Žutica može biti simptom raka pluća, ali i bilo kojeg karcinoma koji se proširio na jetru

Portali godinama objavljuju naslove u kojima se navodi da je žuta bionjača nesumnjiv znak raka pluća. To nije u potpunosti tačno.

Foto: Freepik 

Portal-Novosti je 8.3.2023. godine objavio članak sa sljedećim naslovom:

OVO JE JASAN ZNAK DA SE U TIJELU RAZVIJA RAK PLUĆA: Stanite ispred ogledala – POGLEDAJTE DA LI OVO IMATE

U članku je objašnjeno da simptomi raka pluća uključuju otežano disanje, glavobolju i uporne bolove u grudima. Međutim, “jasan znak” ovog oboljenja, najavljen u naslovu, zapravo je promjena boje bionjače u žućkastu: 

Rak pluća je jedna od najozbiljnijih vrsta karcinoma koja se dijagnostikuje, baš iz razloga jer ga je obično teško uočiti dok se ne proširi na ostale dijelove tijela. U rizičnoj grupi se nalazite i ukoliko beonjače poprime žućkastu boju.

Ako beonjače požute, to bi mogao biti znak raka pluća”, upozorila je britanska ljekarska komora.

U članku je navedeno da je žutica čest simptom kod pacijenata kod kojih je rak pluća uznapredovao. Pozivajući se na “britansku ljekarsku komoru” kao izvor, navedeno je da simptomi raka pluća mogu izostati sve dok se bolest ne proširi na druge organe:

Ovo stanje je poznato kao žutica, koja takođe može uzrokovati da koža postane žućkasta, takođe. Žutica je čest simptom kod pacijenata kod kojih je rak pluća uznapredovao. Obično je znak da se rak proširio i na druge dijelove tijela.

“Može se desiti da nemate uobičajene simptome raka pluća dok tumor ne postane prilično veliki”, upozoravaju ljekari.

“To znači da  ga možda otkriti samo ako uradite rendgenski snimak. Ako imate tumor koji se proširio izvan pluća, prvi simptom možda uopšte ne dolazi iz vaših grudi.”

U martu 2023. godine članke s ovim tvrdnjama objavili su portali Dodaj prodaj, Jedna je istina, Obaveštavamo i Live News. Linkovi na ove članke su se na Facebooku uglavnom dijelili u komentarima objava u kojima je podijeljen screenshot naslova. Jedan primjer nalazi se na ovom linku.

Najranije objave ovih tvrdnji pronašli smo u članku portala Stil od 7.7.2020. godine, koji su prenijeli brojni portali. 

 

Žutica kao simptom bolesti jetre

Članci s naslovima o “jasnom znaku raka pluća” navjerovatnije su preuzeti od britanskog tabloida Express, koji je priču o žutici kao simptomu raka pluća objavio samo dan prije objave članka na portalu Stil (6.6.2020). Kao izvor navoda u članku ovog tabloida navedeno je Britansko udruženje za pluća (British Lung Association), a ne “britanska ljekarska komora”. 

Na stranici ovog udruženja pronašli smo objašnjenje simptoma karcinoma pluća na osnovu kojeg je napisan članak, no ne i tekst u kojem je žutica predstavljena kao jasan pokazatelj ovog oboljenja – već ponovo kao jedan od simptoma kada je bolest već uznapredovala. 

Osim toga, na stranici je objašnjeno da simptomi karcinoma pluća ne znače nužno da pacijent/ica ima baš tu bolest – ti simptomi su uobičajeni i imaju različite uzroke. Nejasno je zašto je u analiziranim naslovima žutica istaknuta kao “jasan znak”, odnosno simptom, kada je lista potencijalnih simptoma tog raka prilično duga. 

Žutilo bionjače, kao i žutilo kože (poznato kao žutica), obično upućuje na neki problem s jetrom. Žuticu uzrokuje nakupljanje bilirubina, žućkasto-narandžastog žučnog pigmenta. Može biti simptom metastaza u jetri, odnosno bilo kojeg primarnog karcinoma koji se s nekog organa proširio (metastazirao) na jetru – uključujući i karcinom pluća

Razlika između primarnog i sekundarnog karcinoma (metastaza) objašnjena je na ovoj stranici: 

Primarni rak je mjesto gdje rak počinje. Ponekad se ćelije raka mogu odvojiti od primarnog raka te se smjestiti i rasti u drugom dijelu tijela. Ovaj novi rast raka naziva se sekundarni rak. Sekundarni karcinomi se također nazivaju metastazama.

Najčešći karcinomi koji se prošire na jetru su karcinomi dojke, debelog crijeva, pluća, pankreasa, stomaka, jajnika i neuroendokrini tumori. Takvi karcinomi su u uznapredovalom stadiju.

U člancima je spomenuto da je žutilo bionjače simptom uznapredovalog karcinoma pluća, no nije navedeno da može biti simptom i bilo kojeg drugog karcinoma koji je metastazirao na taj organ. 

Budući da žutica može biti simptom svakog karcinoma koji je napravio metastaze na jetri, ali i drugih stanja povezanih s (dis)funkcijom jetre, tvrdnju da je to “jasan znak” raka pluća ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena

22.3.2023: Portal Stil je u ocijenjeni članak uvrsio izmjene tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

24.3.2023: Portal-Novosti je u članak ocijenjen u ovoj analizi unio izmjene tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

30.3.2023: Hayat je također ispravio članak koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa taj članak dobija i ocjenu ispravljeno.

22.11.2023: Portal Novi je ispravio dva članaka koja su ocijenjena u ovoj analizi, pa im je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 17. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me