Zloslutan ton za siguran klik

Intervju koji je Predsjedavajući Predsjedništva BiH dao “Faktoru”, dobio je različite naslove na dva različita portala.

Ocijenjeni članci
Informer Dezinformacija; Klikbejt; Bljesak Klikbejt;

Domaći portal “Bljesak” i srbijanski “Informer” prenijeli su skraćenu verziju intervjua koji je Bakir Izetbegović dao za "Faktor", pri tome manipulišući naslovima zbog bolje čitanosti. “Bljesak” je to uradio ovako:

Došlo je vrijeme da se Bošnjaci obračunaju s manjinom?!

Iako naslov ima zloslutni ton, u “Bljeskovom” članku o intervjuu sa Izetbegovićem, izjava u nije predstavljena tako.

Tako, tvrdi Izetbegović, u Federaciji BiH gdje Hrvati čine 22 posto stanovništva oni u vlasti sudjeluju sa 40 posto a na razini  države u kojoj Hrvati čine 12 posto stanovništva u vlasti sudjeluju s 33 posto, prenosi Hina."I to je redovno na račun Bošnjaka, tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti", najavio je Izetbegović.   

Kao što se vidi, u izjavi se ne spominje bilo kakav “obračun” sa bilo kim. Prijeteći ton je nešto što će donijeti bolju čitanost, a takve stvari ne bi trebale imati mjesto u rubrici vijesti.

Srbijanski “Informer” je otišao korak dalje i kratkom članku o Izetbegovićevom intervjuu dao dezinformativni naslov u kojem zaključuje da su Srbi i Hrvati manjine na koje će Izetbegović “udariti”:  

IZETBEGOVIĆ NAJAVIO UDAR NA SRBE I HRVATE: Oni su manjine i vreme da se ukine diktatura manjine nad većinom!

Predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da Bošnjaci u BiH pokušavaju da preuzmu potpunu vlast koristeći činjenicu da su brojčano najveći narod i istovremeno najavio da sada sledi borba u kojoj će oni morati da se izbore za ukidanje "diktature manjine nad većinom"

I “Informer” se, baš kao i “Bljesak”, uhvatio za isti odgovor u kojem Izetbegović komentariše optužbu da propagira unitarnu državu.  Zapravo, u tom odgovoru Izetbegović spominje Srbe u kontekstu nezastupljenosti u kantonima u kojima je HDZ na vlasti.

Reakcije su to na sljedeći odgovor iz intervjua:

Dok HDZ BiH odbija riješiti to pitanje, sa skupa u organizaciji te stranke Vas  prozivaju da propagirate unitarnu državu te da vodite politički program "diktature najmnogoljudnije nacije u BiH". Kako komentirate takve optužbe?

- Kao klasičnu, jednostranu propagandu koja vrijeđa zdrav razum i koja je zamorila građane BiH, naročito Bošnjake. U kantonima u kojima HDZ ima većinu Bošnjaci i Srbi su građani drugog reda, dominacija Hrvata je stopostotna.

U Srednjobosanskom kantonu, u kom Bošnjaci čine 60 posto stanovništva, još trpimo relikte takve postratne dominacije, poput školskog programa iz Hrvatske i diploma sa šahovnicom umjesto bh. grba.

U Federaciji BiH, gdje Hrvati čine 22 posto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 40 posto, na nivou države, gdje čine 12 posto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 33 posto i tako dalje. I to je redovno na račun Bošnjaka, tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti.

Oba portala su dala svoje tumačenje Izetbegovićevog intervjua. “Bljesak” je svom naslovu dao zlosutan ton sa namjerom da privuče klikove, pa ga ocjenjujemo kao klikbejt.

Sa druge strane “Informer” u naslov izveo zaključke bez osnova te njega ocjenjujemo kao klikbejt i kao dezinformaciju.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 12. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Greška
Bizarni slučaj Zdravka Bumbulovića: mediji nasjeli na laži o boravku u karantinu i povratku kući

Zdravko Bumbulović iz Šamca dao je intervjue medijima, u kojima je “ne trep...

Greška
Lažna vijest
Nebuloze o “naseljavanju terorista na zemljištu oduzetom od Republike Srpske"

Tabloid “Alo” iznio je tvrdnje o pokušaju da se Republici Srpskoj “otme” po...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Klikbejt
Dezinformacija
Ruski lijek za gripu i “lijek za korona virus”

Iako se u naslovima “Sputnika” i drugih portala govori o tome da je “sprema...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me