Raskrinkavanje.ba

Zvijezde “Plandemije” promovišu besmislice da su mRNA vakcine “medicinski uređaji”

Tvrdnju da mRNA vakcine nisu vakcine nego “medicinski uređaji” koji ćeliju pretvaraju u proizvođača patogena iznio je David Martin, “zvijezda” drugog dijela raskrinkanog filma “Plandemija”. Potvrdu ovih tvrdnji Martin je tokom jednog videoseminara dobio od Judy Mikovits, protagonistice prvog dijela ovog filma. Njoj je, pak, portal HOP pripisao sve Martinove izjave u članku koji je nastao na osnovu tog seminara.

Na portalu HOP je 28.1.2021. objavljen članak sa sljedećim naslovom: 

Američka znanstvenica Judy Mikovits tvrdi da se ne radi o cjepivima već o mehaničkom uređaju koji se ubacuje u ljudski sustav kako bi se stanica aktivirala da postane mjesto stvaranja patogena!

Judy Mikovits, o kojoj ovaj članak govori, kontraverzna je ličnost koja se u proteklom periodu “proslavila” učešćem u “dokumentarnom” filmu “Plandemija”. Tvrdnje iz tog filma Raskrinkavanje je, u saradnji sa partnerskim fact-checking portalom Faktograf, raskrinkalo u maju 2020. godine. Uvod članka portala HOP donosi više informacija o navodnim dostignućima ove naučnice:

” Američki znanstvenica, istraživač i molekularni biolog, prof. Dr. Judy A. Mikovits  je u prosincu 2018. otkrila smrtonosni retrovirus (XMRV) – virus ksenotropne mišje leukemije, koji može dovesti do AIDS-a, u intervjuu s prof. Doktor David Martin sa Sveučilišta Virginia otkriva da kemijska supstanca koju “Modern” i “Pfizer” predstavljaju kao cjepivo, zapravo nije cjepivo.

Suprotno tvrdnjama, Judy Mikovits nije otkrila “smrtonosni retrovirus” niti je do njegovog otkrića došlo u 2018. godini. Virus ksenotropne mišje leukemije (XMRV) otkriven je 2006. godine u procesu istraživanja virusnih uzroka raka prostate kod ljudi. 

Iako Mikovits nije otkrila ovaj virus, njezin naučni rad je bio povezan sa istim. Ona je u studiji objavljenoj 2009. godine XMRV virus dovela u uzročno-posljedičnu vezu sa oboljenjem koje se naziva hronični sindrom umora (hronic fatigue syndrome - CFS), lažirajući rezultate istraživanja. Studija, koja je svojevremeno bila objavljena u prestižnom časopisu Science, nakon brojnih kritika i bezuspješnih pokušaja da se repliciraju rezultati iste, u kojima je učestvovala i sama Mikovits, na kraju je povučena 2011. godine

Debakl oko studije Mikovits je koštao karijere i posla, ali ju je “lansirao” kao prominentnu antivakcinacijsku aktivisticu, promoterku anti-naučnih narativa i glavnu akterku u ranije spomenutom filmu “Plandemija”. Više o putu Judy Mikovits od naučnice do promoterke “zavjeroloških” narativa pročitajte u ranijoj analizi koja se nalazi na linku ispod:

U uvodu članka se tvrdi da XMVR virus može dovesti do AIDS-a, što nije tačno. Stečeni sindrom imunodeficijencije (eng. acquired immunodeficiency syndrome - AIDS) bolest je koja predstavlja posljednju fazu infekcije HIV-om, virusom humane imunodeficijencije koji je izaziva.  

Osim netačnih tvrdnji o “otkriću” virusa koji “može dovesti do AIDS-a”, u uvodu članka se navodi da je Judy Mikovits tvrdnje o tome da Pfizer i Moderna vakcine nisu zapravo vakcine iznijela u “intervjuu” sa izvjesnim dr. Davidom Martinom. David E. Martin jednako je kontroverzna ličnost - on je “zvijezda” drugog nastavka “Plandemije”, koji nosi naziv “Plandemija II: Indoktorinacija”, koji je također raskrinkan (link, link, link). 

