Banja Luka: Blokada, specijalci, uhapšeni Davidovi roditelji – VIDEO

Izvor/medij: Webtribune
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Policajac nije bio “šutiran” na Trgu Krajine

Banjalučka policija i pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske blokirali su Trg Krajine i označiili ga žutom trakom.

 

Policija zabranjuje bilo kome da priđe mestu na kojem se nalazi slika ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Na trgu se nalazi dvadesetak pripadnika specijalne policije RS.

 

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, jutros je uhapšen, a trenutno se nalazi na hirurgiji, jer mu je slomljena ruka. Oglasio se i MUP Republike Srpske

u vezi s informacijom da je jutros privedeni Davor Dragičević zadobio povrede.

 

“Na zahtev osobe lišene slobode ukazana mu je lekarska pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gde su lekari konstatovali da nema povreda”, saopštili su iz MUP-a.

Policija je s Trga Krajine odvela i Suzanu Radanović, majku ubijenog mladića, a prema poslednjim informacijama, ona se nalazi u porodičnoj kući, koju policija pretresa.

 

Osim njih dvoje, uhapšeno je još nekoliko članova grupe “Pravda za Davida” koji su 17. decembra protestovali ispred Narodne skupštine RS kada je birana nova vlada RS.

Među onima koji su napali policajca je i aktivista grupe Pravda za Davida novinar Miljan Kovač, penela je RTRS. Kovač je u oktobru napao novinara te televizije, Nikolu Marića, u centru Banjaluke dok je snimao anketu za emisiju “Računica”. Miljan Kovač iz Gradiške u julu je, podseća RTRS, verbalno napao i premijerku Željku Cvijanović tokom posete ovom gradu, nakon čega mu je uručen prekršajni nalog. Poznat je, kažu, po svojoj agresivnosti i višegodišnjoj mržnji i napadima na RTRS, koje je ispoljavao kroz svoje tekstove.

Trg je obeležen žutom trakom, koju je, kako prenose Nezavisne novine, u jednom tenutku presekao poslanik NSRS Draško Stanivuković, pa ga je policija udaljila sa lica mesta.

 

Sarajevski portal Klix u međuvremenu je javio da je policija privela Stanivukovića i predsednika opozicione PDP Branislava Borenovića.

Navodi se da je Stanivuković priveden nakon što je pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim privedenim osobama.

Grupa “Pravda za Davida” protestovala je zbog ponovnog izbora Dragana Lukača za ministra policije, jer roditelji ubijenog mladića tvrde da su pripadnici MUP-a RS ubili njihovog sina.

 

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su njeni službenici “pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D. D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti”.

Banjalučka policija je pre par dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe “Pravda za Davida” koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Skupštine RS, pošto je ranije saopštila da su se članovi grupe okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

Grupa “Pravda za Davida” nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio na dnu rečice Crkvene.

 

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu “Pravda za Davida”, označavajući njene pripadnike kao rušioce RS, strane plaćenike i “soroševce”.

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi “Pravda za Davida”.

(Beta,Tanjug)

Članak indeksiran 26. 12. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me