Air Serbia zbog pritiska prekida letove za Moskvu

Izvor/medij: Sloboden pecat.
Ocjena: Lažna vijest
Raskrinkano u: Air Serbia nije obustavila letove za Moskvu

-

- "Air Serbia" je preuzela slotove ruskog "Aeroflota" i trenutno ima 15 letova tjedno za Moskvu, ali će se zbog pritiska koji posljednjih dana stižu iz Europe vraća na "tvorničke postavke", piše Politika. ,

To znači da će Air Serbia letjeti za Moskvu osam puta tjedno, a moguće i dva puta za Sankt Peterburg u obliku čarter leta, kao i prije ukrajinske krize.

Politika navodi da se avionska karta iz Beograda za Moskvu ne može kupiti za ovaj mjesec.

- Jučer su se u jednom trenutku, rano ujutro, na stranici "Er Srbije" pojavile karte za ovaj tjedan po cijeni od oko 140.000 dinara (1.190 eura) u jednom smjeru, ali su za nekoliko minuta bile rasprodane. Ako vam se ne žuri, možete kupiti kartu za sredinu travnja po cijeni od 27.000 (230 eura) do 42.000 dinara (356 eura), ako uspijete ući u avion, jer će broj letova očito biti ograničen, piše Politika.

Sankcije koje su europske zemlje uvele ruskim zračnim prijevoznicima, odnosno zabrana ruskih zrakoplova da koriste zračni prostor EU zbog invazije na Ukrajinu i protusankcije koje je Rusija uvela kompanijama iz tih zemalja, nehotice su Srbiju učinile jedinom zemljom čiji zračni prijevoznik može slobodno prometovati među Europska odredišta i Rusija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će za nekoliko dana "Er Srbija" ponovo imati samo jedan let dnevno za Moskvu, jer se protiv Srbije vodi hajka u kojoj se navodi da je Beograd udvostručio avione za Moskvu, kako bi zaradio "ukrajinsku krv". "Nitko neće dirati one u NATO-u, koji su dijelom u Europi, a dijelom u Aziji i imaju 30 puta više letova za Moskvu od nas", rekao je, misleći na Tursku.

Ovo je njegov odgovor zamjenici ukrajinske ministrice vanjskih poslova Emini Džepar koja je rekla da je Air Serbia udvostručila broj letova za Moskvu jer su druge europske zračne linije zaustavile i zatvorile svoj zračni prostor za ruske avioprijevoznike i privatne letove. Srbija je jedina zemlja u Europi s otvorenim nebom prema Rusiji.

"Zarađivati ​​novac od ukrajinske krvi nedostojno je zemlje kandidata za EU", rekla je.

I europarlamentarac i bivši estonski ministar vanjskih poslova Urmas Pett smatra da Air Serbia treba zabraniti let u zračni prostor EU jer Srbija ignorira sankcije sindikata Rusiji. "Air Serbia je za Rusiju prozor u Europu", napisao je na svom Twitter računu.

Mediji u Srbiji pišu da su do sada na letovima iz Beograda za Moskvu prijavljene četiri lažne dojave o eksplozivnim napravama, od kojih su samo jučer bile dvije takve dojave.

Članak indeksiran 23. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me