Pretragom smo utvrdili da je navedeni “intervju” zapravo online sastanak nazvan “Fokus na Faucia” (eng. Focus on Fauci), koji je bio prikazivan uživo 5.1.2021. godine na Facebooku i YouTubeu, uprkos zabranama vezanim za širenje dezinformacija o vakcinama na obje platforme. Sastanku su, pored Mikovits i Martina, nazočili još poznati antivakcinacijski aktivista Robert F. Kennedy Jr, čiji je profil na Instagramu nedavno uklonjen zbog širenja netačnih tvrdnji o vakcinama, te Rocco Galati, kanadski advokat. 

Galati je zastupao anti-vakcinacijsku grupu Vaccine Choice Canada u tužbi protiv više nivoa vlasti, političara, zdravstvenih autoriteta i medija u Kanadi zbog protivpandemijskog odgovora i mjera. Tužba je zasnovana na tvrdnjama o “ekstremnim i neopravdanim” mjerama samoizolacije, koje nisu ni “naučno ni medicinski opravdane”, te tvrdnjama da su naredbe o nošenju maski nanijele “psihičku i fizičku štetu”.

Osmominutni isječak iz više od dva sata dugog online sastanka, sa titlovima na hrvatskom jeziku, objavljen je na BitChute kanalu Kaleidoskop 30.1.2021. i dostupan je na ovom linku.

Jednominutni isječak iz ovog videa objavljen je na Facebook stranici Dokumentarac 30.1.2021. godine, uz sljedeću tvrdnju:

Istinu je najbolje sakriti pred golim očima. Pogledajte

VIDEO: David Martin i Judy Mikovits objašnjavaju zašto mRNK cjepivo protiv COVIDA-19 po definiciji nije cjepivo – s prijevodom

#SARSCov2 #COVID19 #PCR #korona

Tog dana, cijeli video sa platforme Bitchute, popraćen identičnim tvrdnjama, bio je objavljen i na portalu Dokumentarac, a prenijeli su ga još Sott (31.1) i Transformacija svijesti (1.2) 
 

Ko je zapravo izgovorio tvrdnje iz članka?

Iako je cijeli članak portala HOP koncipiran tako da se čini da citirane izjave dolaze od Judy Mikovits, sve izjave u članku zapravo je izgovorio David Martin. 

U članku se na više mjesta nalaze citirane izjave kako vakcine (misli se na mRNA vakcine protiv Covid-19 kompanija Pfizer i Moderna) nisu zapravo vakcine:

„Da vidimo jesu li ovdje stvari jasne.“ Ovo nije cjepivo. Za to koriste izraz “cjepivo” kako bi ga prikrili pod izlikom iznimaka u javnom zdravstvu. Ovo nije cjepivo.

To nije cjepivo. Cjepiva su zapravo zakonski definirani pojam prema zakonu o zdravstvu; oni su zakonski definirani pojam prema CDC i FDA standardima.”

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na koje se Martin referiše u ovom citatu,  vakcinu definišu kao “proizvod koji stimuliše imunološki sistem osobe da stvori imunitet na specifično oboljenje, štiteći time osobu od te bolesti.” Namjena svih vakcina protiv Covid-19, a time i onih zasnovanih na mRNA tehnologiji, upravo je stimulacija imunološkog odgovora na virus Sars-CoV-2 i sprečavanje razvoja bolesti Covid-19.  

Uporedo s tvrdnjama da se mRNA vakcine ne mogu nazvati vakcinama, u članku se čas tvrdi da je riječ o medicinskim proizvodima (?), čas o medicinskim uređajima, te da kao takve podliježu definiciji “medicinskog proizvoda” po standardima CDRH-a (eng. Center for Devices and Radiological Health, Centar za uređaje i radiološko zdravlje).

