“Zvezdama Granda” nije uplaćeno pet miliona KM iz BiH

Na društvenim mrežama kruži netačna tvrdnja da je iz Bosne i Hercegovine emisiji “Zvezde Granda” uplaćeno pet miliona KM putem SMS glasanja.

Foto: Screenshot/ Facebook stranica Made in Bosnia

Na Facebook stranici Made in Bosnia 29.6.2022. godine objavljena je slika na kojoj piše:

Konačan izvještaj: Za glasanje putem sms u Zvijezdama Granda iz BiH uplaćeno 5 miliona maraka. Svaka čast.

Uprkos činjenici da za ovu tvrdnju nisu prezentirani nikakvi dokazi ili izvori, u manje od 24 sata ona je postala viralna na društvenim mrežama. 

Desetine Facebook profila i stranica preuzeli su sliku sa Made in Bosnia, a ubrzo je postala i dio kolaža u kombinaciji sa screenshotovima medijskih napisa o tome kako je na proteste protiv povećanja plata javnih funkcionera izašlo oko desetak građana, dok je pobjednika “Zvezda Granda” u Tešnju dočekalo oko 20.000 ljudi.

Objava sa spomenute stranice izazvala je burne reakcije koje su građani/ke BiH iznosili/e uz opis fotografije koju su dijelili/e (1, 2, 3, 4).


Šta su činjenice?

Zvezde granda” je naziv srbijanske reality muzičke emisije koja se emituje od 2004. godine, u produkciji izdavačke kuće Grand Production.

Krajem juna održano je finalno veče 15. sezone ove emisije, u kojoj publika bira pobjednika/cu glasanjem putem SMS poruka.

Cijena glasanja putem SMS poruke iz BiH bila je 0,59 KM. 

Da bi se prikupio iznos od pet miliona KM, s obzirom na cijenu jedne SMS poruke, iz BiH bi trebalo pristići 8.474.576 glasova, odnosno SMS poruka.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi 3.531.159 ljudi. To znači da bi svaki stanovnik/ca BiH trebao/la glasati oko 2,5 puta da bi iz ove države “Zvezdama Granda” bilo uplaćeno pet miliona konvertibilnih maraka.

Prema podacima sa zvanične stranice ove emisije, tokom finalne noći pristiglo je ukupno 386.488 glasova iz cijelog regiona. Do datuma pisanja ove analize nije poznato koliko je glasova pristiglo iz koje države.

Kada konvertujemo cijenu SMS-a iz Srbije (36 RSD), Sjeverne Makedonije (19 MKD) i Bosne i Hercegovine (0,59 BAM) u eure, možemo uočiti da je cijena glasanja iz ove tri zemlje iznosila približno 30 euro centi, dok je cijena glasanja iz Crne Gore iznosila oko 50 centi.

Ukoliko za prosječnu cijenu SMS-a uzmemo cifru od 0,35 eura, to znači da je glasanjem iz ove četiri zemlje regije prikupljeno sveukupno 135.270 eura, odnosno 264.565 maraka.

Drugim riječima, glasači/ce iz cijelog regiona zajedno nisu prikupili ni desetinu iznosa od pet miliona KM, za koji se tvrdi da je uplaćen “Zvezdama Granda” samo iz BiH.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je “Zvezdama Granda” iz BiH uplaćeno pet miliona KM putem SMS poruka, prvobitno objavljenu na stranici Made in Bosnia, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

5.7.2022.

Nakon objave ove analize, Facebook stranica Balkan X portal ispravila je svoju objavu, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

6.7.2022.

Nakon objave ove analize, Facebook stranica Grad BIHAC ispravila je svoju objavu, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 04. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me