BiH - najkorumpiranija zemlja na svijetu

Izvor/medij: Katera
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Kako se proširila dezinformacija o istraživanju korupcije u BiH  

BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, prema američkoj agenciji Galup, koja se temelji na istraživanju javnog mnijenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, au BiH je čak 94,6 posto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i utjecati na sve sfere života.

Ovaj postotak potvrdnih odgovora je također najveći u svijetu, a isti je rezultat zabilježen iu Moldaviji, navodi Dnevni avaz.

Sigurnosni analitičar Denis Hadzović smatra da je taj postotak potvrdnih odgovora o prisutnosti korupcije u BiH definitivno znak upozorenja.

Napominjući da ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizirani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i gospodarstvo.

S obzirom da je izabranim predstavnicima građana dopušteno upravljati proračunskim sredstvima, onda je jasno gdje dolazi korupcija", kaže Hadzović.

Kada je riječ o zemljama Europe, može se zaključiti da je problem korupcije 2017. godine bio lošiji nego godinu dana ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, poput Bugarske, Rumunjska i Mađarska.

Članak indeksiran 27. 03. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me