To je medicinski proizvod, a ne lijek, jer zadovoljava CDRH definiciju proizvoda. To nije živi sustav, nije biološki sustav, to je fizička tehnologija – to je samo veličina molekularnog paketa. Stoga moramo biti jako jasni i paziti da ne padnemo na njihovu igru.

Ni ova tvrdnja nije tačna. Centar za uređaje i radiološko zdravlje pri američkoj administraciji za hranu i lijekove (FDA) prepoznaje pojam “medicinski uređaj” (medical device). Da bi se medicinski proizvod smatrao “uređajem”, potrebno je da zadovolji definiciju koja nalaže da “medicinski uređaj ne postiže primarnu namijenjenu svrhu putem hemijskog djelovanja, unutar ili na samom tijelu čovjeka ili životinje i koji za postizanje primarne namijenjene svrhe ne treba biti metaboliziran.

Sve vakcine, pa tako i one protiv Covid-19, ubrajaju se u kategoriju “bioloških proizvoda”, a ne “medicinskih uređaja”, jer, između ostalog, svoju funkciju postižu poticanjem na hemijske reakcije u tijelu (stvaranje proteina patogena). 

Kao navodno objašnjenje zašto ovo nije vakcina, nego “medicinski” ali i “mehanički uređaj”, navedeno je manipulativno objašnjenje mRNA tehnologije. Naime, “objašnjenje” sadrži tvrdnju da mRNA tehnologija, korištena u Pfizer i Moderna vakcinama, pretvara ćeliju u organizmu u proizvođača patogena:

Ovo je molekula mRNA koja je “zamotana u debelu ljusku” i isporučena u stanicu. To je medicinski uređaj dizajniran da stimulira ljudsku stanicu da postane proizvođač patogena.

Ovo je mehanički uređaj u obliku vrlo malog paketa tehnologije koji se ubacuje u ljudski sustav kako bi se stanica aktivirala da postane mjesto stvaranja patogena. I odbijam ovo pitanje razmotriti u bilo kojem razgovoru.

Istina je, pak, da vakcine zasnovane na mRNA ne stimuliraju ćelije da proizvode patogen, nego specifičan protein šiljka virusa (patogena) koji je sam po sebi bezopasan ali istovremeno i važan jer potiče imunološki odgovor organizma. Time se imunološki sistem “trenira” da prepozna isti protein na stvarnom patogenu (Sars-CoV-2) kada se jednom osoba zarazi, te da ga uništi. Na ovaj način se sprečava dalje širenje zaraze u organizmu i razvoj ozbiljnih oblika bolesti Covid-19. Detaljniji opis načina rada mRNA tehnologije korištene u vakcinama protiv Covid-19 se nalazi na ovom linku.

Za kraj teksta ostavljene su nejasne tvrdnje o “njihovoj igri” i “vlastitim priznanjima” da nije riječ o vakcinama:

Jer njihova je igra da, ako o tome govorimo kao o cjepivu, započet ćemo razgovor o cjepivima, ali to, prema vlastitom priznanju, nije cjepivo. Kao rezultat, svakome tko to sluša mora biti jasno da nećemo pasti na ovu neuspjelu definiciju kao što nećemo pasti na njihovu industrijsku kemijsku definiciju zdravlja.

Obje su funkcionalno netočne i implicitno krše pravnu konstrukciju koja se koristi.

Nervira me kada čujem aktiviste i odvjetnike kako kažu: “Borit ćemo se protiv cjepiva.” Ako ga nazovete cjepivom, već ste izgubili bitku. To nije cjepivo. Stvoreno je da vam pozli.

Judy Mikovits
Prevo B. Vidović za HOP

Kontekstualno nepovezane sa ostatkom teksta, citirane tvrdnje impliciraju postojanje plana, ili “igre”, kojeg su skovali “oni” (najvjerovatnije se misli na proizvođače vakcina), da se vakcine protiv Covida-19 zovu - vakcinama, dok su isti “oni” priznali da nije riječ o vakcinama. Ove besmislice “potvrđene” su izjavom pripisanom Judy Mikovits da ljudi koji se bore protiv vakcina bitku gube onog momenta kada vakcinu nazovu njezinim pravim imenom. 

