Zukorlić i Vučić nemaju zajedničku fotografiju iz bolnice

Fotografija koju je objavila jedna Facebook stranica sa objašnjenjem da je Muamer Zurkolić posjetio Aleksandra Vučića u bolnici, samo je fotomontaža.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Nakon što je medijima u petak 15.11.2019. potvrđeno da je predsjednik Srbije hospitalizovan, Facebook stranica "Bošnjaci" objavila je fotografiju u čijem opisu je navedeno:

SELFI DANA: BRIŽNI SRPSKI POSLANIK Zukorlić je jutros sa ahmedijom na glavi prvi od svih političara posjetio Vučića na VMA

Fotografija nije autentična. Na fotografiji navodnog “susreta”, glava Aleksandra Vučića je, očito, montirana na nečije tijelo uz jasno vidljive nelogične, zamagljene obrise na vratu, dok kroz ahmediju Muamera Zukorlića “prolazi” ograda kreveta. Lik bivšeg sandžačkog muftije Zukorlića “izrezan” je sa fotografije objavljene u "Kuriru" 2015. godine.   

Riječ je o nespretnoj montaži u kojoj su lica Vučića i Zukorlića montirana na originalnu fotografiju - "selfi" Nede Ukraden snimljen 2015. godine pored bolničke postelje Usnije Redžepove, neposredno prije njene smrti. Ista fotografija više puta je bila korišćena za različite fotomontaže koje su uslijedile nakon negativnih reakcija javnosti na njenu objavu na Twitter profilu Nede Ukraden, odakle je u međuvremenu obrisana.

Na slici koju je objavila stranica "Bošnjaci", lice Usnije Redžepove zamijenjeno je licem Aleksandra Vučića, dok se umjesto Nede Ukraden pojavljuje Muamer Zukorlić. Verzija sa Zukorlićem i Vučićem je, u trenutku pisanja ove objave, imala 450 lajkova, uz 303 komentara i 50 dijeljenja. Iz komentara se vidi da brojni korisnici nisu uvidjeli da je riječ o fotomontaži, te su komentarisali "posjetu" kao da se stvarno dogodila.

Facebook stranica “Bošnjaci” ima 174.810 pratitelja/ki na Facebook-u i opisana je kao “medijska agencija” koja “svakodnevno otkriva, prikuplja, uređuje, obrađuje i plasira sadržaje vezane za Bošnjake i zemlju Bosnu.” U opisu se takođe navodi da je u pripremi “lansiranje portala http://bosnjaci.agency”. Link ka pomenutom portalu u trenutku ove objave nije ispravan.

S obzirom da je fotografija zapravo fotomontaža i da Zukorlić nije posjetio Vučića u bolnici, objava će dobiti ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 21. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Nesreća ministra Crnatka ispraćena senzacionalističkim člancima

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak nije povrijeđen u saobraćajnoj nesre...

Klikbejt
Lažna vijest
Fotografija “psa koji zove upomoć da bi spasio život” nije nastala u Albaniji

Fotografija koja na internetu postoji od januara, postala je aktuelna na dr...

Lažna vijest Demantirano
Dezinformacija
Ruska vojska u svemir nije poslala tajni satelit

Ministarstvo odbrane Rusije nedavno je lansiralo novi satelit u svemir, što...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me