Raskrinkavanje.ba

Informer → BRITANCI MONTIRAJU SRBIMA I PUTINU NOVE MARKALE: Paklenu zavera Londona podržava i SAD, OVAKO NEŠTO MOŽE DA SMISLI SAMO BOLESTAN MOZAK!

17.01.2018
Tekst članka

Zapadne obaveštajne službe zloupotrebile su udruženje "Srbska čast" kako bi iskonstruisali priču o navodnoj zaveri između njih, predsednika RS Milorada Dodika, ruskog predsednika Vladimira Putina i Srbije, koji navodno žele da destabilizuju stabilnu i prosperitetnu BiH

Kada o teorijama zavere piše neki drugorazredni medij, to služi za podsmeh. Međutim, kada se teorijom zavere bave mediji koji se smatraju elitnim, tada moramo da se zamislimo i da se zapitamo imaju li teorije zavere i neki dublji smisao.

Tako je i sa najnovijom "aferom" koja potresa BiH. U fokusu „afere" našla se organizacija Srbska čast za koju je malo ljudi čulo. Tu je organizaciju prvo sarajevski internet portal Žurnal optužio da je paravojna formacija, koja, za račun Milorada Dodika, regrutuje kriminalce za neki budući sukob u BiH.

Tu je vest preneo visokotiražni londonski „Gardijan", čiji je novinar DŽulijan Borger konstruisao „vezu" između Srbske časti, Milorada Dodika i ruskog predsednika Vladimira Putina i Srbije. 

Pripadnici "Srbske časti" navodno se obučavaju u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, gde vežbaju gađanje, a bliski su i sa motociklističkom grupom "Noćni vukovi", koja je, opet, bliska sa Putinom.

I tako dolazimo do poente - Dodik, uz pomoć kriminalaca, koje poziva na svečanosti u Skupštinu Republike Srpske (RS), i ruskih obaveštajnih službi planira haos u, inače mirnoj i stabilnoj, ekonomski naprednoj BiH, čiji građani, nezadovoljni Dodikovom politikom, jedva čekaju da ukinu RS i stvore unitarnu državu, verovatno sa Bakirom Izetbegovićem na čelu.

Sve ove „činjenice" demantovali su i Milorad Dodik i predsednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Tačku na "I", kako bi se u Engleskoj reklo, stavio je bosanskohercegovački ministar bezbednosti Dragan Mektić, koji je rekao da obaveštajno-bezbednosne službe BiH poseduju saznanja o, kako je rekao, parabezbednosnom organizovanju jedne neformalne grupe.

On podatke koje Ministarstvo bezbednosti BiH poseduje nije predstavio javnosti, već će, kako je rekao, sve što imaju dostaviti tužilaštvu.

AP PHOTO

Iako izgleda da je sve povodom "afere 'Srbska čast" prema zapadnim kriterijumima izrečeno (novinarsko otkriće koje je preneo relevantan zapadni medij uz potvrdu državnog organa), ipak ostaje nekoliko neodgovorenih pitanja.

Jedno od njih je, na primer, u kakvoj su vezi Vladimir Putin i "Srbska čast". Novinar Gardijana sugeriše da poznaju iste ljude iz "Noćnih vukova". Veruje li on da "Noćni vukovi" kroje rusku politiku?

Mogli su da iznesu dokaze da se pripadnici „Srbske časti" obučavaju u gađanju u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, ali oni su izostali, ostala je samo jedna rečenica, ovlaš provučena da se tako nešto dogodilo. Ali, odjek ostaje, kao za Markale.

 

Udruženje "Srbska čast" je, kaže banjalučki analitičar Anđelko Kozomara, zlurado iskorišćeno kako bi se Republika Srpska prikazala kao faktor nestabilnosti i izazivanja budućih incidenata u BiH.

