Zukorlić i Vučić nemaju zajedničku fotografiju iz bolnice

Fotografija koju je objavila jedna Facebook stranica sa objašnjenjem da je Muamer Zurkolić posjetio Aleksandra Vučića u bolnici, samo je fotomontaža.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Nakon što je medijima u petak 15.11.2019. potvrđeno da je predsjednik Srbije hospitalizovan, Facebook stranica "Bošnjaci" objavila je fotografiju u čijem opisu je navedeno:

SELFI DANA: BRIŽNI SRPSKI POSLANIK Zukorlić je jutros sa ahmedijom na glavi prvi od svih političara posjetio Vučića na VMA

Fotografija nije autentična. Na fotografiji navodnog “susreta”, glava Aleksandra Vučića je, očito, montirana na nečije tijelo uz jasno vidljive nelogične, zamagljene obrise na vratu, dok kroz ahmediju Muamera Zukorlića “prolazi” ograda kreveta. Lik bivšeg sandžačkog muftije Zukorlića “izrezan” je sa fotografije objavljene u "Kuriru" 2015. godine.   

Riječ je o nespretnoj montaži u kojoj su lica Vučića i Zukorlića montirana na originalnu fotografiju - "selfi" Nede Ukraden snimljen 2015. godine pored bolničke postelje Usnije Redžepove, neposredno prije njene smrti. Ista fotografija više puta je bila korišćena za različite fotomontaže koje su uslijedile nakon negativnih reakcija javnosti na njenu objavu na Twitter profilu Nede Ukraden, odakle je u međuvremenu obrisana.

Na slici koju je objavila stranica "Bošnjaci", lice Usnije Redžepove zamijenjeno je licem Aleksandra Vučića, dok se umjesto Nede Ukraden pojavljuje Muamer Zukorlić. Verzija sa Zukorlićem i Vučićem je, u trenutku pisanja ove objave, imala 450 lajkova, uz 303 komentara i 50 dijeljenja. Iz komentara se vidi da brojni korisnici nisu uvidjeli da je riječ o fotomontaži, te su komentarisali "posjetu" kao da se stvarno dogodila.

Facebook stranica “Bošnjaci” ima 174.810 pratitelja/ki na Facebook-u i opisana je kao “medijska agencija” koja “svakodnevno otkriva, prikuplja, uređuje, obrađuje i plasira sadržaje vezane za Bošnjake i zemlju Bosnu.” U opisu se takođe navodi da je u pripremi “lansiranje portala http://bosnjaci.agency”. Link ka pomenutom portalu u trenutku ove objave nije ispravan.

S obzirom da je fotografija zapravo fotomontaža i da Zukorlić nije posjetio Vučića u bolnici, objava će dobiti ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 21. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Snimak iz Poljske ne prikazuje masovne proteste protiv obavezne vakcinacije

Početkom maja na Facebooku se pojavio snimak masovnih demonstracija u Poljs...

Lažna vijest Demantirano
Klikbejt
Testiranje 5G mreže u BiH nije proizvelo “čudne oblake”, niti “mučninu i glavobolju” kod anonimnog Sarajlije

Nakon što je BH Telecom saopštio da je testirao 5G mrežu u Bosni i Hercegov...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me