Alternativci tvrde da ova biljka liječi rak bolje od kemoterapije

Izvor/medij: Net hr
Ocjena: Pseudonauka Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Graviola ne liječi rak i nije “10.000 puta” učinkovitija od hemoterapije 

Graviola je neobična tropska biljka, a mnogi zagovornici alternativne terapije tvrde da liječi rak 10.000 puta bolje od kemoterapije.

Sladak, ali trpak okus sa snažnom aromom koja podsjeća na mješavinu jagode, ananasa i limuna osjetit će svako tko kuša zreli plod neobične graviole (guanabane).

No ovdje nije tek riječ o još jednom supervoću, nego o nečemu što je, možda, daleko snažnije. Hranjive tvari u ovom plodu navodno su izuzetno djelotvorne u borbi protiv raka.

Istraživanja objavljena u Journal of Natural Products još su 1996. ukazala da graviola, posebno njezine sjemenke, sadrži citotoksične sastojke koji su, tvrdi se, 10.000 puta jači od obične kemoterapije u liječenju raka. S druge strane, graviola ne ubija zdrave stanice, nego cilja samo na maligne. Ipak, učinkovitost ove biljke nije dokazana i ne bi se smjela koristiti kao zamjena za kemoterapiju.

Plod je nalik avokadu, no u unutrašnjosti se krije bijela mesnata pulpa koja se može jesti. Ona se za potrebe udaljenih potrošača pretvara u prah i distribuira u tom obliku.

Lokalno stanovništvo stoljećima je koristi u zdravstvene svrhe, kao svojevrsno sredstvo za relaksaciju, snižavanje krvnog tlaka, protiv parazita, gljivica i infekcije, ublažavanje depresije i prevenciju kroničnih bolesti. Danas mnogi koriste plod, lišće i koru graviole kao prirodni lijek protiv raka.

Ekstraktu se pripisuju ova svojstva:

- napada rak bez neugodnih nuspojava koje prate kemoterapiju - štiti imunitet i sprečava opasne infekcije - jača organizam - jača psihu i potiče dobro raspoloženje

Istraživanje s katoličkog sveučilišta u Južnoj Koreji pokazalo je da sastojci u sjemenkama graviole napadaju rak debelog crijeva i pluća.

Službena medicina ipak ne prihvaća ove tvrdnje iz jednostavnog razloga što ne postoje temeljita istraživanja koja bi pokazala da graviola liječi rak na bilo koji način.

Članak indeksiran 15. 06. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me