Kada pogledate kako se sve odvijalo, očigledna je namera da strane obaveštajne službe, vrlo moćne i jake, koje u BiH nesmetano rade šta hoće, žele da Dodika i RS prikažu kao vrh, ne samo organizovanog kriminala, nego i terorističkih organizacija. Portal koji je to objavio je manje čitan portal u BiH, nije toliko poznat i popularan u javnosti, a njegov nominalni vlasnik je na platnom spisku američke Ambasade. Zanimljivo je da takav portal isto veče prenosi engleski tiražni list 'Gardijan'. Neverovatno je da se u Londonu čita taj portal i da se takvi tekstovi prenose u takvom listu kao što je Gardijan - kaže Kozomara.

Reuters/fotomontaža

 

On dodaje još jednu simptomatičnu činjenicu - američka ambasadorka u UN prenela je pisanje "Gardijana" putem društvenih mreža. Prema Kozomarinim rečima, scenario za „aferu" je napisan ranije.

Sve je odrađeno prema utvrđenim pravilima, prema dnevnom redu, kako je neko u obaveštajnim službama to zacrtao i čekao se samo 9. januar da se ti momci pojave u Banja Luci na proslavi Dana Republike. Nema nikakve sumnje da „Srbska čast" nikada i nigde u BiH nije napravila nijedan incident - kaže Kozomara.

 

Fotografije koje su objavljene prošlogodišnje su, neko ih je, kaže Kozomara, brižljivo čuvao.

To, naravno, nije dobro. Podsećam da je još ranije spominjano proleće 2018. godine, kada će se u RS dogoditi razni preokreti, razni udari na sadašnju vlast i da su pojedini opozicioni lideri već to nagoveštavali krajem prošle godine. Zanimljivo je da niko od opozicionih lidera nije prisustvovao paradi 9. januara. Dakle, oni su hteli da izbegnu osudu da su takođe aplaudirali tim momcima iz 'Srbske časti' - navodi Kozomara. 

Za tri i po godine mandata na mestu ministra bezbednosti BiH Dragan Mektić, koga Kozomara naziva ministrom-šarlatanom, kako kaže, svašta je napričao i ništa nije dokazao, tako da i njegovu priču o Rusko-srpskom humanitarnom centru kao bazi za obuku srpske paravojske treba uzeti sa rezervom.

 

Ako ima dokaza, on je trebalo odmah, isti dan da izađe sa njima i da ih dv, ili nadležnim službama, ili da ih saopšti javnosti, a ne da priča da ima dokaze, a ne pokazuje ih. Ne znam šta su mogli da vežbaju u Humanitarnom centru u Nišu, osim pomoći ugroženim ljudima, što je i namena tog centra - smatra Kozomara.

Stara matrica zapadne propagande u kojoj se izmišlja potpuno neverovatna priča i u koju se upliću svi kojima treba nauditi, komentariše „aferu" analitičar Dragomir Anđelković.

Ako se veći broj aktera uplete u lažnu priču, neupućenima to počinje da deluje objektivno, dodaje on. Akteri „afere 'Srbska čast'" su Milorad Dodik i Rusija.

Dodik navodno stvara paravojne formacije, što je, prema Anđelkovićevim rečima, besmisleno, jer RS ima legitimne policijske snage i u okviru njih, kako kaže, možda najjače specijalne policijske snage u regionu.

 

Druga besmislica, prema njegovim rečima, jeste da Rusija želi nestabilnost u regionu. Rusija ni do sada nije destabilizovala region, nije joj potreban novi front i ne bi mogla da pomogne Srbiji i RS na način na koji je to učinila u Siriji, jer su i Srbija i RS izolovane, objašnjava Anđelković. 

Tanjug/Reuters/Fotomontaža

 

- Radi se o geopolitičkoj fantazmagoriji u režiji NATO stratega, s ciljem da se obrlate i RS i Rusija u trenutku kada imamo izbore i u Rusiji i u RS. Deo srpskih opozicionih stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou BiH sada koriste čitavu stvar na jeftin način da bi dobile neki poen, a time prave veliku štetu sopstvenoj državi. Sa druge strane, kada se radi o Zapadu, Zapad to koristi kao bumerang da pogodi ne samo Dodika, već i Putina - zaključuje Anđelković. 

Članak indeksiran 19.01.2018. Zadnji put osvježen 19.01.2018.

Ocijenjeno u analizi