvojnoj i reproduktivnoj toksičnosti (DART) ovom vakcinom, koje su regulatorna tijela zahtijevala prije početka ispitivanja na trudnicama. Kako se navodi na sajtu kompanije Pfizer, ove studije su pokazale da vakcina nema uticaja na plodnost ili reproduktivnu toksičnost kod životinja.

Krajem decembra i iz Rusije su također najavili ispitivanje vakcine Sputnik V na djeci i na trudnicama.

Mediji su nedavno prenijeli vijest da su rezultati istraživanja naučnika iz Opšte bolnice u Massachusettsu, Brigham i ženske bolnice i Instituta Ragon (Massachusetts General Hospital, Brigham and Women's Hospital i Ragon Institute of MGH, MIT and Harvard) pokazali da su vakcine protiv COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna efikasne kod trudnica i dojilja, ali i da novorođenčad mogu imati antitijela. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su 25. marta ove godine u časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology".

CNN u članku objavljenom 26. marta navodi da su naučnici pratili 131 ženu vakcinisanu vakcinama Pfizer/BioNTech i Moderna. Među učesnicama, njih 84 su bile trudne, 31 žena je dojila, dok njih 16 nisu bile trudne. 

Nivo antitijela nastalih vakcinacijom jednak je i kod trudnica i kod dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne. On je bio „znatno veći“ u odnosu na nivo antitijela  stvorenih nakon infekcije koronavirusom tokom trudnoće, primijetio je tim. 

CNN piše da je otkriveno da su žene prenosile antitijela svojoj novorođenčadi, a u članku se navodi i da su ispitanice koristile sistem američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti za prijavu nuspojava. Galit Alter, profesorica na Institutu Ragon, rekla je da nema dokaza da je u toj grupi žena bilo više nuspojava ili intenzivnijih nuspojava u odnosu na opštu populaciju.

Dakle, budući da su trudnice bile izostavljene u kliničkim ispitivanjima vakcina protiv Covid-19,  nema pouzdanih podataka o njihovoj sigurnosti i efektima kod ove kategorije. Za sada dostupni podaci ne ukazuju na trend povećanog broja prijava spontanih pobačaja nakon vakcinacije, niti na to da se oni češće javljaju kod vakcinisanih trudnica.

Također, sama činjenica da se spontani pobačaj desio nakon vakcinacije ne znači i da postoji i uzročno-posljedična veza. Premda u analiziranim objavama nije eksplicitno navedeno da je vakcina uzrok pobačaja, u svim objavama se implicira da je upravo vakcina bila uzrok. 

Iako objave na društvenim mrežama i članak portala Logično ne sadrže eksplicitne tvrdnje da je vakcina protiv Covid-19 uzrokovala spontani pobačaj u slučaju doktorice Sare Beltrán Ponce, zbog činjenice da se vakcinacija i pobačaj implicitno ipak dovode u vezu i da se navodi na zaključak da su ta dva događaja povezana, sve analizirane objave dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

Također, istu ocjenu dobijaju i objave o doktorici Sari Beltrán Ponce, u kojima je objavljena fotografija ženske osobe (Guy-Ulrich) za koju se netačno tvrdi da je Ponce.

Ocjenu manipulisanje činjenicama dobijaju i članci portala HOP, u kojima je fotografija Amy Guy-Ulrich objavljena zajedno sa screenshotima objava sa Twitter profila Sare Beltrán Ponce, dok se u tekstovima konkretno ovaj slučaj ne pominje.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 07.02.2021

Twitter profil: Twitter profil MarijaS

Kada je vakcinisanje trudnica u pitanju, postoje podaci da su se pobacaji desavali i nakon primanja drugih vakcina.

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.02.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "VAKCINE - zašto im kažemo NE?":Ovo je tuzno prevoditi.

U 14. nedelji trudnoce, primila je vakcinu protiv korona virusa da 'zastiti sebe, bebu, porodicu, pacijente...'. sa 14 I po nedelja, doslo je do pobac...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.02.2021

Logično: Pokolj se nastavlja

Prije nešto više od mjesec dana objavili smo tekst sa linkovima o posljedicama cjepljenja iz cijeloga svijeta, teme o kojoj većina medija ne smije izv...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.02.2021

HOP: Tanzanijci piju smjesu đumbira, češnjaka i limuna protiv korone, odbijaju cjepivo !

Vladini službenici Tanzanije odbacili su cjepiva protiv COVID-19 i promovirali lijekove za tu bolest. Izvještava Munyaradzi Makoni.

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 12.02.2021

HOP: ‘Živce su nam popili, zalihe istopili, učinili nas zombijima, kao žabu, polako nas skuhali u svom loncu laži..."

‘Živce su nam popili, zalihe istopili, učinili nas zombijima, kao žabu, polako nas skuhali u svom loncu laži, samo cvilimo za milost uz busanje u prsa...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.02.2021

HOP: Doktor se izrugivao iz “teoretičara zavjere” pa je nakon cijepljenja preminuo

[ NETKO GORE IMA JAČI SMISAO ZA HUMOR ]

  • Manipulisanje činjenicama