BiH najkorumpiranija zemlja na svetu!

Izvor/medij: Poligraf
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Kako se proširila dezinformacija o istraživanju korupcije u BiH  

BiH je najkorumpiranija zemlja u svetu, podaci su američke agencije „Galup“ dobijeni na osnovu istraživanja javnog mnjenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 odsto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utiče na sve sfere života.

Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi „Dnevni avaz“.

 

 

Analitičar u oblasti bezbednosti Denis Hadžović smatra da je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući da ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizovani kriminal koji predstavlja ozbiljnu pretnju za društvo i ekonomiju.

„S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju budžetskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija“, kaže Hadžović.

Kada je reč o državama u Evropi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska.

Članak indeksiran 27. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me