AMERIČKA AMBASADA DODIKU PAKUJE ZATVOR: Po svaku cenu žele da ga spreče da preuzme dužnost u Predsedništvu BIH!

Izvor/medij: Kurir
Ocjena: Teorija zavjere Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Teorije zavjere: gdje ja stadoh, ti produži

Službenici Ambasade SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga sprečili da preuzme ovu funkciju.

Prema informacijama Večernjih novosti, za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD u BiH. List navodi da ona već danima sedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i insistira na tome da što pre, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica protiv Dodika koja bi omogućila da bude priveden i da mu bude određen pritvor.

 

Iza svega, kako se navodi stoji odlazeća ambasadorka SAD Morin Kormak, čiji mandat su obeležili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno mešanje u unutrašnja pitanja i politiku BiH.

 

 

 

Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a potom čak i posetila Centralnu izbornu komisiju BiH kada je bilo izvesno da Dodik i SNSD ubedljivo vode, pokušavajući da forsira priču o "neregularnosti glasanja".

 

List navodi da je izbor Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH uznemirio predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza s Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj Republici Srpskoj i izjavama o njenoj mogućoj nezavisnosti.

 

 

 

U tekstu se podseća da se, uoči opštih izbora u BiH, uveliko govorilo o mešanju u izbore pojedinih stranih zemalja, pre svega Velike Britanije, sa ciljem slabljenja Dodikove pozicije, te da se uključila čak i britanska obaveštajna služba koja je aktivno radila na tom zadatku.

 

Kurir.rs/Večernje novosti/RTRS

Foto printscreen, Fonet

Članak indeksiran 23. 10. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me