Šta Judy Mikovits jeste rekla u videu?

U spomenutom videu, pak, Judy Mikovits jeste iznijela netačne tvrdnje koje HOP nije uvrstio u svoj članak. Pored toga što je i sama izgovorila netačne navode, ona je također potvrdila netačne navode Davida Martina:

Rocco: Na šta bih trebao da se referišem onda? Na hemijski agens, ili? 

Judy: Tačno. To je sintetički patogen. Doslovno su to ubrizgali od samog početka, dio virusa u ćeliju tijela.

Rocco: Kada kažete patogen, pretpostavljam da se od toga mogu razboljeti.

Judy: Tačno.

David: Napravljeno je da se razbolite Rocco. Rocco, sjetite se da je 80 posto ljudi navodno izloženo SARS-CoV-2. Pa nemojmo ulaziti u tu zečju rupu. Ali 80 posto ljudi koji su izloženi virusu, navodno, uopće nemaju simptome. Zovu se asimptomatski nosioci [virusa]. 80 posto ljudi kojima se ovo ubrizgava ima neželjenu zdravstvenu nuspojavu. 

Judy:Tačno.

Rocco: Tačno.

David: Ubrizgava se hemijska supstanca koja izaziva bolest, a ne imunološki transmisivni odgovor. Drugim riječima, ništa vas u vezi s ovim neće spriječiti da išta prenesete. Ovdje se radi o tome da se razbolite i da vaše vlastite ćelije budu ono što vas muči.

Rocco: Dakle, to će pokrenuti autoimuni odgovor?

David: Između ostalog.

Judy: Između ostalog, zapravo može izravno izazvati multiplu sklerozu, Lou Gehrigovu bolest, Alzheimerovu bolest, jer je to što izraz te patogene ovojnice. Može izazvati i ubrzani rak. To je ono što izražava taj komadić virusa. Taj štetni mehanizam poznat je već desetljećima. Doslovno ubrizgavate bolest.

Osim što mRNA vakcine ne pretvaraju ćeliju u proizvođača patogena, ovim vakcinama se ne ubrizgava “dio virusa u ćeliju”. Vakcinama zasnovanim na mRNA tehnologiji se u ćeliju ubrizgava “instrukcija” (preko RNA molekule) za “proizvodnju” proteina koji je specifičan za virus Sars-CoV-2 (protein šiljka virusa). Zbog činjenice da ove vakcine ne sadrže dio virusa Sars-CoV-2, nije moguće da se osoba razboli od Covid-19 zbog vakcinacije mRNA vakcinom. 

Poređenje asimptomatskih slučajeva sa prijavljenim nuspojavama nakon vakcinacije, koje je napravio David Martin, nema smisla, jer se simptomi bolesti Covid-19 (ili odsustvo istih) i nuspojave vakcinacije ne mogu dovoditi u istu ravan. Kod asimptomatskih slučajeva infekcija virusom Sars-CoV-2 je i dalje prisutna, ali njihov imunološki sistem je dovoljno jak da se izbori sa infekcijom da ona ne preraste u teži oblik bolesti Covid-19. Vakcinacijom protiv Covid-19 sprečava se da ikako dođe do razvoja infekcije u tijelu do mjere u kojoj bi se počeli razvijati simptomi bolesti. Kada je riječ o nuspojavama vakcinacije protiv Covid-19, one nisu simptomi oboljenja Covid-19, jer, kako je već naglašeno, nije moguće dobiti Covid-19 putem mRNA vakcina. Nuspojave vakcinacije protiv Covid-19 mRNA vakcinama uglavnom su blažeg oblika, a uključuju crvenilo, oticanje i bol na mjestu uboda, vrtoglavicu, glavobolju, bol u mišićima i slično. 

