Zvijezda serije The Mandalorian je dobila otkaz zbog niza kontroverznih objava na društvenim mrežama

Tvrdnja da je Gina Carano, glumica u seriji “The Mandalorian”, dobila otkaz zato što se “protivila maskama” je manipulativna. Carano je, naime, otkaz dobila zbog niza kontroverznih objava na društvenim mrežama, a u posljednjoj, prije otkaza, uporedila je današnju političku klimu u SAD-u sa progonom Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

Portal Logično je 19.2.2021. objavio članak sa sljedećim naslovom:

Nakon otkaza zbog protivljenja maskama, lutka Gine Carano iz “Mandalorian” prodaje se za velike pare

U članku se tvrdi kako je Carano dobila otkaz zbog objava na društvenim mrežama vezanih za nošenje maski:

Nakon otpuštanja glumice Gine Carano iz Disneyeve serije „Mandalorian“ zbog postova na društvenim mrežama vezanih za nošenje maske, čini se da podrška Gini Carano raste, a akciona lutka njenog lika vrijedi stotine dolara sada kada je otpuštena.

Hasbro je najavio da više neće proizvoditi lutke za Caranoin lik Cara Dune iz popularne Disney Plus serije, pa je čak otkrio i da su ove nedjelje planovi za još jednu produkciju ukinuti nakon njenog otpuštanja.

“Zbog nedavnih događaja, Hasbrou više nije odobreno da proizvodi ove lutke”, rekao je predstavnik holandskog trgovca Big Bad Toy Store za The Hollywood Reporter. Hasbro još uvijek nije zvanično dao komentar.

Budući da se više ne proizvode lutke, tržište je odgovorilo rastom cijena vlasničkih lutaka u originalnoj kutiji. Mnogi prodaju na eBayu za između 250 i 500 dolara. Jedan listing čak ima lutku koja se procjenjuje na 1000 dolara.

Šta su činjenice?

Portal NPR izvijestio je 11.2.2021. da je kompanija Lucasfilm otpustila Ginu Carano, glumicu u seriji “The Mandalorian”, nakon što je objavila post na društvenim mrežama u kojem je uporedila političku klimu u SAD-u sa progonom Jevreja u nacističkoj Njemačkoj. 

Carano je objavila crno-bijelu fotografiju na kojoj se vidi žena koju progoni rulja na ulici, uz komentar kako su nacisti u Njemačkoj ohrabrivali netrpeljivost javnosti prema Jevrejima za vrijeme holokausta. Povukla je paralelu između toga i, kako je navela, “mržnje” na osnovu političke orijentacije.

"Jevreje su tukli na ulicama, ne nacistički vojnici, već njihove komšije ... čak i djeca"

„Budući da se historija uređuje, većina ljudi danas ne shvata da je vlada, kako bi dovela do situacije u kojoj bi nacistički vojnici mogli postrojiti hiljade Jevreja, prvo učinila da ih njihovi susjedi mrze samo zato što su Jevreji. U čemu se to razlikuje od mržnje prema nekome zbog njegovih političkih stavova.”

O ovoj objavi se može pročitati i u članku portala Logično:

Bivši majstor mješovitih borilačkih vještina otpuštena je iz serijala „Mandalorian“, koji je upravo emitovao drugu sezonu, nakon što je više objava na društvenim mrežama sugerisalo da ima konzervativne naklonosti jer se protivi nošenju maski. Najviše pažnje privukla je objava na Instagramu koja je obrisana, a navodno upoređuje trenutnu podijeljenu političku klimu u SAD sa nacističkom Njemačkom. Ranije je glavni glumac Pedro Pascal izvršio direktnija upoređivanja na objavama kritičnim prema Trumpu, ali je i dalje zaposlen u Disney-u i LucasFilmu, koji produciraju serijal.

Iz Lucasfilma su ovu usporedbu Carano nazvali “odvratnom”. Prema saznanjima portala The Hollywood Reporter, Lucasfilm je već mjesecima namjeravao da otpusti Carano, a ova posljednja objava na društvenim mrežama, u kojoj se implicira da je biti sljedbenik Republikanske stranke u SAD-u danas jednako kao i biti Jevrej u nacističkoj Njemačkoj, bila je “kap koja je prelila čašu”. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci, između ostalog, Carano je koristila svoje prisustvo na društvenim mrežama kako bi širila stavove bliske konzervativnim krugovima, kao što su teorije zavjere o legitimnosti predsjedničkih izbora u SAD-u, “lajkala” je objave koje omalovažavaju važnost pokreta Black Lives Matter u SAD-u, ali je i ismijavala naredbe o nošenju maski u svrhu suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

Carano je 15.10.2020. objavila sliku na Twitteru kojom osporava potrebu nošenja zaštitnih maski tokom pandemije.

“Visoki vladini zvaničnici iz Demokratske stanke sada preporučuju da svi nosimo poveze za oči zajedno s maskama, tako da ne vidimo šta se stvarno dešava”.

Ona je 5.10.2020. objavila i tweet u kojem implicira izbornu krađu u SAD-u.

“Moramo pospremiti izborni proces tako da se ne osjećamo kako se osjećamo danas. Usvojite zakone koji nas štite od izborne prevare. Istražite (glasanje) u svakoj saveznoj državi. Snimajte glasanje. Izbacite lažne glasove. Zahtijevajte lične dokumente (na glasačkim mjestima). Učinite da izborne prevare prestanu u 2020. Popravite sistem”.

Tvrdnje o navodnoj izbornoj krađi i drugim nepravilnostima koje su navodno utjecale na finalni rezultat predsjedničkih izbora u SAD-u 2020. godine uveliko su opovrgnute. William Barr, američki državni pravobranilac kojeg je imenovao bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, predvodio je istragu tokom koje nije pronašao nikakvu prevaru koja bi utjecala na finalni rezultat izbora

Nakon što je Carano objavila poređenje političke situacije u SAD-u sa holokaustom, korisnici Twittera su počeli zahtijevati njen otkaz u tweetovima sa hashtagom #FireGinaCarano. Oni su u ovim tweetovima tagovali i naloge Disneya i Lucasfilma. 

Tvrdnja kako je Carano otpuštena zbog protivljenja maskama je manipulativna, jer izostavlja njene druge javno iznesene stavove na koje je Lucasfilm reagovao u izjavi za javnost povodom otkaza. Carano iza sebe ima historiju kontroverznih objava, uključujući i one o maskama, no odluka o otkazu došla je nakon one u kojoj poredi današnju političku klimu u SAD-u sa postupanjem nacističke Njemačke prema Jevrejima. 

Na osnovu svega iznesenog, tvrdnju portala Logično da je Carano otpuštena zbog protivljenja maskama ocjenjujemo kao dezinformaciju. Njene kontroverzne objave na društvenim mrežama jesu uključivale i osporavanja korisnosti maski, ali to predstavlja tek jedan dio “repertoara” zbog kojeg je Lucasfilm odlučio da prekine saradnju s njom.

Raskrinkavanje.ba

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 26. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me