Raskrinkavanje.ba

Alternativna televizija → BiH naoružala minobacačima ekstremiste Islamske države i Al Kaide

20.07.2018
Tekst članka

Oružje proizvedeno u bh. fabrici "BNT-TMiH", koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama ekstremista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, piše britanski “Independent”.

Riječ je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

Novinar “Independenta” Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u BiH – sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici "BNT-TMiH" u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku, koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

"To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm – to je NATO standard", rekao je Krnjić.

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

"To je bio dio isporuke 500 minobacača. Sjećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) došli su u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine", rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika, koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

"Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja prije nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja poslije rata (u Bosni) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovdje i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja", rekao je Krnjić.

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi “Independent”, dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog predsjednika Bašara al Asada – islamista Nusra Fronta/Al Kaide na sjeveru Sirije u roku od šest mjeseci od otpremanja iz fabrike u BiH.

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za “Independent” da Saudijska Arabija ne daje “praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji, uključujući grupe Nusra ili Islamska država, u Siriji ili nekoj drugoj zemlji”.

Ambasada takođe navode “Independenta” opisuje kao “nejasne i neosnovane” i dodaje da je Saudijska Arabija “vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rješenju sukoba u Siriji, dok u isto vrijeme sarađuje sa susjedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma”.

Fisk piše da je po ulasku u Alepo pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača “Hadžis Erkraft Kompani”.

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Alepu – među kojima i za mitraljez "kojot MO2" na 20 stranica kragujevačke fabrike “Zastava oružje” pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću. On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od 'Zastave' u posljednjih 15 godina", rekao je Brzaković.

minobacači naoružavanje BiH Islamska drŽava Al kaida

15:48, 20.07.2018.

EmailGoogle+WhatsAppTwitterViberFacebook

Izvor: Tanjug

Članak indeksiran 30.07.2018. Zadnji put osvježen 30.07.2018.

Ocijenjeno u analizi