Prema saopštenju za javnost o vakcini Pfizer-BioNTech, kod ove vakcine su stope težih nuspojava niže od 2%, a samo su se umor i glavobolja pojavljivali nešto češće, i to umor kod 3.8%, a glavobolja kod 2% sudionika.

Saopštenje kompanije Moderna govori o stopama nešto višim od 2% za niz ozbiljnijih simptoma. Umor i mijalgija (bolovi i slabost mišića) su se dogodili kod 9-10% onih koji su dobili Moderninu vakcinu. (Nuspojave vakcina protiv COVID-19, Vakcine.ba)

Budući da se mRNA vakcinama protiv Covid-19 u tijelo ne ubrizgavaju nikakve “patogene ovojnice” ili komadići virusa, jasno je da su tvrdnje Judy Mikovits o razvoju oboljenja, poput multipla skleroze ili Alzheimerove bolesti, zbog takvog “ubrizgavanja”, u potpunosti proizvoljne. 

Shodno svemu navedenom, ocjenu lažna vijest dodjeljujemo tvrdnjama da je Judy Mikovits otkrila XMRV virus; da taj virus može “da dovede do AIDS-a”; da mRNA vakcine nisu vakcine, odnosno da su “medicinski” i/ili “mehanički uređaji”, te da mRNA vakcine pretvaraju ćeliju u proizvođača patogena. 

Prenošenja ovih objava na portalima Dokumentarac, Sott i Istinom protiv laži dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Definisanje mRNA vakcina kao “medicinskih uređaja” i tvrdnju da iste pretvaraju ćeliju u proizvođača patogena ocjenjujemo i kao pseudonauku, budući da se njima poriče naučno utvrđena svojstva vakcina zasnovanih na mRNA tehnologiji.

Besmislice o “njihovoj igri”, prema kojoj vakcine nisu vakcine - ali se nazivaju vakcinama, ocjenjujemo kao teoriju zavjere, budući da upućuju na postojanje tajnog plana neimenovanih “njih” da sakriju navodnu stvarnu funkciju mRNA vakcina. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 28.01.2021

HOP: Američka znanstvenica Judy Mikovits tvrdi da se ne radi o cjepivima već o mehaničkom uređaju

Američka znanstvenica Judy Mikovits tvrdi da se ne radi o cjepivima već o mehaničkom uređaju koji se ubacuje u ljudski sustav kako bi se stanica aktiv...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 30.01.2021

Facebook profili i stranice: Dokumentarac

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.01.2021

Dokumentarac.com: VIDEO: David Martin i Judy Mikovits objašnjavaju zašto mRNK cjepivo protiv COVIDA-19 po definiciji nije cjepivo – s prijevodom

Dr. sc. David Martin and Dr. sc. Judy Mikovits, dr. med. spec. virologist explains the Coronavirus Vaccine Properties – hrvatski titlovi – 05. siječnj...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.02.2021

Transformacija svijesti: CJEPIVA: ISTINA O CJEPIVIMA / KORONAVIRUS - KOVID-19 VIDEO: David Martin i Judy Mikovits objašnjavaju zašto mRNK cjepivo protiv COVIDA-19 po definiciji nije cjepivo

Kao i uvijek do sada donosimo vam stručne rasprave, izjave i tvrdnje doktora, a po pitanju covid cjepiva, ne naša mišljenja, ne naše tvrdnje već tvrdn...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.01.2021

Bit Chute: Kaleidoskop: DAVID MARTIN AND JUDY MIKOVITS EXPLAINS THE CORONAVIRUS VACCINE PROPERTIES - HRVATSKI TITLOVI

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 30.01.2021

SOTT: David Martin i Judy Mikovits objašnjavaju zašto mRNK cjepivo protiv COVIDA-19 po definiciji nije cjepivo

Dr. sc. David Martin and Dr. sc. Judy Mikovits, dr. med. spec. virologist explains the Coronavirus Vaccine Properties - hrvatski titlovi - 05. siječnj...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti