“Žena tri u jedan - Vidi, pomaže, štiti”: Prikriveno oglašavanje “magijskih usluga” na portalu “Aura”

Portal “Aura” često reklamira razne “duhovne iscjelitelje” i “vidovnjake”. Dok se za neke od takvih sadržaja jasno vidi da su reklame, ovakvo oglašavanje pojavljuje se i u člancima koji su objavljeni u uredničkom dijelu stranice. 

Mukadesa Kada Radetinac se predstavlja kao “iscjeliteljica dugogodišnjeg iskustva i naslijeđenog dara”. Na svojoj Facebook stranici, koju prati skoro 4.000 ljudi, o sebi kaže da je i specijalista za sve vrste ljubavnih problema, da “uništava svih 42 vrste magije”, izrađuje medaljone i hamajlije, tvrdi da sa stopostotnim učinkom pronalazi nestale osobe, rješava zdravstvene probleme i još mnogo toga što tvrde osobe koje se bave tom vrstom “posla”. 

“Metode rada” Mukadese Radetinac i drugih “iscjelitelja”, nisu, međutim fokus ove analize - to je način oglašavanja njenih usluga na portalu “Aura”, online izdanju “Avazovog” magazina posvećenog mahom “alternativnim”, “paranormalnim” i pseudonaučnim sadržajima. 

Prema Krivičnom zakonu FBiH nadriliječništvo je kažnjivo, no reklamiranje istog nije tretirano ovim zakonom. Isto je, pak, zabranjeno Kodeksom o komercijalnim komunikacijama (Član 3/11), koji nalaže da “Komercijalne komunikacije neće promovisati nadriljekarstvo, kao ni usluge u vezi s nadriljekarstvom.” Kodeks o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (Član 14.) pak navodi „Neće se pružati sadržaji koji se bave nadriljekarstvom, osim ukoliko se ne ukazuje na štetne posljedice istog.” 

No, nijedan od ova dva kodeksa ne važi za online medije u BiH, već samo za TV i radio stanice. Online mediji i štampa u BiH nisu predmet regulacije, te se na njih odnosi samo Kodeks za štampu i online medije u BiH, koji mogu i ne moraju poštovati. Kodeks za štampu i online medije nema odredaba vezanih za nadriliječništvo niti za “paranormalne” sadržaje, ali njegov Član 12. navodi da “Reklame, političke reklame i sponzorisani članci i dodaci moraju biti razdvojeni od uredničkog sadržaja i jasno označeni kao ono što jesu. Sponzorisani materijali moraju jasno ukazivati na izvor sponzorisanja.”

Na web stranici “Aure” postoji kategorija “Vidovnjaci-marketing” u kojoj se reklamiraju razne “paranormalne usluge”. No, na ovom portalu pronašli smo i niz članaka u kojima se oglašavaju “usluge” Mukadese Radetinac, a koji nisu objavljeni u sklopu marketinškog dijela sajta, već u kategorijama “Parapsihologija”, “Savjeti, preporuke…”, “Zanimljivosti” “Istinite priče”, “Ljudi i sudbine” i drugim rubrikama koje bi trebale biti dio uredničkog sadržaja. 

Iz naslova takvih tekstova se ni na koji način ne može zaključiti da se radi o reklamiranju “iscjeliteljskih” ili “magijskih” usluga neke konkretne osobe:   

Neko vam duguje novac? Evo kako da ga vratite, potreban vam je samo jedan KLJUČ!

Šta se zaista desi kad naveče ne operete suđe: SUTRADAN IZ TOG SUĐA VI JEDETE ŠEJTANOV IZMET!

Muškarci, provjerite hranite li tuđe dijete!!!

Činima protiv neplodnosti: Treba vam samo voda i ove riječi!

Emina tvrdi da je u okolini Bratunca srela vješticu koja je na nju bacila teške čini: “Skočiću ti na leđa, nosićeš me cijelog života” – proklela me nepokretna starica

U ovakvim tekstovima se prenose navodna svjedočanstva o uspjesima “rada” Mukadese Radetinac, ili se pak dijele njeni savjeti za rješavanje najrazličitijih problema, od neplodnosti do povrata novca koji vam neko duguje. Zajedničko im je to što je u svakom naveden broj telefona Kade Radetinac, a često se može naći i link na njenu Facebook stranicu, ili čitav “promotivni plakat” na kome se Radetinac reklamira kao “žena tri u jedan” koja “vidi, pomaže, štiti”.

Na portalu “Aura” je do nedavno bilo dostupno 13 takvih članaka, dok je Google pretraga pokazala da je još 20 članaka sličnog sadržaja bilo objavljeno, ali je sredinom ove godine obrisano. Nakon što smo kontaktirali redakciju “Aure” sa upitom o člancima koji reklamiraju “usluge” Mukadese Radetinac, obrisano je 11 članaka koji su se nalazili u uredničkom dijelu stranice, dok su dva još uvijek dostupna. 

Redakcija “Aure” nije odgovorila na naš upit o tome na koji način se pravi distinkcija između članaka koji su jasno označeni kao promotivni sadržaj i identičnih članaka koji se nalaze u uredničkom dijelu stranice, a koji imaju elemente marketinške promocije. 

Kada Radetinac se na stranici “Aure” promovira na još nekoliko načina. Već nekoliko godina je redovna dobitnica “priznanja” za nešto što magazin “Aura” naziva “najboljim alternativcima”, a u šta se ubrajaju iscjelitelji, vidovnjaci, “parapsiholozi” i sl. Nerijetko se fotografije sa dodjele priznanja nađu u spomenutim člancima, a zabilježili smo i članak objavljen u rubrici “Savjeti”, koji je zaključen reklamnim banerom Kade Radetinac. 

Pored toga, niz tekstova u kojima se Radetinac spominje i u naslovu također funkcioniraju kao promotivni sadržaji među kojima se, pored raznih “svjedočanstva”, našla i njena “paranormalna” biografija:

“Kada Radetinac, najjača iscjeliteljka na Balkanu i žena s biljegom: LJEKOVITA MOĆ „DŽINSKE STRAVE“”
Rođena je s posebnim biljegom iznad obrve, te je već tada bilo jasno da je drugačija od ostalih. Prije poroda njena majka je sanjala da će roditi lijepo žensko dijete i da će imati biljeg iznad obrva. Kada se na javi uvjerila u istinitost svojih snova, zatražila je savjet kod jednog novapazarskog hodže, koji je i ranije upozoravao šta treba činiti, ali ona nije slušala.– Ovu curicu čuvaj od ljudskih pogleda. Nju niko, osim roditelja i bliže familije ne smije vidjeti ravno dvije godine. U protivnom i ona će umrijeti – kazao je hodža Kadinoj majci.
Urokljive očiPrema kazivanju njenih roditelja, te dvije godine bile su najduže u životu Radetinaca. Sada su bili sigurni da hodžine priče nisu bez osnova, jer prije Kade su izgubili dvoje djece na isti način. Savjetovano im je da ih čuvaju od tuđih pogleda u prve dvije godine života.
(...)
Biografija Kade Radetinac, žene nevjerovatnih iscjeliteljskih moći, u najkraćem bi se mogla opisati u nekoliko riječi: neuništiva, neumorna, moćna, sposobna, omiljena, uspješna… Ona, uz Božju pomoć efikasno uništava 42 vrste magije, posebno je uspješna u borbama sa džinima, odnosno sotonom. U svojim tretmanima ne koristi nikakva pomagala. Dovoljno je samo da pogleda osobu ili da čuje njen glas pa da „dijagnosticira“ zdravstveni, ljubavni ili poslovni problem.

Bliske veze Radetinac i magazina “Aura” mogu se prepoznati čak i u njenom odabiru profilnih fotografija na Facebooku, od kojih posljednja prikazuje Radetinac u restoranu “Plava prizma” smještenom u Avazovom tornju, sa primjerkom magazina “Aura” na stolu za kojim sjedi.

Među profilnim slikama koje su ranije postavljane na istom profilu, našlo se i nekoliko naslovnica "Aure" na kojima se najavljuju članci u kojima Radetinac komentira "brakove poznatih", "otkriva džine u ruševinama penzionerskog doma" i slično.

Prema metodologiji “Raskrinkavanja”, prikrivenim oglašavanjem se smatra plaćeni oglas (sponzorirani ili promotivni sadržaj) koji je predstavljen kao urednički sadržaj, to jest kao autorski tekst. Sve članke u kojima se na ovaj način reklamiraju “vidovnjačke i iscjeliteljske usluge” stoga ocjenjujemo kao prikriveno oglašavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 15. 08. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me