Raskrinkavanje.ba

Balkan Life Today → BLT FRIŽIDERI I KLIMA UREĐAJU ODLAZE U ISTORIJU Od ovog datuma u Evropi više neće biti bele tehnike?!

12.10.2023
Tekst članka

Vijeće Europske unije i Europski parlament sklopili su sporazum o zabrani korištenja snažnih stakleničkih plinova u uređajima kao što su dizalice topline, klima uređaji i hladnjaci. Do 2050. godine određeni uređaji, uključujući hladnjake, dizalice topline i klima-uređaje, mogli bi biti zabranjeni zbog previsokih razina snažnih stakleničkih plinova koje ispuštaju.

Pregovarači su zaključili da će se upotreba ovih jakih plinova, fluoriranih plinova, prekinuti. Ove plinove je ekološka organizacija Greenpeace identificirala kao one koji imaju najštetniji utjecaj na okoliš. Prema izvješćima francuske novinske agencije AFP i Poslovnog dnevnika, ovi plinovi, iako proizvedeni u ograničenim količinama, imaju znatno veći utjecaj na globalno zatopljenje od ugljičnog dioksida, s potencijom koja može biti i do 25.000 puta jača. Upotreba fluoriranih plinova udvostručila se između 1990. i 2014. godine, a Europska unija je u istom razdoblju doživjela značajan porast emisije takvih plinova.
Međutim, od primjene prvih zakonskih propisa 2015. godine, ispuštanje ovih plinova je sve manje. Na snagu je stupio novi zakon kojim se planira potpuna zabrana ovih plinova do 2050. godine. Prema Teresi Ribera Rodríguez, ministrici okoliša u Španjolskoj, plinovi ove prirode imaju štetan utjecaj na zdravlje planeta. Stoga ih je ključno eliminirati u sklopu napora u borbi protiv klimatskih promjena.
 
Još uvijek se čeka službeno odobrenje ovog aranžmana od strane Vijeća EU, koje čine predstavnici zemalja članica i Europskog parlamenta. Nakon potvrde, ovaj će se propis primjenjivati. S druge strane, na društvenim mrežama osvanuli su brojni članci povodom ove teme, a po onome što smo mogli vidjeti, začuđujuće, mišljenja korisnika su podjeljena ali je u većini podržano usvajanje novog zakona o potpunoj zabrani.
Članak indeksiran 15.01.2024. Zadnji put osvježen 15.01.2024.

Ocijenjeno u analizi